Научници тврде: Органска храна је само бацање пара

Naučnici tvrde: Organska hrana je samo bacanje para

18 oktobra 2016

613070_vegetables-752153-1920_f

Obrazovno-naučni kanal ASAP Science zaokružio je nedavno istraživanje koje navodi da, uprkos tome što je neverovatno skupa, organska hrana nije bolja za vaše zdravlje, a u nekim slučajevima se zbog nje možete razboleti.

ASAP prenosi: “Postoji mala zabluda. Naime, većina konzumenata smatra da organske farme ne koriste pesticide. Na farmama organske hrane smeju da se koriste pesticidi, ali ne smeju biti sintetički napravljeni. Pojedini prirodni pesticidi su predstavljaju ozbiljne pretnje po zdravlje i okolinu nego sintetički. Prirodno ne znači uvek i zdravije.“

Prethodni izveštaji upozoravaju na toksični bakar sulfat, koji koriste uzgajivači organskog povrća.

Prema portalu “Consumers Reports“, postoji mali dokaz da je otganska hrana bolja, iako je za 47 odsto skuplja.

Studija sa Stenford univerziteta iz 2012. godine analizirala je 237 prethodnih studija organske hrane i otkrila da većina organske hrane nema više hranljivih materija od konvecionalno proizvedene hrane.

– Nema velike razlike između organski i konvencionalno proizvedene hrane, ako ste odrasla osoba i vaše odluke se zasnivaju isključivo na vašem zdravlju – navodi Dena Bravata sa Stenforda.

Kako prenosi ASAP, takođe je veća mogućnost trovanja hranom, s obzirom da je prema jednoj studiji 10 odsto imalo tragove bakterije ešerihije koli.

Takođe, uzgajanje organske hrane može biti štetno po okolinu, jer zahteva više zemljišta.

KOMENTARI2 komentara

  1. Starina Novak says:

    Ja ti, moj junače, kalemim stare sorte voća na divljim podlogama. Povrće koje sijem ne prskam. Posjek (kad utovim) hranim neprskanom hranom. Teladima ne dajem koncetrat, krave jedu samo travu i sijeno...Berem šumske jagode, maline, borovnice i kupine. Skupljam planinske čajeve... Pijem planinsku čistu vodu. U pedesetoj godini bolje trčim i radim od momaka. Popijem po neku svoju domaću rakiju. To je recept. Bježite braćo iz smrdljivih gradova u srpska sela. Rađajte što više djece, spašavajte srpski rod!

    • Goran says:

      Mudar i pametan komentar nema sta , a na kraju i lijepe zelje. ASAP je inace skracenica , sto bi se na nasem jeziku prevelo "sto je prije moguce" ,,,,, njega su formirale firme poput Monsanta da bi mogli svoja srania propagirati zaglupljenim masama kojima su predhodno doslovce oprali mozak sa katastrofalnim skolskim sistemom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *