НЕ ЛИПШИ МАГАРЕ… Србија још дуго неће ући у ЕУ

NE LIPŠI MAGARE… Srbija još dugo neće ući u EU

21 jula 2017

Ukoliko u budžetu Evropske unije za period od 2020. do 2027. godine ne bude stavka u vezi s proširenjem, to znači da Srbija neće ući u EU ni u narednih deset godina!

To je rekao šef diplomatije Ivica Dačić, uz ocenu da je baš zato dobro što je predsednik Aleksandar Vučić nedavno pokrenuo inicijativu da nam Brisel saopšti okviran datum ulaska u Uniju.

Ako u budžetu EU, koji se usvaja 2020. za period od sedam godina, ne bude stavka vezana za proširenje, to znači da od našeg članstva nema ništa bar do 2027! Nas ne zanima eventualna ideja o ulasku celog regiona u EU u istom trenutku, jer to nije realno. Očekujemo zato da nam kažu okviran vremenski rok u kome će Srbija postati punopravna članica EU. Ako nam to ne kažu, ako nas nema u budžetu koji će važiti do 2027, pa o čemu onda mi uopšte da pričamo sa Briselom? – objašnjava Dačić.

Komentarišući zahteve za „evropski rok“, glavni urednik „Novog standarda“ Željko Cvijanović kaže da nije preveliki optimista, ali da je dobro što je Dačić rekao ono što svi već znamo.

– Ni ulazak Srbije niti bilo koga drugog sa Balkana u EU najverovatnije se neće naći u projekciji evropskog budžeta do 2027. Upravo znajući da Brisel ne računa sa prijemom Srbije u sledećih deset godina, naša vlast sada nastoji da evrobirokrate istera na čistinu. Naime, evropski zahtevi od Srbije nisu mali, od ustupaka na KiM, do spoljne politike i odnosa sa Rusijom. A zauzvrat, šta dobijamo? Ništa?! – kaže Cvijanović, naglašavajući da EU koja ne može Srbiji da ponudi čak ni okviran rok za prijem nema više nikakav legitimitet.

– Srbija koja u EU ne ulazi, recimo, u narednih 20 godina mora da preživi to vreme, a planiranje života za naredne dve decenije dovešće do novog pretresanja osnovnih strateških postavki. I to je konačan smisao Dačićeve izjave. Kad shvati da neće u dogledno vreme ući u EU, Srbija će morati da se okrene sebi, svom suverenitetu i novim planovima – zaključuje Cvijanović.
Joksimović: Možemo i pre 2027.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ipak veruje da Srbija može do članstva u EU i pre 2027.

– Uverena sam da u Uniji postoji želja za prijemom novih članica. Činjenica je da se okolnosti menjaju, ali mi treba da se prilagodimo i radimo na reformama zbog nas samih. Važno nam je da one budu sprovedene do trenutka prijema kako bismo bili spremni za članstvo, ali i EU mora bude spremna da nas primi ukoliko sve neophodne kriterijume i reforme sprovedemo – ističe ministarka.

KOMENTARI2 komentara

  1. kuka says:

    Evo ja imam zreo predlog. Da se mi lepo dok čekamo da nas prime u EU integrišemo sa Rusijom, da ne gubimo vreme. Ostarismo, bre čekajući ludog mladoženju. Pa kad EU mladoženja bude spreman, mi će vidimo sa Rusima jesmo li im dosadili i jesu li oni nama dosadili. Ako još nema dosade, ništa, a ako ima, onda mi idemo u EU. Jel'da je dobar predlog?

  2. Angela says:

    To je fantasticna vest! Ulepsala mi je dan! To obecanje "ludom radovanje" je bilo samo zbog ucenjivanja, te zbog Kosova, te zbog NATO-a, te zbog izbora u Srbiji, te zbog sankcija Rusiji,repertoar je veliki, razno razne ucene i ponizenja koja vec dugo trpi nas stradalni narod. To je sistem "stapa i sargarepe"! Ali se nadam da ce nam to otvoriti put za sasvimdruge integracije u kojima nece biti beskrajnog ucenjivanja i pljackanja, vec prosperiteta i napretka nacije. Ali, treba se osloboditi vazalne vlade i korumpirannih delegata u Skupstini...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *