НЕ ОБАЗИРУ СЕ НА УПОЗОРЕЊА АМЕРИКЕ И РУСИЈЕ: Турска бомбардовала Курде у Сирији

NE OBAZIRU SE NA UPOZORENJA AMERIKE I RUSIJE: Turska bombardovala Kurde u Siriji

7 oktobra 2019

Turska avijacija izvela je napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka, saopštila je televizija „Majadin“.

„Turski avioni izveli su napad na štab kurdskih snaga u predgrađu grada El Malikija u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije“, javlja televizija.U saopštenju se precizira da za sada nema podataka o žrtvama napada.

Sirijska državna televizija „Ihbarija“ takođe je saopštila o turskom napadu na kurdske snage u selu Tel Tavil u blizini El Malikije.

Uskoro opširnije…

KOMENTARI6 komentara

 1. Slobodanka says:

  Turska se sili, ali prilično rizikuje unutrašnju nestabilnost. Kurdistan obuhvata prostor jugoistočne Turske, severnog dela Sirije i Iraka i severozapadni deo Irana i čine regionalnu celinu. Od svih pomenutih država Turska na svojoj teritoriji ima najveći broj Kurda, po procenama u Turskoj živi između 14.300.000 i 22.700.000 Kurda što je od 18-20% ili čak 25% od ukupnog stanovništva Turske. Od 1983. godine Kurdi u Turskoj vode gerilski rat protiv Turske države. Bez obzira na to Turska se usuđuje da vojno interveniše protiv Kurda u susednoj Siriji gde ih ima značajno manje između 1.750.000 i 2.200.000. Taj pojas od 30 km duž severne sirijske granice i na teritoriji Sirije namerava da naseli sirijskim izbeglicama, verovatno Arapima, Turkmenima i ostalima a ne naravno Kurdima, što znači da to novodoseljeno stanovništvo treba da razdvoji Kurde iz turskog dela Kurdistana od Kurda u sirijskom delu Kurdistana. Ali kada je u pitanju teško palestinsko pitanje i naprimer naseljavanje ranije okupirane Zapadne obale koju sprovodi Izrael onda se Turska protivi. Ali sada Turska radi isto što i Izrael: 1) vojno interveniše na teritoriji susedne zemlje kršeći njen suverenitet i 2) namerava da naseljavanjem promeni etničku sliku Kurdistana.

 2. Slobodanka says:

  Domaći teški usranci što maštaju o tobožnjem velikom prijateljstvu sa Amerikom i Zapadom koju im je navodno narušio i pokvario Milošević, neka sad lepo glede kako prolaze Sirijski Kurdi takođe veliki prijatelji Amerike. Samo jedna stvar je gora od toga da neko bude američki neprijatelj, a to je da bude američki prijatelj. Američki prijatelji moraju uvek i svuda, voljno i ne pitajući za cenu, da ispunjavaju sve američke naloge.

 3. Milan says:

  Kao što su sada ostavili svoje prijatelje Sirijske Kurde, na veoma sličan način Amerikanci će prepoznati interes da napuste svoje prijatelje Šiptare. Kod Amerikanaca, naročito u politici, nema prijatelja, nego postoje samo njihovi američki interesi koji su promenljivi.

 4. Milan says:

  „Trebalo je da SAD budu na Kosovu 30 dana. Mi smo ostali i tonuli sve dublje i dublje u zadržavanje naših vojnika tamo duže od 20 godina. Međutim, došlo je vreme za nas da izađemo iz tih besmislenih aktivnosti i da vratimo naše vojnike kući“, napisao je Tramp na Tviteru. „Albanija, Evropa, Rusija, Srbija, Grčka, Crna Gora i Severna Makedonija sada treba da reše tu situaciju“, dodao je američki predsednik.

 5. persida says:

  Slobodanka otkrila toplu vodu na Havajima.

  • Goran Swe says:

   Slobodanka je za tebe sve izmislila, botu nijedan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *