НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Не мењајте људски геном; свашта може поћи по злу

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Не мењајте људски геном; свашта може поћи по злу

5 децембра 2015

genetika-dnk-dna-500x330Међународна група научника позвала је на међународни мораторијум на модификовање људског генома ради искорењивања наследних болести.

Група је саопштила да је “неодговорно” бавити се оваквим видом превенције, док се не сагледају сви ризици и не постигне шири консензус о томе какве промене генома се могу сматрати прихватљивим.

Стручњаци су нагласили да та одлука не би требало да буде коначна, јер би с напретком у науци “овој теми требало да се враћамо на редовној бази”.

Састанак који је одржан у четвртак у Вашингтону иницирале су Национална академија наука САД, Медицински институт, кинеска Академија наука и Краљевско друштво у Лондону.

Академије немају регулаторну моћ, али имају морални ауторитет када је реч о овој теми и велике су шансе да ће предлог прихватити научници из већине земаља.

Сличан мораторијум на генерско модификовање предложила је управо америчка Академија наука 1975. а прихватио га је цели свет.

Састанак је одржан због нове технике осмишљене пре три године која омогућава да се ДНК мења са досад невиђеном прецизношћу и лакоћом. Техника Цриспр-Цас9 сада је широко доступна и омогућава стручњацима да лече генетске болести или чак активирају одређене менталне или физичке особине. За разлику од генске терапије, прихваћене медицинске технике, овакве промене подразумевају трајну измену људских гена који се потом преносе и на будуће генерације, због чега би потенцијално могле да у потпуности промене људску природу.

До сада је једини експеримент овакве измене гена спроведен на Универзитету Сун Јат-сен у Кини. Циљ је био да се измене људски ембриони који су имали дефект хромозома због ког сигурно не би преживели даљи развој, али је током измене генома “наопако” пошло све што је могло да пође по злу.

(NYTIMES.COM)

KOMENTARI2 коментара

  1. separatistra says:

    sodoma i gomora daj majko zemljo rjesi se nas krpelja i buha neka samo majmuni ostanu kad su pametniji

  2. M says:

    A sto smo mi drugo nego jedna od zatvorenih svemirskih experimentalnih farmi,u koje se vracamo iz buducnosti ispraviti gresku genetskog inzinjeringa koja nas je u dalekoj buducnosti dovela do limita-zida-nemogucnosti daljnjeg fizickog postojanja,tj.do trena izumiranja,do posljednjeg!Bez obzira sto tko o tome mislio.Cak se i pametni vracaju od tamo,jer jedino oni(netko od njih)mogu ispraviti(tesko,vrlo tesko,al ipak eventualno)tu gresku,i ako uspije-u onda ce se taj uspjeh provuci-istrajati i do daleke buducnosti i zaustaviti fizicko isceznuce covjeka-canstva.Inace ce fizicko izumiranje najvise pogoditi upravo one koji najvise zele fizicko postojanje-svemir i gospodarenje u njemu.Koja ironija.Osveta Kristova,Mitrina,Mardukova,Ozirisova...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u