НАУЧНИЦИ У ПАНИЦИ, ШТА СЕ ТО ДЕШАВА НА АНТАРТИКУ? Велико је као АРГЕНТИНА, а нестало без трага

НАУЧНИЦИ У ПАНИЦИ, ШТА СЕ ТО ДЕШАВА НА АНТАРТИКУ? Велико је као АРГЕНТИНА, а нестало без трага

31 јула 2023

На Антарктику је нестао лед површине читаве Аргентине, а сада научници покушавају да утврде шта се тачно догодило. Један од њих упозорава да би оваква ситуација „могла да потраје заувек“.

Док се северна хемисфера бори са рекордним топлотним таласом, далеко на југу, у дубокој зими, нови страшни климатски рекорд је оборен. Лед на Антарктику пао је на незапамћено низак ниво за ово доба године.Сваке године, лед на Антарктику пада на најнижи ниво крајем фебруара, током летњег периода континента. Потом се полако враћа у нормалу током зиме. Али ове године, научници су приметили нешто друго.

Морски лед није се вратио ни близу очекиваног нивоа, и заправо је на најнижем нивоу за ово доба године откад постоји мерење, што је последњих 45 година. Лед је испод претходног рекорда постављеног 2022. године, и недостаје му чак 1,6 квадратних километара.

Средином јула, лед на Антарктику био је 2,6 милиона квадратних километара испод просека постављеног од 1981. до 2010. године. Поређења ради, то је површина читаве Аргентине, или седам америчких држава – Тексаса, Kалифорније, Новог Мексика, Аризоне, Неваде, Јуте и Kолорада, заједно.

Научници наводе да је овакав догађај толико неочекиван, да се може назвати потпуно изузетним, редак је до те мере да се дешава једном у милионима година.

– Али, коришћење оваквих термина није баш од помоћи ситуацији. Игра се променила, и не треба да посматрамо како је систем некада изгледао, пошто више не изгледа исто – рекао је научник Тед Скамбос са Универзитета у Kолораду, који проучава глечере.

Научници сада покушавају да утврде шта се догодило, и зашто. Антарктик је комплексан и удаљен континент, за разлику од Арктика, где је морски лед у константном опадању. Морски лед Антарктика последњих деценија осцилује између рекордно велике, и рекордно мале површине, што значајно отежава процес разумевања његовог одговора на климатске промене.

Од 2016. године, научници примећују оштар тренд опадања. Природна варијабилност климе утиче на морски лед, али климатске промене изазивају његов нестанак.

– Систем Антарктика увек је био високо варијабилан. Али овај ниво променљивости је радикалан, променио се у последњих две године, али посебно ове године у поређењу са претходних 45 – рекао је Скамбос за „Си-Ен-Ен“.Више фактора доприноси нестанку морској леда. Јачина ветрова, на коју утичу климатске промене, као и загревање околне воде.

Могуће је да ће последице бити дугорочне, упозорио је Скамбос и рекао да можда нећемо видети како се Антарктик опоравља на начин који је био уобичајен пре петнаестак година.

– Можда ће то трајати дуги временски период, а можда заувек – рекао је он.

Нису, међутим, сви научници толики песимисти. Џулијен Стров из Националног центра за податке о снегу и леду наводи да је могуће да је у питању висока варијабилност леда, а не „нова реалност“.

Морски лед игра виталну улогу у одвијању процеса наше планете. Његов нестанак излаже обалне ледене плоче и глечере утицају топле воде, што доводи до њиховог урушавања. Животињске врсте као што су китови, пингвини и фоке ослањају се на морски лед како би се одмарале и храниле.

Лед на Антарктику важан је и за одржавање температуре планете. Kада се топи, рефлектује соларну енергију назад у свемир, а потом открива мрачне воде океана испод себе које апсорбују енергију.

Прошле године су научници упозорили да глечер Твејтс, познат и као „глечер Судњег дана“, виси о концу због глобалног загревања. Ако би се урушио, подигао би глобални ниво мора и уништио приобалне заједнице широм планете.

Скамбос је поновио да су у питању алармантни сигнали.

– Пре седам година, морски лед на Антарктику претрпео је први већи ударац. Отада, на ниском је нивоу и јасно је да се десило нешто велико. Планета се први пут понаша овако након 45 година – закључио је он.

KOMENTARI16 коментара

 1. Željko says:

  Dobar je dragi Bog što nas SVE drži na planeti Zemlji, raj smo uništili, samo gledamo novac, uništavamo obitelji, uništavamo sve, rijetkost je naći deset pari rođene braće da se slažu, rezime nikakvi smo, čast rijetkim iznimkama!

  • Vlada Zelenchich says:

   Ma ne padaj na laznu "znanost" anglosaksonaca, sve je kao i "pandemija", čim vidiš CNN, BBC, Bloomberg,Jutarnji list, to odnah okreni naopako pa onda je istina. A možda si ti i hrvoje pa ti je mozak sprzen i nema ti pomoći.

 2. Косовац says:

  Заиста, овај крављи прдеж ће испрдети цео Антарктик. Тако нам и треба када не слушамо америчке научнике гретене.

  • Један тамо, не знаш 🖕 га ти ... says:

   Билмезу џиберски, подави народ својим примитивизмом и простаклуком. 'Ај назад у шталу!

   • Косовац says:

    @ Jedan tamo…. …..Када ти неко задене qрац за уво, онда ти је тај средњи прст слободан да сишеш мед и да уживаш. Па онда можеш ово твоје дугачко име да замениш за неко краће, ентелигентније. Ја сам ти га већ наденуо, ти си ПИСАР.

   • Један тамо, не знаш 🖕 га ти ... says:

    Љаксе, боље се, 🦧 "представљаш" сам него што би то ико други урадио.

    • Косовац says:

     @ ПИСАР, …..Колико си писмен буздоване, написао си коментар на месту које означава да си сам себи одговорио и тако сам себе назвао „Љаксе“. Али ниси ти заслужио да имаш титулу „сељак“, ти си само један обичан писар конзумент пите. ………………..А пита је од гована.

    • Један тамо, не знаш 🖕 га ти ... says:

     Невероватно...! Ти једну простопроширену реченицу не умеш да саставиш! Батали, "коментаторе", озбиљно ћеш се повредити "пишући". 🤣 'Ајд, сад, без зезања - имаш ли барем завршену основну школу џиберу , макар ону вечерњу!? 🫵🏼 🤣 🤣 🤣

     • Косовац says:

      @ ПИСАР, …..Ајде што си неписмен, него нећеш ни да слушаш па да нешто научиш. Опет све што си мислио да си рекао мени, рекао си сам себи. Ти би зато требао сам себи за казну опалити два шамара, један Српски, па одмах један Цигански. ………………..Коментар ти је пун смајлија, тако деца у првом разреду када почну да уче да пишу праве комбинације текста и сличица. Види се да ни ти ниси далеко одмакао у писмености. ………………..Да не буде забуне, ја сам те крстио ПИСАР не зато што си писмен, него зато што имаш за уво заденут qрац, па када те неко види тако лепог одмах добије асоцијацију да си ти неки ћата, ПИСАР.

    • Један тамо, не знаш 🖕 га ти ... says:

     Ишшш, кокошару! Не мислиш ваљда стварно да ћу "полемисати" са тобом који муцаш и кад пишеш 🐒...!? 'Ајд, сад, пред задругу па "коментариши".

     • Косовац says:

      @ ПИСАР, …..Опет си промашио место коментара, опет самом себи кажеш „Ишшш, кокошару“. Изгледа да се гледаш у огледало, па се онда здраво стресеш када преко пута себе видиш неко чудовиште у облику телетабиса.

   • Један тамо, не знаш 🖕 га ти ... says:

    Ишшш...

 3. milorad5 says:

  samo lupaju i lupaju..golfska struja je na izdisajui a takodje i labradorska..kada to stane sve severno od hamburga će biti u deep freeze a do alpa će bit jake hladne zime sa mnogo snega...tek ispod beča će situavija biti normlana za umereno kontinentalnu klimu..to znači da će mi da imamo u beogradu 2-3 meseca snega sa prosečnim temepraturama od -3 do -7 i povremeno -10-12 kao što je i bilo sedamdesetih i do polovine osamdesetih god...ali ovi n severu neće imati takve zime ...biće mnogo mnogo hladnije bar 10 god.dok se ponovo ne uspostavi protok golfske struje..u americi kanada,njujork čikago i centralne države kao montana ima da se smrzavaju kao nikada do sad...oni već sad imaju najave onog što će da se desi u vidu ciklon bombi ali to traje kratko..kada počne proces zamsrzavanj oni će da žive u ciklopn bombi MESECIMA..jedino što neće biti toplog vazduha sa atlantika kao sad što se meša sa hladnim severnim prodorima i to im garantuje dugotrajne temperature od -20 do-30 i po mesec dana i više zimi ali bar neće imati ledene kiše nego će to biti prava suva sibirska zima ..to čeka i ruse ali to je normala za njih ...zato sibir ili kanada i NIJE Bogzna kako naseljen...tamo je pakleno teško živeti bar 4-5 meseci god...elem,kad krene da se zamrzava krenuće naglo trajaće dugo i biće zaista veoma hladno...

  • lekovito bilje says:

   Zasto je golfska topla struja promenila smer?tamo se tanker nafte izlio u more,a ko ono bese gospodar nafte,zasto nije ocistio"!

 4. Lazar says:

  Od savremenih, Soroševih "naučnika" čovek ne može ni očekivati nešto pametno. Ovo što se predstavlja kao "naučnik" izgleda kao da je doktoriralo na Megatrendu i Unionu. Sunovrat svake grane nauke...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u