Назире се српско место под сунцем

Nazire se srpsko mesto pod suncem

22 decembra 2017

Piše: Vladimir Đukanović

Najpre je bila poseta Emenuelu Makronu i iskazivanje spremnosti Srbije da bude čvrsto na evropskom putu, ma šta on značio. Odmah zatim, poseta Raulu Kastru i Kubi, koja je za mnoge ekstremno prozapadno orijentisane političare i analitičare bila nokaut. Finale i šlag na tortu je poseta Vladimiru Putinu u Moskvi i dodatno produbljivanje saradnje između Srbije i Rusije. Sve to stane u jedno ime – Aleksandar Vučić.

E, sad, probajte da objasnite kako jednom Vučiću uspeva da ga Makron oslovi sa „moj prijatelj Aleksandar“ na večeri koju je priredio, te da na tako visokom nivou, uz sve moguće počasti, primi čoveka koji će nekoliko dana kasnije otići u Moskvu kao lider jedine zemlje u Evropi koja potpisuje sporazume sa Zapadu omraženim Putinom.

Tako nešto danas je nezamislivo. Imati danas odlične odnose sa Angelom Merkel, Emanuelom Makronom, Sijem Đinpingom, Redžepom Erdoganom i konačno sa Vladimirom Putinom, to ni Hudini ne bi uspeo. U čemu je onda tajna Vučićeve umešnosti i da li je on zaista do te mere harizmatičana da kod svih bitnih svetskih lidera ima toliki kredit?

Tu dolazimo do dve ključne stvari veoma bitne za ozbiljno bavljenje politikom. Jedna, verovatno najbitnija, svakako je promena svetskih okolnosti. Druga, daleko bitnija po samog Vučića, svodi se na posvećenost poslu i pomno praćenje one prve činjenice, koju prethodni domaći političari nisu preterano uvažavali, valjda zato što su im pozicije i zvanja bili bitniji od posla kojim se bave. Za razliku od njih koji su živeli od politike, Vučić je tip koji živi za politiku, a to je primetio veoma dobro pre nekoliko godina Jovo Bakić kao neko ko Vučiću svakako nije ni malo naklonjen. Vučiću je sve usmereno ka tome da iza sebe nešto ostavi, i on dobro zna da je jedini način da mu zaostavština bude pozitivna upravo svakodnevno 24-časovno posvećivanje poslu kojim se bavi. Njega ne možete da vidite na prijemima, gozbama, na letovanju, zimovanju i sličnim za svakog čoveka željenim mestima.

Njega možete da vidite u kancelariji gde čita stotine stranica raznih izveštaja ili na terenu od srpskog sela do svetskih metropola. Tu se sada vraćamo na prvu, ključnu stvar za ovakvu Vučićevu poziciju u svetu. Kada mnogi nisu videli da između Evropske unije i SAD dolazi do tektonskih poremećaja u odnosima, Vučić je video. Zato je i umeo da balansira položaj Srbije i da vodi politiku koja nikog neće naljutiti, a koja će velikim delom nama ići u korist. Srbija ne samo da nije uvela sankcije Rusiji, što je recimo jedan od uslova za naše dalje evropske integracije s obzirom da spoljnu politiku moramo da uskladimo sa spoljnom politikom EU ako želimo u to društvo, već naprotiv – Vučić je dodatno produbio saradnju Srbije i Rusije i istakao da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Iz EU mu to niko nije zamerio, već naprotiv, prihvata se činjenica da je Srbija jedina evropska zemlja koja ne samo da nije uvela sankcije Rusiji već jedina potpisuje sporazume sa Rusijom. Srbiji se ne zamera i što kupuje rusko naoružanje, kao ni veoma čvrst stav da neće nikako da uđe u NATO. Sve to ne bi moglo nikako da se ostvari da unutar same EU ne duvaju neki novi vetrovi, a opet, svakako ne bi moglo, a da ih Vučić nije na vreme osetio.

To praktično znači da će u bliskoj budućnosti evropske sankcije prema Rusiji slabiti, odnosno, definitivno će Rusija imati daleko aktivniju politiku prema Evropi. Takođe i Kina. Srbiji se očito ovakva pozicija dopušta kao zemlji koja može da bude spoj između Rusije i Kine ka Evropi, a Vučić takvu poziciju odlično koristi.

Tektonski poremećaji u odnosima Evropske unije i SAD, posebno posle objave Trampove strategije, naša je šansa da pronađemo svoje mesto pod suncem. Sve dublji jaz između EU i SAD očito je prilika za što dublju infiltraciju Rusije i Kine ka Evropi. Eto šanse da kroz ozbiljan rad i konstantnu posvećenost, koja podrazumeva krajnje aktivnu diplomatiju i lobiranje, naše interese što više ostvarimo i zaštitimo.

(Standard)

KOMENTARIJedan komentar

  1. LILIT says:

    "Prijatelj" ga je odmah upozorio da u Srbiji vladavina prava, korupcija nije na nivou normalnih zemalja.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *