NE DOTIČE IH: Rusija neće ni trepnuti zbog ovog poteza Zapada

NE DOTIČE IH: Rusija neće ni trepnuti zbog ovog poteza Zapada

27 jula 2014

Vladimir Putin, Dmitry MedvedevEmbargo Zapada na oružje i vojnu opremu Rusiji biće tek nešto malo više nego simboličan jer je Moskva sama u stanju da snabdeva svoje oružane snage.

To se navodi u izveštaju globalne organizacije IHS Džejns (Jane’s), koja za odbrambenu industriju u svetu obavlja analize iz različitih oblasti.

Ta organizacija podseća da su zemlje Evropske unije prošle godine izvezle Rusiji vojnu opremu u vrednosti od 583 miliona dolara, što je manje od jednog procenta od ruskog nacionalnog budžeta za odbranu. Od tog iznosa Francuskoj pripada 521 milion dolara za izgradnju dva ratna broda Rusima, navodi se u izveštaju koji prenosi AP.

Ruski vojni budžet je, po visini iznosa, treći u svetu, odmah iza budžeta američke i kineske vlade, a IHS predviđa da će do 2016. porasti za 40 procenata.

Izveštaj pokazuje da Rusija 2013. čak nije bila ni među prvih 10 najvećih kupaca naoružanja u svetu, ali je zato drugi po veličini izvoznik, odmah posle SAD. Među ruskim kupcima vojne opreme nema nijedne zemlje EU.

Rusija, kako ova analiza pokazuje, nije kupovala striktno vojnu opremu već više delove dvostruke koristi, poput motora koji mogu da se ugrade u vojna, ali i u civilna vozila.

Ispravnost odluke o uvođenju embarga na oružje Moskvi dovedena je prošle sedmice u pitanje pošto su SAD i EU počele da razmatraju jače sankcije protiv ruske vlade zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini, za koje se na Zapadu veruje da su oborili malezijski avion na istoku zemlje.

„Mnogi od postojećih ugovora o isporuci vojne opreme datiraju iz perioda između 2010. i 2012. kad se Rusija okrenula zapadnim zemljama u cilju modernizacije svoje vojske“, navodi analitičar IHS Gej Anderson. Ruski predsednik Vladimir Putin 2012. menja dotadašnji stav i donosi odluku da Rusija mora da postane sposobna da sama snabdeva svoju vojsku zbog čega donosi odluku o zabrani kupovine vojne opreme od Zapada.

„Rusija je to uradila iz razloga bezbednosti. Možete da pretpostavite da su oni videli da će nešto ovako slično da se desi“, objašnjava Anderson, misleći na ukrajinsku krizu koja je zategla odnose Rusije sa Zapadom.

On podseća da su Rusi gotovo opsesivni u svom nastojanju da se sami snabdevaju zbog čega i postoji zabrana uvoza osim ako domaće firme nisu u stanju da proizvedu potrebnu opremu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *