НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Чека нас ледено доба за 15 година?

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Чека нас ледено доба за 15 година?

17 јула 2015

sneg_620x0Због промена у циклусима сунчевих активности, нашу планету би 2030. године могло да задеси „мини ледено доба“, тврде научници у студији коју је објавило британско Краљевско астрономско друштво.

Они верују да ће у наредним годинама наступити период слабије активности, познат као велики соларни минимум.

Наиме, они предвиђају да ће између 2030. и 2040, доћи до смањења сучеве активности за 60 одсто, што ће довести до краћег леденог доба, сличног оном који је задесило Земљу у периоду од 1645. до 1715.

То временско раздобље, названо мало ледено доба, није имало утицај на глобалну климу, али је било повезано са врло оштрим зимама у Европи и Северној Америци. Због великих хладноћа би се замрзла и Темза.

Нови научни модел израчунат је на основу динамо ефекта два слоја материје у саставу Сунца.

„Комбинацијом ефеката валова и њиховим упоређивањем са расположивим подацима тренутног сучевог циклуса, наше предвиђање показује 97 одсто тачности“, навела је проф Валентина Жаркова која је своје закључке представила на скупу Краљевског астрономског друшта у велшком граду Лендудно.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. anamarija says:

    Mi smo u Osijeku po zimi navikli da nam Dravom plove sante leda tako da nas nece bas iznenaditi to ''mini ledeno doba'' :-) :-) :-) :-) Nego vi nana recite kada ce ljeti prestati ove paklebe vrucine iznad 40°C jer cemo od toga izumrijeti kao dinosaurusi :-) :-) :-) :-) :-) !!???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u