НАВАЉНИ УСТАО ИЗ КОМЕ

NAVALJNI USTAO IZ KOME

7 septembra 2020

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni uzveden je iz medicinske kome i isključen sa respiratora, saopštila je berlinska bolnica „Šarite“.

Kako je navedeno, stanje Navaljnog se poboljšalo i on reaguje kada mu se neko obrati.Navaljni je hospitalizovan 20. avgusta u Omsku, nakon što mu je pozlilo u avionu. Njegove pristalice tvrde da je otrovan i da iza toga stoji Kremlj, što Moskva odbacuje.

Navljni je ubrzo prebačen u Nemačku, a lekari na klinici „Šarite“ saopštili su da rezultati analiza ukazuju da je otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Rusija pozvala Nemačku na saradnju

U Saveznoj lekarskoj komori Nemačke rekli su da ne mogu da učestvuju u istrazi slučaja Alekseja Navaljnog.

Ovako je medicinska zajednica komentarisala predlog predsednika Ruske nacionalne lekarske komore Leonida Rošalja da se stvori zajednička ekspertska grupa, pošto se podaci do kojih su došli nemački i ruski lekari razlikuju.

„Savezna lekarska komora takođe je veoma zabrinuta za zdravlje Alekseja Navaljnog i podržava zahteve savezne vlade od ruske vlade da u potpunosti razjasni okolnosti koje su dovele do ovog po život opasnog pogoršanja zdravlja“, saopštila je pres služba komore.

Dodali su da su dobili medicinske podatke o incidentu, a ruska komora ne sumnja u „kvalitet lekarskih pregleda“ u Nemačkoj.

Nemačka zdravstvena komora je takođe naglasilo da, prema nemačkom zakonu, dalje preglede mogu započeti samo rodbina pacijenta.

„Sama Savezna lekarska komora ne može učestvovati u istragama, jer nije istražno telo. Istrage su prerogativ državnih organa“, zaključila je pres služba.

(Tanjug/Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. Koja says:

  Mislim ,kad su ubedili ceo svet da ima koronu ,zar nemislite da isto tako ne mogu da ubede ikoga da je ovaj preziveo Novicok ??>?>

 2. milorad3 says:

  opa neka nova vrsta novička, samo komira ali ne ubija:)OVO JE SMEŠNO ,svaka i najmanja količina, gotovo na molekularnom nivou tog bojnog otrova, ustvari skoro svakog tipa NERVNOG bojnog otrova sigurno i brzo ubija žrtvu, nema šanse da se takav otrov primeni u "bezbednoj" količini kojs bi izazvala simptome trovanja ali i ostavila žrtvu u životu.Ili ga ubije ili ga nije ni omirisao.Znači navaljni je ili teško bloestan ili je otrovanb sa nečim što može da se dozira i kontroliše.Nervni otrovi su SMRTONOSNO opasni i ako je data količina na koju organizam reaguje ,onda je ta reakcija i jedina moguća reakcija, SMRT sigurno i neopozivo u vrlo kratkom roku.Sad se postavlja pitanje zašto i ko želi ruse da predstavi kao podmukle bordžije koji zaslužuju da ih sve pobiju ovo je vrlo opasna igra sa otrovim i implikacijam koje pokušavaju da se konstruišu na osnovu tih lažnih priča, zle horde sa istoka truju dobre ljude ,vrlo zanimljiva propaganda prema nuklearnoj supersili.

 3. petrovgrad says:

  Dogadjaj iz Prištine o masovnom tovanju 1990 "Vi Srbi ste krivi" - Dan nakon prvog talasa u našu bolnicu je stigao profesor Dolenc iz Ljubljane, u pratnji mlađe doktorke koja je bila internista toksikolog. Dok smo pričali u mojoj kancelariji ušla je jedna medicinska sestra i rekla "doktore, doveli su još troje". Skinuo sam moj mantil i slušalice, dao ih toj doktorki, i rekao joj da ide da pregleda decu i uveri se sama. Vratila se posle 15 minuta i Dolencu rekla "profesore, tu nema ničega". On se samo zacrveneo u licu i ljutito rekao "Jeste, ali vi Srbi ste krivi za ovo". Ustao je i otišao - kaže profesor Katanić.

 4. Kulak says:

  Otrov "novičok" je pravljen da u jednoj minuti ubije 100 ljudi.Postoji li jedan jedini čovek zdravog razuma koji veruje ovim budalaštinama nemačke vlade da je Navaljni otrovan "novičokom"? Da je stvarno otrovan tim otrovom,već davno bi otišao Bogu pred istinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *