НАВИЈЕН ДВОРСКИ САТ: Серија изложби о Октобарској револуцији

NAVIJEN DVORSKI SAT: Serija izložbi o Oktobarskoj revoluciji

10 novembra 2017

POVODOM 100-godišnjice Oktobarske revolucije čuveni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu organizovao je desetak tematskih izložbi, a širom Rusije, pored brojnih postavki održavaju se i naučni simpozijumi. Glavna izložba je otvorena 25. oktobra u Sankt Peterburgu, gde je Ermitaž organizovao prigodne postavke i na mestima vezanim za Oktobarsku revoluciju.

U Ermitažu, pred posetiocima su eksponati i iz paradnih dvorana Zimskog dvorca, kao i iz imperatorske rezidencije iz 1917. godine, fotografije, predmeti napravljeni kod Faberžea… Posebna postavka posvećena je događajima koji su doveli do toga da se Nikolaj Drugi odrekao prestola. Posebnu atrakciju predstavlja sat u „Beloj trpezariji“, koji je navijen posle tačno sto godina.

– Taj sat je stajao na kaminu kada je uhapšena privremena ruska vlada u Zimskom dvorcu, a kazaljke su stale u dva sata i 10 minuta 26. oktobra 1917, i od tada do danas sat nikada nije navijan – objasnio je Mihail Piotrovski, direktor Ermitaža.

Rukovodstvo Ermitaža odustalo je od ideje da u čast veka revolucije napravi „rekonstrukciju“ napada na Zimski dvorac, jer su smatrali da je sovjetska vlast namerno mitologizovala tu priču, oponašajući Francusku revoluciju. Piotrovski tvrdi da je opsada Zimskog dvorca bila višeznačni istorijski događaj.

– Mit o napadu na Zimski dvorac je razvio u svom filmu „Oktobar“ Sergej Ajzejnštajn, kako bi sve bilo kao u Parizu – ističe Piotrovski. – Doduše, tek kasnije je Žan Renoar snimio film „Marseljeza“, i to u stilu Ajzenštajna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *