Не може се склапати пакт са сваким

Ne može se sklapati pakt sa svakim

8 avgusta 2016

vladimir-djukanovic 54Piše: Vladimir Đukanović

Uvek sam čitao ono što Đorđe Vukadinović napiše. Najpre zbog činjenice što uvažavam svakog intelektualca koji iznosi javno svoje političke stavove, jer, koliko god da se sa nekim ne slažete, uvek ćete i od takvog nešto da prihvatite. Ali glavni razlog je ipak taj što, čitajući Vukadinovića i ono što objavljuje preko Nove srpske političke misli, čovek može najpre da nauči šta je nemoral i kako čestita osoba nikako ne bi smela da se ponaša.

Ne bih o tome kako je uvaženi Đorđe bio spreman da promeni i naciju te ničim izazvan na zgražavanje Vlaha postade Vlah samo da se domogne poslaničkog mandata. O tome već i ptice na grani pripovedaju. Čak mi nije toliko bitno ni to što se čovek godinama predstavlja kao nezavisni politički analitičar, a onda mu se ime i prezime, onako reda radi, nađe na stranačkoj listi. Neću ni o tome što se lažno bavio istraživanjem tržišta, bez obzira što nije imao registrovanu delatnost za tako nešto, ali je od žutih direktora javnih preduzeća dobijao pozamašne svote za tzv. istraživanja koja su objektivno rađena iz fotelje kako bi Tadiću i Jeremiću pisao u korist. Neću da pišem ni to što ima prilično diskutabilan „naučni časopis“, ne bih da se bavim ni njegovom akademskom karijerom, neću mnogo toga – a mogao bih – ali sve to neka radi neko drugi.

MANDAT, VERA I VEČERA

Hoću o tome kako on doživljava politiku, jer očigledno je da sve gleda kroz korist, odnosno vidi u svemu kako bi on postupao, pa to pokušava drugima da natovari. Vraćajući se unazad i čitajući njegove „analize“, sve ono što je pisao i prognozirao, za divno čudo, baš ništa se nije dogodilo. Možda je zato besan, ali time nam je pokazao da svoje „analize“ bazira isključivo na tome kako bi on postupao ili na ličnim emocijama. U njima nema nikakvog utemeljenje osim dobro utemeljenog Vukadinovićevog interesa, jer je neko dotirao takvu „analizu“.

S obzirom da mu je poslednja u nizu prognoza ta da će Vučić i SNS promeniti Ustav i predati Kosovo i Metohiju, a da se sada već smišlja retorika kojom će se to opravdati, nemam nikakvu dilemu da bi Vukadinović na Vučićevom mestu zaista tako postupio. Onaj ko je bio spreman da promeni naciju za poslanički mandat sigurno je da bi bez problema prodao veru za večeru, jer bi ga to svakako održalo na vlasti i dalo mu krila od zapadnih političara.

Vukadinović sebe u politici pronalazi isključivo kroz najprizemniji interes, koji za sebe lično može da ostvari i takvo njegovo ponašanje je kontinuirano kroz njegovu društveno-političku delatnost. Dok je Koštunica imao vlast, Vukadinović je važio za njegovog ličnog analitičara. Kada je Koštunica sišao sa vlasti, sišao je Vukadinović sa njegovih jasli, a to je bio znak da se mora pronaći novi gospodar. I bi Tadić, a još više Vuk Jeremić. Sada je to Mišković, jer u aktuelnoj vlasti ne može da pronađe sponzora. I dobro je da je tako. Domogao se konačno poslaničkog mandata i ostvario svoj životni san, a nije morao naciju da promeni.

VLAŠKA RAPSODIJA

Da se razumemo, interes u politici je svakako nešto na čemu se i bazira nečije političko delovanje. Onaj ko kaže da u politici nema nikakav interes najobičniji je lažov. Takvih se valja kloniti. No ne može se sklapati pakt sa svakim. Đorđe je kobajagi nacionalista, ali šeta sa Soroš brigadama i demonstrira. Jasno iskazuje stav da su mu tri šupe u Savamali bitnije od bilo čega na ovom svetu, jer tobože to nije priča o tri šupe, već je stvar principa. Ne videh da se principa držao kada je oštetio vlašku nacionalnu manjinu, jer, ako se složimo da je Savamala kriminal, a šta je lažno predstavljanje da ste pripadnik druge nacionalnosti kako bi ste se domogli mandata? Nije li to najgori mogući kriminal? Nije li to bestidnost i najgrđi nemoral? O kom onda principu govori Vukadinović? O kojoj izbornoj krađi sme uopšte takav čovek da govori?

Zašto sve ovo nadvodim?

Vukadinović bi, da mu neko iz sadašnje vlasti ponudi koji dinar, pisao o ovom režimu u superlativu. Njegov interes je iznad svega. To se zove „rad na žeton“. Zato je sve ono što Vukadinović iznesi kao kritiku suštinski autoprojekcija. Njegova kritika je zapravo njegovo potencijalno postupanje da je u Vučićevoj poziciji. Zato ga i ne bi trebalo uzimati za ozbiljno, osim što bi se trebalo zapitati zašto taj čovek ima toliki medijski uticaj. Svakako da to nije slučajno.

No možda je tako i bolje. Što je Đorđe više u medijima, tako narod od njega pravi sve veći otklon. To je za Srbe vrlo dobro. Za Vlahe je odlično.

(Standard.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *