NAZIVI SRPSKIH ULICA: Još čuvamo Jugoslaviju, a Nikolaj Romanov bez ulice

NAZIVI SRPSKIH ULICA: Još čuvamo Jugoslaviju, a Nikolaj Romanov bez ulice

3 marta 2014

08 (2)Zamislite kada bi nekoliko stotina Zagrepčana živelo u Beogradskoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra Ujedinitelja ili na Kragujevačkom šetalištu. Deluje kao naučna fantastika. Međutim, Srbija se, sudeći po nazivima ulica, nije odrekla „bratstva i jedinstva“, jer gotovo svaki grad ima poneki sokak koji asocira na gradove, reke, književnike i političare iz SFRJ.

U našim gradovima možemo nabrojati čak 16 zagrebačkih, 50 Sarajevskih, 17 Ljubljanskih, 24 Skopske i 20 Podgoričkih ulica. Takođe, ima pet Hrvatskih, 27 Makedonskih, tri Slovenačke, 34 Crnogorske, 48 Bosanskih, ali i 218 ulica Maršala Tita.

U bivšim „bratskim“ republikama, početkom devedesetih, kao metlom „očišćene“ su table koje asociraju na gradove, mesta i istorijske ličnosti iz Srbije. Beogradska ulica, na primer, još postoji samo u glavnim gradovima Makedonije i Crne Gore. Nemaju je ni Zagreb, ni Ljubljana, niti Sarajevo.

U glavnom gradu Srbije čak 120 ulica je imenovano po hrvatskim gradovima i znamenitim ličnostima. Žestokom pešačkom turom može se proći Hvarskom, Dravskom, Riječkom, Zadarskom, Šibeničkom, Imotskom, Splitskom, Osiječkom… Srbi nisu zaboravili ni hrvatske nacionalne heroje – kneza Trpimira i bana Petra Zrinskog.

U krugu „dvojke“ nalaze se Zagrebačka, Palmotićeva, Dalmatinska… Ipak, od Hrvatske, više volimo Bosnu i Hercegovinu, jer čak 360 uličnih tabli u našoj prestonici asocira na ovu republiku. Najznačajnija saobraćajna petlja u Beogradu zove se po Mostaru.

Slična situacija je i u unutrašnjosti Srbije, gde se nisu brisala imena ulica. Pa imamo 53 Dubrovačke, šest Riječkih, sedam Zadarskih, 24 Cetinjske, 18 Mostarskih, 12 Bitoljskih, 10 Mariborskih…

Sekretar Privremenog organa Goran Vesić kaže da će se o ovoj temi diskutovati posle predstojećih gradskih izbora, a u raspravu će se uključiti javnost i mediji.

– Beograd je bio glavni grad bivše zajedničke države, pa je samim tim bilo normalno da na neki način i po imenima ulica predstavlja tu državu „u malom“ – kaže Vesić. – Beograd je kosmopolitski grad i prava metropola, i po tome se razlikuje od drugih balkanskih prestonica. Kao stanovnik Beograda, ponosim se što u vremenu raspada SFRJ nismo rušili spomenike ili razbijali ulične table. To govori o Beogradu, njegovim stanovnicima i našem narodu.

Poređenja radi, Zagreb ima 5.065 ulica. Od tog broja samo nazivi deset manjih ulica asociraju na Srbiju, odnosno Vojvodinu. Svoje mesto na mapi Zagreba imaju Alibunarska ulica, Apatinska, Zemunska, Petrovaradinska, Bačka, Somborska, Subotička, Rumska, Slankamenska, kao i Trstenička ulica iz centralne Srbije. U sarajevskim opštinama Stari grad i Centar, nema nijednog naziva koji asocira na bilo šta iz Srbije. Na Grbavici postoji Novopazarska ulica. Nazivi ulica po gradovima, mestima i istorijskim ličnostima iz Srbije su u Istočnom Sarajevu.

Sociolog dr Milan Brdar oštro optužuje intelektualnu i političku elitu zato što gaji „jugoslovenstvo“ i „titoizam“.

– Nemaju samopoštovanja. Na sve načine oni se trude da ponize, ne bi li se susedima svideli. Međutim, oni nas bezočno mrze, što se vidi po odnosu njihovih političara i medija prema nama – kaže Brdar, podsećajući da se u Hrvatskoj svakodnevno razbijaju table sa ćiriličnim nazivima, a u poslednje dve decenije zapaljeno je dva miliona knjiga sa ovim pismom.

NISMO SE ODUŽILI NIKOLAJU ROMANOVU

Goran Vesić kaže da se Beograd nije odužio mnogim velikim istorijskim ličnostima koje su zadužile Srbiju.

– Pre svima, ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu, koji je lično spasao srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu. Istu počast zaslužuju i sovjetski generali – oslobodioci Beograda od nacističkog okupatora 1944. godine – kaže Vesić.

Prema njegovim rečima svoje mesto na mapi prestonice zaslužuju i kralj Aleksandar Karađorđević, Duško Radović, Aca Nikolić, Radomir Šaper, Rajko Mitić, Miljan Miljanić…

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Antipod says:

    Nije neočekivano, obzirom da Srbija nije država ni u političkom, ekonomskom, kulturnom niti u moralnom pogledu. Sve ove negativne atribute Srbije, njena politička elita zamagljuje patetikom krilatice - Evropa nema alternativu. Time ova elita postaje grobarom srbske nacionalne svijesti. Srbija je definitivno napustila istoriju i uplovila u nedefinisane "nacionalne" vrijednosti, dopuštajući drugima da joj definiše interese i određuje kojim putem da ide.

  2. velimir says:

    HITNO MENJATI NAZIVE ULICA , SRBIJA JE ZADNJA KOJA ĆE TO UČINITI . ŠTA POKUŠAVATE DA SAČUVATE KVAZI DRŽAVU "JUGOSLAVIJU" KOJU SU STVARALI KATOLICI, KOMUNISTI I KOJA JE SRBIMA ODUZELA DRŽAVNOST KADA JE NIKO NIJE IMAO. SVI OSTALI KOJI SU VIŠE DOBILI OD JUGOSLAVIJE SU IZBRISALI IMENA KOJA IH VEZUJU ZA TU ZEMLJU. U ZAGREBU NEMA BEOGRADSKE. PROBUDITE SE IZ ZIMSKOG SNA. NIKAD U NACISTIČKO-KATOLIČKU EVROPU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *