Научно откриће: “Гравитација је илузија и тамна материја не постоји“

Naučno otkriće: “Gravitacija je iluzija i tamna materija ne postoji“

12 januara 2017

dbhsliurhsnvlfsdfsdapl-640x393

Nova teorija bi se mogla pokazati kao prava naučna revolucija koja će radikalno promeniti naš pogled na prostor, vreme i gravitaciju, kaže jedan istraživač. Teorijski fizičar navodi da je gravitacija samo razvojni fenomen, a ne elementarna sila kako su i Njutn i Ajnštajn tvrdili. U stvari, istraživač smatra da je gravitacija samo rezultat obrazaca kompleksnog mikroskopskog fenomena.

Stručnjaci već godinama pokušavaju da rasvetle takozvanu tamnu materiju, nevidljivu supstancu koja ne reflektuje svetlost i za koju stručnjaci smatraju da čini oko 27% mase univerzuma.

Postojanje tamne materije je prvi put predloženo kada su astronomi primetili kako galaksije imaju veću gravitaciju nego što mogu da proizvedu sa vidljivom materijom i gasom.

Međutim, Erik Verline, fizičar na Univerzitetu u Amsterdamu u Holandiji, je predstavio novu teoriju koja, prema njegovim rečima, objašnjava gravitacione nedoslednosti bez potrebe za tamnom materijom.

“Imamo dokaze da se ovaj novi pogled na gravitaciju zapravo slaže sa zapažanjima,“ rekao je on.

“U velikim razmerama, čini se, gravitacija se ne ponaša onako kako Ajnštajnova teorija predviđa.“

Prema rečima Verlindea, gravitacija nije fundamentalna sila prirode, več razvojni fenomen. Na isti način na koji temperatura proističe iz kretanja mikroskopskih čestica, gravitacija proizilazi iz promena osnovnih delova informacija koje se nalaze u samoj strukturi svemirskog vremena.

U današnjem naučnom svetu, gravitacija se čini da “radi“ u gotovo svim situacijama. Međutim, naučnici širom sveta su nastojali da razumeju i pokažu kako je kompatibilna sa česticama koje je opisala kvantna fizika.

Ali istraživački rad objavljen na “ArXiv” serveru ima novu teoriju gravitacije koja, čini se, precizno predviđa brzinu kojom se zvezde rotiraju oko centra Mlečnog puta i kretanje zvezda unutar galaksija.

“Imamo dokaze da se ovaj novi pogled na gravitaciju zapravo slaže sa zapažanjima,“ rekao je Verlinde. “U velikim razmerama, čini se, gravitacija se ne ponaša onako kako Ajnštajnova teorija predviđa.“

“Možda stojimo na ivici nove naučne revolucije koja će radikalno promeniti naše poglede na samu prirodu prostora, vremena i gravitacije.“

Prema rečima Verlindea, i njegovoj teoriji o razvojnoj gravitaciji, ona nije jedna od fundamentalnih sila prirode.

Umesto toga, ona je razvojna sila koja potiče iz promena u informacijama koje se nalaze u strukturi prostora i vremena, na sličan način na koji temperatura proističe iz kretanja mikroskopskih čestica.

Webtribune.rs

KOMENTARI3 komentara

  1. žika says:

    Koja razlika? Ako su i u pravu, gravitacija ipak postoji, šta god da joj je uzrok. Da se nešto u vezi sa gravitacijom menja u drugačijim uslovima, npr. u vakuumu, to bi već značilo mnogo za napredak nauke. Ovako, ove teorije su obično buncanje polusvesnih nabedjenih naučnika. Tesla je razmišljao nekako drugačije, šteta što ne znam kako tačno.

  2. Deda Brada says:

    Ovo je fantastično otkriće. Dolazi baš kad treba. Gravitacijo, dosta si nas zez*la! Nema više padanja na poledici. Ono što sam se do sada toliko puta ugruvao, bila je samo iluzija.

  3. Pero Joksimovic says:

    Znači od danas nema padanja one stvari pod silom gravitacije. Znao sam da ću opet biti mlad homo s erekciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *