НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Чека нас ледено доба за 15 година?

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Čeka nas ledeno doba za 15 godina?

17 jula 2015

sneg_620x0Zbog promena u ciklusima sunčevih aktivnosti, našu planetu bi 2030. godine moglo da zadesi „mini ledeno doba“, tvrde naučnici u studiji koju je objavilo britansko Kraljevsko astronomsko društvo.

Oni veruju da će u narednim godinama nastupiti period slabije aktivnosti, poznat kao veliki solarni minimum.

Naime, oni predviđaju da će između 2030. i 2040, doći do smanjenja sučeve aktivnosti za 60 odsto, što će dovesti do kraćeg ledenog doba, sličnog onom koji je zadesilo Zemlju u periodu od 1645. do 1715.

To vremensko razdoblje, nazvano malo ledeno doba, nije imalo uticaj na globalnu klimu, ali je bilo povezano sa vrlo oštrim zimama u Evropi i Severnoj Americi. Zbog velikih hladnoća bi se zamrzla i Temza.

Novi naučni model izračunat je na osnovu dinamo efekta dva sloja materije u sastavu Sunca.

„Kombinacijom efekata valova i njihovim upoređivanjem sa raspoloživim podacima trenutnog sučevog ciklusa, naše predviđanje pokazuje 97 odsto tačnosti“, navela je prof Valentina Žarkova koja je svoje zaključke predstavila na skupu Kraljevskog astronomskog društa u velškom gradu Lendudno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. anamarija says:

    Mi smo u Osijeku po zimi navikli da nam Dravom plove sante leda tako da nas nece bas iznenaditi to ''mini ledeno doba'' :-) :-) :-) :-) Nego vi nana recite kada ce ljeti prestati ove paklebe vrucine iznad 40°C jer cemo od toga izumrijeti kao dinosaurusi :-) :-) :-) :-) :-) !!???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *