Ne daj se, Sulejmane Veličanstveni!

Ne daj se, Sulejmane Veličanstveni!

12 juna 2013

boristhPiše: Boris Knežević

U pravu su oni koji kažu da zemlje kao Bosne i Hercegovine nigde nema, a da je nema – trebalo bi je izmisliti! U moru razloga zbog kojih je život u BiH beskrajno zabavan, pre svega za mazohiste i one koji uživaju u proučavanju bizarnih fenomena, prekjuče se pojavio još jedan izuzetno zanimljiv, ali, nažalost, medijski nedovoljno ispraćen društveno-politički „hepening“.

Dok je pažnja cele javnosti proteklih dana bila usmerena na tok demonstracija u Sarajevu i najavljene studentske proteste u Banjaluci, vrh „državotvorne“ bošnjačke stranke SDA rešio je da ne razmišlja provincijalno, nego je svoje vidike proširio organizacijom naučnog skupa na kojem se raspravljalo o problemima u Turskoj!?

Šta je briga Tihića i društvo što je ispred zgrade Parlamenta BiH svakog dana sve više onih kojima je nepronalazak rešenja oko JMB-a bila inicijalna kapisla da se pobune protiv sveopšteg kriminala, korupcije i bahatosti domaćih političara. Teška beda u kojoj živi većina ljudi u oba entiteta takođe nije zaslužila poseban „tretman“ stručnjaka iz SDA. Ono što ih tišti i što ih je nagnalo da u Sarajevo pozovu nekoliko stotina ekonomista, sociologa i analitičara jesu ulične demonstracije u Istanbulu! Ne samo da se o ovom „gorućem problemu“ od kojeg zavisi budućnost BiH raspravljalo, već su usvojeni i zaključci kojima se daje jasna i nedvosmislena podrška „bratskom turskom narodu i njegovom premijeru Tajipu Erdoganu“. Mašala!

Ma koliko da je smešno i, na prvi pogled, neverovatno da se neko uopšte setio da u trenutnoj situaciji koja vlada u zemlji razglaba o razlozima zbog kojih su se Turci digli na ustanak, predvođeni Sulejmanom Veličanstvenim i još nekolicinom glumaca iz popularne TV serije, organizacijom ovog „naučnog“ skupa SDA nam je svima još jednom uspela da objasni par stvari.

Kao prvo, ova bošnjačka stranka je Tursku, kojom upravlja proislamistički režim sa Tajipom Erdoganom na čelu, iskreno doživela kao drugu „matičnu državu“ Bošnjaka. Drugo, bilo kakva promena vladajućeg režima u Ankari, na kojoj insistiraju demonstranti i od koje strahuje SDA, vratila bi ovu zemlju u „zeman i adete“ uspostavljene od strane Ataturka koji je, prema rezonovanju ovdašnjih otomanskih nostalgičara, tursku spoljnu politiku nepovratno odvojio od Balkana. A to bi, kako misle, predstavljalo mnogo veći problem za nacionalne interese Bošnjaka od protesta nezadovoljnika u Sarajevu ili Banjaluci.

Da mi je neko rekao da ću jednog dana navijati za Sulejmana Veličanstvenog, ne bih mu verovao. Šta ti je život.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *