NE LIPŠI MAGARE…Srbija nije ni u planovima za ulazak u EU!?

NE LIPŠI MAGARE…Srbija nije ni u planovima za ulazak u EU!?

10 septembra 2014

zastava-srbije-(7)_620x0Vrh EU najbliže je odluci da u budućoj evropskoj „vladi“ ukine portfelj za proširenje, jer prijema novih članica neće biti u narednih pet godina, ali se poslovi oko integracija nastavljaju i najverovatnije će biti u direktnoj nadležnosti kabineta šefice diplomatije Frederike Mogerini – saznaju „Novosti“.

Ona i njen tim trebalo bi praktično da imaju direktnu nadležnost nad direktoratom koji se do sada bavio proširenjem, a koji će nastaviti da funkcioniše i biće dodatno kadrovski ojačan.

Novi predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas bi trebalo da predloži sastav svog kabineta. Austrijski političar Johanes Han najbliži je da nasledi Štefana Filea, a u nazivu njegovog portfelja najverovatnije neće, kao do sada, biti reči „proširenje“ već samo „susedstvo sa EU“.

Na ovaj potez vrh EU se odlučio zato što u narednih pet godina svakako neće biti prijema novih članica, pa za to nije potreban poseban resor, dok politika „susedstva“ obuhvata mnogo širi geografski pojam, uključujući i zemlje severne Afrike, Ukrajinu, Moldaviju i kavkaski region. Da se zemljama Balkana ne bi poslala negativna poruka – kako EU od njih diže ruke – proširenje će najverovatnije preuzeti služba za spoljne poslove, odnosno Federika Mogerini.

Ministarka bez portfelja zadužena za EU, Jadranka Joksimović, kaže za „Novosti“ da je to kako će EK organizaciono urediti sprovođenje politike proširenja – unutrašnja stvar EU:

– Za nas kao zemlju kandidata najvažnije su poruke kojima se potvrđuje privrženost i podrška nastavku evrointegracija zapadnog Balkana, sa naglaskom na očekivanja da će Srbija prednjačiti u dinamici reformi važnih za članstvo. To su poruke i sa konferencije u Berlinu i nove šefice diplomatije Federike Mogerini.

Za šeficu našeg pregovaračkog tima Tanju Miščević promena naziva budućeg portfelja neće uticati na politiku proširenja, jer će mere, metodi, instrumenti i administrativna struktura u EK ostati ista kada je reč o proširenju:

– Mada, ne mogu reći da se poruka koju nam šalje EU ukidanjem naziva ne može razumeti i drugačije, da nismo prioritet – kaže Tanja Miščević, koja je u Briselu, na skriningu za poglavlje 1, slobodno kretanje robe.

Da proces proširenja EU neće biti zaustavljen smatra i Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije:

– Na Srbiji je da u narednih pet godina završi pregovore po pregovaračkim poglavljima i ispuni uslove za članstvo. To će zavisiti samo od naše vlade, a ne od naziva direktorata.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Stojan says:

    Ma kakva EU.Nikad.

  2. rodoljub zaharijevic says:

    sto je babi milo to joj se i snilo,mozemo mi da se postavimo na trepavice,radimo stojeve,sklekove,da se prevrcemo preko glave i napred i nazad,gospoda koju je ova srbija branila od svakojakih zala ce raditi sve u korist nase stete kako bi nas unistili,a price o ulaganjima i ostale bajke to nekom drugom,zahvaljujuci nama samima i izrazito ekspertnoj vladi u proslosti,sastavljanoj od vanzemaljaca i domacih cobana,savetovanih od doktora nauka ekonomije socijalizma,mada ni ova vlada nije nesto,mi smo tu gde smo,a mogli smo,samo da smo hteli biti svajcarska ovog dela jebene evrope,ovako smo seli pred vrata i pruzili dlan da nam udele,a oni,njima se jebe za nas,vazna je jeftina radna snaga i ispunjenje nebuloznih zahteva,koje ne mogu da sprovedu ni u svojim zemljama,a mi tek kada budemo imali muda da prihvatimo stvarnost kakva jeste i suocimo se sa stvranoscu da moramo da grcamo minimum 5 godina i damo odgovor mmf i svetskoj banci kao brazil i madjarska bicemo postovani,gledani na drugi nacin i konacno prihvaceni bez ikakvih uslova,nema ljubavi bez bola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *