НЕ ПИШЕ НАМ СЕ ДОБРО – Викторија Нуланд подржава Србију!

NE PIŠE NAM SE DOBRO – Viktorija Nuland podržava Srbiju!

14 jula 2015

Tan2015-7-14_133256924_0_620x0Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas zvaničnici Stejt departmenta Viktoriji Nuland da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU, dok mu je ona prenela podršku Vašingtona na tom putu i nameru SAD da pomogne u obezbeđivanju energetske sigurnosti Srbije.

Tokom radnog ručka Vučić i pomoćnica državnog sekretara SAD razgovarali su o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Vučić naglasio je čvrstu opredeljenost Srbije za evrointegracije i za ispunjenje svog spoljnopolitičkog prioriteta – članstva u Evropskoj uniji.

On je istakao da srpska vlada namerava da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi u najkraćem roku došla do rešenja koja bi doprinela očuvanju regionalne stabilnosti, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

„Politička i ekonomska stabilnost ključna je za napredak regiona i Srbija neće odustati od politike koja vodi tom cilju“, istakao je Vučić.

Američka zvaničnica prenela je srpskom premijeru čvrstu podršku Vašingtona putu Srbije ka EU i nameru SAD-a da pomogne u obezbeđivanju energetske sigurnosti Srbiji.

Nuland sa Nikolićem

Srbija je uložila mnogo napora da stabilizuje situaciju u regionu, to je njeno opredeljenje i od toga neće odstupiti uprkos tome što očigledno nisu baš svi u okruženju spremni da podele težinu tog posla sa nama, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa zvaničnicom Stejt departmenta Viktorijom Nuland.

„Srbija postupa odgovorno prema budućnosti regiona ne odgovarajući na pojedine sporadične provokacije od strane naših suseda, a to ne doživljavamo kao našu slabost, već kao investiciju u bolji život građana“, rekao je Nikolić.

On je ocenio da je dobro što britanska rezolucija o Srebrenici nije prošla u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer bismo se ponovo sukobljavali umesto da svi zajedno radimo na boljoj budućnosti, gubimo vreme podsećajući se na prošlost naših međusobnih sukoba.

Nikolić je istakao da je vrlo poražavajuća činjenica to što je već sledeći dan takvu rezoluciju doneo Evropski parlament, i to na predlog poslanika iz Hrvatske, koji je trebalo da se seti srpskih stradanja u Drugom svetskom ratu i posle njega.

Srbija je uložila mnogo truda da se smanje tenzije na Balkanu, a svojim reformama i uređivanjem države u prethodnih nekoliko godina svakako je zaslužila da što pre bude primljena u punopravno članstvo EU, rekao je Nikolić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland istakla je da Sjedinjene Države podržavaju Srbiju na njenom putu evrointegracija i da su spremne u tome da pomognu.

Partnerstvo naše dve zemlje jača našim zajedničkim radom i Amerika je vrlo zainteresovana da Srbiju vidi u porodici evropskih naroda, rekla je Viktorija Nuland, navodi se u saopštenju.

Ona je pozdravila napredak koji je Srbija iskazala prolazeći kroz reforme koje imaju za cilj modernizaciju zemlje.

Nulandova je danas razgovarala i sa šefom srpske diplomatije i predsedavajućim OEBS Ivicom Dačićem o rešavanju ukrajinske krize.

Nuland s Pajtićem: Opozicija važna za kontrolu vlasti

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić razgovarao je sa Viktorijom Nuland, koja je podržala Srbiju na putu ka EU i istakla važnost opozicije u demokratskoj kontroli vlasti.

Kako se navodi u saopštenju DS, Pajtić je istakao značaj što skorijeg otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom jer će to doprineti demokratizaciji i reformisanju Srbije.

Predsednik DS podvukao je privrženost evropskim integracijama.

On je kao najveće izazove naveo odsustvo pune slobode medija i slučajeve ugrožavanja ljudskih prava i pritisaka na nezavisne institucije.

Pajtić je istakao i da postoji zabinutost zbog atmosfere u kojoj će se sprovoditi naredni lokalni i pokrajinski izbori.

On je rekao da je tokom nekoliko održanih vanrednih lokalnih izbora bilo više desetina nasilnih incidenata nad članovima DS koji su prijavljeni nadležnim organima, ali da nije usledila nikakva reakcija države.

Sastanku sa Nuland su, pored Pajtića, prisustvovali i lideri SDS i LSV Boris Tadić i Nenad Čanak.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *