НАУЧНИЦИ ЗВОНЕ НА УЗБУНУ: Почело шесто изумирање животињских врста на Земљи

NAUČNICI ZVONE NA UZBUNU: Počelo šesto izumiranje životinjskih vrsta na Zemlji

12 jula 2017

SVETSKI naučnici zvone na uzbunu: da je počelo šesto izumiranje životinjskih vrsta na Zemlji.

Upozoravaju da se „biološka anihilacija“ životinjskih vrsta ubrzala tokom poslednje decenije i da je već u punom zamahu.

Čak naglašavaju da se radi o „masovnom izumiranju kako običnih, tako i retkih vrsta životinja“. Tvrde da životinje najviše ugrožavaju prenaseljenost planete i preterana ljudska potrošnja, za koju tvrde da ugrožava i samu civilizaciju.

Jedan od istraživača, profesor Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika Herardo Sebalos izjavio je:

„Situacija je toliko loša da bi bilo nemoralno ne koristiti jake reči. Doduše, još nije sasvim kasno da se neke stvari poprave“.

Sama istraživanja, inače, pokazuju da životinjske vrste izumiru znatno brže nego što su izumirale pre više miliona godina . Ispostavlja se da se brojnost životinjske populacije ubrzano smanjuje u svim delovima sveta.

Autori istraživanja su zaključili: „Biološka anihilacija koja je u toku imaće ozbiljne ekološke, ekonomske i socijalne posledice. Čovečanstvo će na kraju platiti visoku cenu za uništenje celokupnosti života kakav je do sada postojao“.

Autori istraživanja su precizirali da životinje nestaju zato što čovek smanjuje njihovu životnu sredinu, usled preteranog lova, promene klime i zagađivanja toksičnim materijama.

Po njihovim procenama, životinjske vrste najviše ugrožava ipak povećavanje broja ljudi na Zemlji. Poseban problem je enormna potrošnja najbogatijeg dela stanovnika planete.

Naučnici su se pozabavili sa 27.500 različitih kopnenih kičmenjaka koji se nalaze u registru Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih bogatstava. Ispostavilo se da su se tokom protekle decenije znatno smanjile teritorije na kojima živi trećina vrsta iz tog registra.

U istraživanju se ukazuje: „Lav je živeo u većem delu Afrike, Južne Evrope i Bliskog Istoka, sve do severozapadne Indije. Danas je najveći deo populacije lavova nestao“.

Prema podacima Svetskog fonda divlje prirode, tokom poslednjih 40 godina je nestalo 50 odsto životinjskog sveta.

Istraživanje iz 2014. godine, koje se bavilo sudbinom 3000 životinjskih vrsta, pokazalo je da je polovina njih nakon 1970. godine – nestala.

Prvo masovno izumiranje životinja dogodilo se pre 443 miliona godina. Lednički period je doveo do toga da se nivo mora smanjio za sto metara, što je uništilo 60-70 odsto svih vrsta morskih životinja.

Za vreme poslednjeg velikog izumiranja životinja – do kojeg je došlo pre 65 miliona godina – nestali su i dinosaurusi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *