Научници: Ван Гог вероватно боловао од психозе

Научници: Ван Гог вероватно боловао од психозе

17 септембра 2016

loving-vincent-vangogh-animated-oil-painting-movie-breakthru-trademark-films-fb__700-png

Чувени холандски сликар Винсент ван Гог вероватно је боловао од манично-депресивне психозе која је заједно с другим факторима довела уметника да себи одсече ухо и изврши самоубиство с 37 година, изјавио је данас научник из музеја Ван Гог у Амстердаму.

„Дошли смо до закључка да је немогуће доћи до коначне дијагнозе о његовој болести“, рекао је Луис ван Тилборг који је два дана водио семинар стручњака, међу којима су били психијатри, о уметниковој болести.

Стручњаци су покушали да пронађу објашњена на основу садашњих знања из психијатрије о психотичним кризама уметника који су довели до његовог самоубиства 27. јула 1890. године у близини Париза.

„Ван Гог је пре догађаја са ухом вероватно имао биполарни афективни помећај“, рекао је Ван Тилборг.

Ван Гог је себи одсекао ухо после свађе са уметником Полом Гогеном у децембру 1888. године. После тог догађаја његове кризе су постале чешће, додао је научник.

Према његовим речима, Ван Гог је после тога наставио да слика али са све већим страхом да ће имати још неку психотичну епизоду. Његово стање се додатно погоршало конзумирањем алкохола, посебно апсинта.

„Вероватно је комбинација свих тих фактора довела до његовог самоубиства“, рекао је Ван Тилборг.

Винсент ван Гог (1853-1890) је иначе један од највећих сликара постимпресионизма и један од најцењенијих сликара уопште.

Сликар је и зачетник колористичког експресионизма, желећи да црвеном и зеленом бојом, како је сам једном рекао, „изрази страшне страсти људске душе“.

Најпознатија Ван Гогова дела су „Људи који једу кромпир“ (1885), „Сунцокрети“(1888), „Житно поље и чемпреси“, „Звездана ноћ“, „Црвени виноград“, „Ноћни кафе“, „Уметникова спаваћа соба у Арлу“, „Аутопортрет“ и „Портрет доктора Гашеа“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. dondon says:

    Pa jok odsekao sam sebi uvo zbog absenta... Lud bre bio 100%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u