“Ne možete sami, bolje vam je u EU“

“Ne možete sami, bolje vam je u EU“

19 маја 2013

Serbia-EULiberalizacija svetskog tržišta ne ostavlja alternativu evropskom zajedništvu, koje, i pored velike krize, ostaje projekat budućnosti, ističe u intervjuu za „Novosti“ Žak Rupnik, jedan od vodećih francuskih politikologa, profesor na Institutu za političke studije u Parizu i direktor sektora za istraživanja u francuskom Centru za međunarodna istraživanja i studije.

“Članstvo u EU je jedini način za evropske zemlje da imaju težinu u mondijalizaciji. U Evropi postoji kritična masa. Da li bi neko dao bilo kakvu važnost tome šta danas misle Luksemburg, Estonija ili Slovačka da nema EU? Koga bi, inače, danas bilo briga za Letoniju ili Belgiju“, pita se Rupnik.

On podseća da je poslednjih dvadesetak godina u EU dominiralo pitanje proširenja na istok, ali da danas glavna tema više nije na relaciji zapad – istok, nego sever – jug.

“Kriza evra je podelila Evropu po novoj liniji. Razlike između severa i juga su uvek postojale, ali su one sada postale naročito izražene. Po bilo kom kriterijumu, prihodu po stanovniku, padu BDP-a, procentu nezaposlenosti, nivou deficita, stopi po kojoj se zemlja zadužuje – gotovo svugde ćete tačno pronaći tu liniju. To Evropi nameće nove probleme koje ranije nije morala da rešava“, upozorava Rupnik.

On smatra da Evropa može da ima zajedničku monetu, ali da pravila moraju da budu jasna, kao i da su potrebne instance sposobne da omoguće njihovo poštovanje. “Ne treba nam samo bankarska unija, već i usaglašenost budžetarnih i poreskih politika. Ne može jedna zemlja koja ima daleko veće poreze da spasava drugu u kojoj su oni značajno manji. To nije održivo“, kaže Rupnik.

Francuski profesor podseća i da je ranije u Evropi postojao osećaj da jedna faza uvodi u drugu – počelo se sa zajednicom uglja i čelika, pa je stvoreno zajedničko tržište, zatim je nastala zajednička moneta, za koju se mislilo da će Evropu odvesti u političku uniju, ali to se nije dogodilo. “Sada, ili ćemo krenuti ka nekoj vrsti federalizma, ili, jednostavno, idemo ka dezintegraciji“, smatra francuski profesor, ocenjujući da je ujedinjenija Evropa put za izlazak iz krize.

„Mislim da će i evro i EU preživeti, jer je alternativa – raspad, što bi bio gubitak za sve. Stvaramo nešto već 60 godina. I pored krize, Evropa ima ogroman uspeh, a dokaz za to je da još ima zemalja koje žele da nam se pridruže, uključujući i Srbiju“, podeća on i objašnjava zašto je EU najbolje rešenje za našu zemlju.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u