НАУЧНИЦИ У ПАНИЦИ, ШТА СЕ ТО ДЕШАВА НА АНТАРТИКУ? Велико је као АРГЕНТИНА, а нестало без трага

NAUČNICI U PANICI, ŠTA SE TO DEŠAVA NA ANTARTIKU? Veliko je kao ARGENTINA, a nestalo bez traga

31 jula 2023

Na Antarktiku je nestao led površine čitave Argentine, a sada naučnici pokušavaju da utvrde šta se tačno dogodilo. Jedan od njih upozorava da bi ovakva situacija „mogla da potraje zauvek“.

Dok se severna hemisfera bori sa rekordnim toplotnim talasom, daleko na jugu, u dubokoj zimi, novi strašni klimatski rekord je oboren. Led na Antarktiku pao je na nezapamćeno nizak nivo za ovo doba godine.Svake godine, led na Antarktiku pada na najniži nivo krajem februara, tokom letnjeg perioda kontinenta. Potom se polako vraća u normalu tokom zime. Ali ove godine, naučnici su primetili nešto drugo.

Morski led nije se vratio ni blizu očekivanog nivoa, i zapravo je na najnižem nivou za ovo doba godine otkad postoji merenje, što je poslednjih 45 godina. Led je ispod prethodnog rekorda postavljenog 2022. godine, i nedostaje mu čak 1,6 kvadratnih kilometara.

Sredinom jula, led na Antarktiku bio je 2,6 miliona kvadratnih kilometara ispod proseka postavljenog od 1981. do 2010. godine. Poređenja radi, to je površina čitave Argentine, ili sedam američkih država – Teksasa, Kalifornije, Novog Meksika, Arizone, Nevade, Jute i Kolorada, zajedno.

Naučnici navode da je ovakav događaj toliko neočekivan, da se može nazvati potpuno izuzetnim, redak je do te mere da se dešava jednom u milionima godina.

– Ali, korišćenje ovakvih termina nije baš od pomoći situaciji. Igra se promenila, i ne treba da posmatramo kako je sistem nekada izgledao, pošto više ne izgleda isto – rekao je naučnik Ted Skambos sa Univerziteta u Koloradu, koji proučava glečere.

Naučnici sada pokušavaju da utvrde šta se dogodilo, i zašto. Antarktik je kompleksan i udaljen kontinent, za razliku od Arktika, gde je morski led u konstantnom opadanju. Morski led Antarktika poslednjih decenija osciluje između rekordno velike, i rekordno male površine, što značajno otežava proces razumevanja njegovog odgovora na klimatske promene.

Od 2016. godine, naučnici primećuju oštar trend opadanja. Prirodna varijabilnost klime utiče na morski led, ali klimatske promene izazivaju njegov nestanak.

– Sistem Antarktika uvek je bio visoko varijabilan. Ali ovaj nivo promenljivosti je radikalan, promenio se u poslednjih dve godine, ali posebno ove godine u poređenju sa prethodnih 45 – rekao je Skambos za „Si-En-En“.Više faktora doprinosi nestanku morskoj leda. Jačina vetrova, na koju utiču klimatske promene, kao i zagrevanje okolne vode.

Moguće je da će posledice biti dugoročne, upozorio je Skambos i rekao da možda nećemo videti kako se Antarktik oporavlja na način koji je bio uobičajen pre petnaestak godina.

– Možda će to trajati dugi vremenski period, a možda zauvek – rekao je on.

Nisu, međutim, svi naučnici toliki pesimisti. Džulijen Strov iz Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu navodi da je moguće da je u pitanju visoka varijabilnost leda, a ne „nova realnost“.

Morski led igra vitalnu ulogu u odvijanju procesa naše planete. Njegov nestanak izlaže obalne ledene ploče i glečere uticaju tople vode, što dovodi do njihovog urušavanja. Životinjske vrste kao što su kitovi, pingvini i foke oslanjaju se na morski led kako bi se odmarale i hranile.

Led na Antarktiku važan je i za održavanje temperature planete. Kada se topi, reflektuje solarnu energiju nazad u svemir, a potom otkriva mračne vode okeana ispod sebe koje apsorbuju energiju.

Prošle godine su naučnici upozorili da glečer Tvejts, poznat i kao „glečer Sudnjeg dana“, visi o koncu zbog globalnog zagrevanja. Ako bi se urušio, podigao bi globalni nivo mora i uništio priobalne zajednice širom planete.

Skambos je ponovio da su u pitanju alarmantni signali.

– Pre sedam godina, morski led na Antarktiku pretrpeo je prvi veći udarac. Otada, na niskom je nivou i jasno je da se desilo nešto veliko. Planeta se prvi put ponaša ovako nakon 45 godina – zaključio je on.

KOMENTARI16 komentara

 1. Željko says:

  Dobar je dragi Bog što nas SVE drži na planeti Zemlji, raj smo uništili, samo gledamo novac, uništavamo obitelji, uništavamo sve, rijetkost je naći deset pari rođene braće da se slažu, rezime nikakvi smo, čast rijetkim iznimkama!

  • Vlada Zelenchich says:

   Ma ne padaj na laznu "znanost" anglosaksonaca, sve je kao i "pandemija", čim vidiš CNN, BBC, Bloomberg,Jutarnji list, to odnah okreni naopako pa onda je istina. A možda si ti i hrvoje pa ti je mozak sprzen i nema ti pomoći.

 2. Kosovac says:

  Zaista, ovaj kravlji prdež će isprdeti ceo Antarktik. Tako nam i treba kada ne slušamo američke naučnike gretene.

  • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

   Bilmezu džiberski, podavi narod svojim primitivizmom i prostaklukom. 'Aj nazad u štalu!

   • Kosovac says:

    @ Jedan tamo…. …..Kada ti neko zadene qrac za uvo, onda ti je taj srednji prst slobodan da sišeš med i da uživaš. Pa onda možeš ovo tvoje dugačko ime da zameniš za neko kraće, enteligentnije. Ja sam ti ga već nadenuo, ti si PISAR.

   • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

    Ljakse, bolje se, 🦧 "predstavljaš" sam nego što bi to iko drugi uradio.

    • Kosovac says:

     @ PISAR, …..Koliko si pismen buzdovane, napisao si komentar na mestu koje označava da si sam sebi odgovorio i tako sam sebe nazvao „Ljakse“. Ali nisi ti zaslužio da imaš titulu „seljak“, ti si samo jedan običan pisar konzument pite. ………………..A pita je od govana.

    • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

     Neverovatno...! Ti jednu prostoproširenu rečenicu ne umeš da sastaviš! Batali, "komentatore", ozbiljno ćeš se povrediti "pišući". 🤣 'Ajd, sad, bez zezanja - imaš li barem završenu osnovnu školu džiberu , makar onu večernju!? 🫵🏼 🤣 🤣 🤣

     • Kosovac says:

      @ PISAR, …..Ajde što si nepismen, nego nećeš ni da slušaš pa da nešto naučiš. Opet sve što si mislio da si rekao meni, rekao si sam sebi. Ti bi zato trebao sam sebi za kaznu opaliti dva šamara, jedan Srpski, pa odmah jedan Ciganski. ………………..Komentar ti je pun smajlija, tako deca u prvom razredu kada počnu da uče da pišu prave kombinacije teksta i sličica. Vidi se da ni ti nisi daleko odmakao u pismenosti. ………………..Da ne bude zabune, ja sam te krstio PISAR ne zato što si pismen, nego zato što imaš za uvo zadenut qrac, pa kada te neko vidi tako lepog odmah dobije asocijaciju da si ti neki ćata, PISAR.

    • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

     Iššš, kokošaru! Ne misliš valjda stvarno da ću "polemisati" sa tobom koji mucaš i kad pišeš 🐒...!? 'Ajd, sad, pred zadrugu pa "komentariši".

     • Kosovac says:

      @ PISAR, …..Opet si promašio mesto komentara, opet samom sebi kažeš „Iššš, kokošaru“. Izgleda da se gledaš u ogledalo, pa se onda zdravo streseš kada preko puta sebe vidiš neko čudovište u obliku teletabisa.

   • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

    Iššš...

 3. milorad5 says:

  samo lupaju i lupaju..golfska struja je na izdisajui a takodje i labradorska..kada to stane sve severno od hamburga će biti u deep freeze a do alpa će bit jake hladne zime sa mnogo snega...tek ispod beča će situavija biti normlana za umereno kontinentalnu klimu..to znači da će mi da imamo u beogradu 2-3 meseca snega sa prosečnim temepraturama od -3 do -7 i povremeno -10-12 kao što je i bilo sedamdesetih i do polovine osamdesetih god...ali ovi n severu neće imati takve zime ...biće mnogo mnogo hladnije bar 10 god.dok se ponovo ne uspostavi protok golfske struje..u americi kanada,njujork čikago i centralne države kao montana ima da se smrzavaju kao nikada do sad...oni već sad imaju najave onog što će da se desi u vidu ciklon bombi ali to traje kratko..kada počne proces zamsrzavanj oni će da žive u ciklopn bombi MESECIMA..jedino što neće biti toplog vazduha sa atlantika kao sad što se meša sa hladnim severnim prodorima i to im garantuje dugotrajne temperature od -20 do-30 i po mesec dana i više zimi ali bar neće imati ledene kiše nego će to biti prava suva sibirska zima ..to čeka i ruse ali to je normala za njih ...zato sibir ili kanada i NIJE Bogzna kako naseljen...tamo je pakleno teško živeti bar 4-5 meseci god...elem,kad krene da se zamrzava krenuće naglo trajaće dugo i biće zaista veoma hladno...

  • E.Lirsch says:

   Dobro objasnjeno. I tacno.

  • lekovito bilje says:

   Zasto je golfska topla struja promenila smer?tamo se tanker nafte izlio u more,a ko ono bese gospodar nafte,zasto nije ocistio"!

 4. Lazar says:

  Od savremenih, Soroševih "naučnika" čovek ne može ni očekivati nešto pametno. Ovo što se predstavlja kao "naučnik" izgleda kao da je doktoriralo na Megatrendu i Unionu. Sunovrat svake grane nauke...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *