NE ODRIČU SE TAKO LAKO: Ko sve neće da vrati diplomatski pasoš?

NE ODRIČU SE TAKO LAKO: Ko sve neće da vrati diplomatski pasoš?

12 maja 2014

diplomaski pasosMinistar inostranih poslova Ivica Dačić pokrenuo akciju za vraćanje diplomnatskih pasoša, ali se mnogi nisu odazvali na preporučene poštanske pozive.

Nezvanično im je u MIP-u rečeno da pored bivšeg ministra finansija i ekonomije Mlađana Dinkića i ministra za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Olivera Dulića, pozivu da vrate diplomatski pasoš nisu se odazvali nekadašnja ministarka omladine i sporta Snežana Marković, ni Nebojša Ćirić, nekadašnji ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Privilegija pri putovanjima nisu se odrekli ni nekadašnji državni sekretari u ministarstvima: Nadica Momirov (Ministarstvo kulture), Miodrag Jakšić (Ministarstvo za dijasporu) i Duško Radaković (Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu).

Iako prema vladinoj uredbi diplomatski i službeni pasoši moraju da se vrate po isteku funkcije, njih su zadržali i bivši poslanici Nemanja Šarović (Srpska radikalna stranka) i Branimir Djokić (Srpska napredna stranka).

Da se dosad nije vodilo računa o diplomatskim i službenim pasošima, odnosno o tome ko ih sve poseduje, govori i činjenica da svoju putnu ispravu nije vratila ni smenjena direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, koja nije na toj funkciji više od godinu i po dana.

Diplomatske pasoše posle isteka funkcije mogu da zadrže samo predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Ministar Dačić je izjavio da je od juna 2009. do aprila 2014. izdato 3.218 diplomatskih pasoša sa petogodošnjim trajanjem i to po zakonu i po Vladinoj uredbi.

Diplomatski pasoš se, kako navodi beogradski list, izdaje predsedniku Republike, predsedniku Narodne skupštine, premijeru, vicepremijeru, ministrima, predsednicima Ustavnog i Vrhovnog suda, guverneru NBS, načelniku Generalštaba, zaposlenima u MSP.

Na obrazloženi predlog izdaje se i narodonom poslaniku, tužiocu za ratne zločine, predsednicima skupština i izvršnih veća AP i rukovodiocu civilne i vojne službe bezbednosti.

Može ga dobiti i ambasador dobre volje Srbije ili ambasador dobre volje u medjunarodnim organizacijama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *