НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Не мењајте људски геном; свашта може поћи по злу

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Ne menjajte ljudski genom; svašta može poći po zlu

5 decembra 2015

genetika-dnk-dna-500x330Međunarodna grupa naučnika pozvala je na međunarodni moratorijum na modifikovanje ljudskog genoma radi iskorenjivanja naslednih bolesti.

Grupa je saopštila da je “neodgovorno” baviti se ovakvim vidom prevencije, dok se ne sagledaju svi rizici i ne postigne širi konsenzus o tome kakve promene genoma se mogu smatrati prihvatljivim.

Stručnjaci su naglasili da ta odluka ne bi trebalo da bude konačna, jer bi s napretkom u nauci “ovoj temi trebalo da se vraćamo na redovnoj bazi”.

Sastanak koji je održan u četvrtak u Vašingtonu inicirale su Nacionalna akademija nauka SAD, Medicinski institut, kineska Akademija nauka i Kraljevsko društvo u Londonu.

Akademije nemaju regulatornu moć, ali imaju moralni autoritet kada je reč o ovoj temi i velike su šanse da će predlog prihvatiti naučnici iz većine zemalja.

Sličan moratorijum na genersko modifikovanje predložila je upravo američka Akademija nauka 1975. a prihvatio ga je celi svet.

Sastanak je održan zbog nove tehnike osmišljene pre tri godine koja omogućava da se DNK menja sa dosad neviđenom preciznošću i lakoćom. Tehnika Crispr-Cas9 sada je široko dostupna i omogućava stručnjacima da leče genetske bolesti ili čak aktiviraju određene mentalne ili fizičke osobine. Za razliku od genske terapije, prihvaćene medicinske tehnike, ovakve promene podrazumevaju trajnu izmenu ljudskih gena koji se potom prenose i na buduće generacije, zbog čega bi potencijalno mogle da u potpunosti promene ljudsku prirodu.

Do sada je jedini eksperiment ovakve izmene gena sproveden na Univerzitetu Sun Jat-sen u Kini. Cilj je bio da se izmene ljudski embrioni koji su imali defekt hromozoma zbog kog sigurno ne bi preživeli dalji razvoj, ali je tokom izmene genoma “naopako” pošlo sve što je moglo da pođe po zlu.

(NYTIMES.COM)

KOMENTARI2 komentara

  1. separatistra says:

    sodoma i gomora daj majko zemljo rjesi se nas krpelja i buha neka samo majmuni ostanu kad su pametniji

  2. M says:

    A sto smo mi drugo nego jedna od zatvorenih svemirskih experimentalnih farmi,u koje se vracamo iz buducnosti ispraviti gresku genetskog inzinjeringa koja nas je u dalekoj buducnosti dovela do limita-zida-nemogucnosti daljnjeg fizickog postojanja,tj.do trena izumiranja,do posljednjeg!Bez obzira sto tko o tome mislio.Cak se i pametni vracaju od tamo,jer jedino oni(netko od njih)mogu ispraviti(tesko,vrlo tesko,al ipak eventualno)tu gresku,i ako uspije-u onda ce se taj uspjeh provuci-istrajati i do daleke buducnosti i zaustaviti fizicko isceznuce covjeka-canstva.Inace ce fizicko izumiranje najvise pogoditi upravo one koji najvise zele fizicko postojanje-svemir i gospodarenje u njemu.Koja ironija.Osveta Kristova,Mitrina,Mardukova,Ozirisova...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *