НАУЧНИЦИ ЗВОНЕ НА УЗБУНУ: Почело шесто изумирање животињских врста на Земљи

НАУЧНИЦИ ЗВОНЕ НА УЗБУНУ: Почело шесто изумирање животињских врста на Земљи

12 јула 2017

СВЕТСКИ научници звоне на узбуну: да је почело шесто изумирање животињских врста на Земљи.

Упозоравају да се „биолошка анихилација“ животињских врста убрзала током последње деценије и да је већ у пуном замаху.

Чак наглашавају да се ради о „масовном изумирању како обичних, тако и ретких врста животиња“. Тврде да животиње највише угрожавају пренасељеност планете и претерана људска потрошња, за коју тврде да угрожава и саму цивилизацију.

Један од истраживача, професор Националног аутономног универзитета Мексика Херардо Себалос изјавио је:

„Ситуација је толико лоша да би било неморално не користити јаке речи. Додуше, још није сасвим касно да се неке ствари поправе“.

Сама истраживања, иначе, показују да животињске врсте изумиру знатно брже него што су изумирале пре више милиона година . Испоставља се да се бројност животињске популације убрзано смањује у свим деловима света.

Аутори истраживања су закључили: „Биолошка анихилација која је у току имаће озбиљне еколошке, економске и социјалне последице. Човечанство ће на крају платити високу цену за уништење целокупности живота какав је до сада постојао“.

Аутори истраживања су прецизирали да животиње нестају зато што човек смањује њихову животну средину, услед претераног лова, промене климе и загађивања токсичним материјама.

По њиховим проценама, животињске врсте највише угрожава ипак повећавање броја људи на Земљи. Посебан проблем је енормна потрошња најбогатијег дела становника планете.

Научници су се позабавили са 27.500 различитих копнених кичмењака који се налазе у регистру Међународне уније за заштиту природе и природних богатстава. Испоставило се да су се током протекле деценије знатно смањиле територије на којима живи трећина врста из тог регистра.

У истраживању се указује: „Лав је живео у већем делу Африке, Јужне Европе и Блиског Истока, све до северозападне Индије. Данас је највећи део популације лавова нестао“.

Према подацима Светског фонда дивље природе, током последњих 40 година је нестало 50 одсто животињског света.

Истраживање из 2014. године, које се бавило судбином 3000 животињских врста, показало је да је половина њих након 1970. године – нестала.

Прво масовно изумирање животиња догодило се пре 443 милиона година. Леднички период је довео до тога да се ниво мора смањио за сто метара, што је уништило 60-70 одсто свих врста морских животиња.

За време последњег великог изумирања животиња – до којег је дошло пре 65 милиона година – нестали су и диносауруси.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u