Ne poželimo nikada zlo drugima

Ne poželimo nikada zlo drugima

9 januara 2014

Aleksandar-ApostolovskiPiše: Aleksandar Apostolovski

Mrznu se Ameri, kao da su opet započeli hladni rat. Ako hoće Sibir, eto im ga, ali u dubini svoje teritorije. Amerikanci su, u stvari, statisti u novom Spilbergovom filmu katastrofe, ali im to još nije javljeno. Stiven, naime, ne misli da plaća tolike statiste.

Zaleđeni Nijagarini vodopadi deluju kao konačni dokaz najave propasti Amerike kakvu poznajemo, pa popriličan broj ovdašnjih meteorologa amatera, koji likuju nad klimatskom kataklizmom koja je SAD pretvorila u zamrzivač, već naručuju dežurne narikače za sahranu najveće globalne sile. A one će na pogreb stići klizaljkama, preko zaleđenog Atlantika.

A šta će se, u međuvremenu, dešavati u Srbiji? Pa, pogledajte napolje. Čekaju nas kalifornijske, blage zime, dok se Ameri vrte u polarnoj centrifugi…

Ovdašnji antiamerički futuristi i teoretičari, koji se raduju nesreći običnog sveta širom SAD i pri tome kunu, pošut nadahnute Vjerice Radete, čak i kad ne ustanu na levu nogu, podsmevaju se zapravo nečemu što ne poznaju.

I Amerikanci su ljudi, pa ih iznenadi sneg u januaru. Drugo, meteorološki fanatici koji najavljuju novo ledeno doba, očekujući da ono uništi Amerikance kao dinosauruse, ne znaju da to doba nikada neće nastupiti. Globalno zagrevanje donosi nešto sasvim suprotno: i zime i leta će biti sve toplija. Ovakve američke zime su se ranije ponavljale na svakih pet, šest godina. Kao i ono, srpsko ledeno doba, od pre dve godine. Sada se takve nebeske havarije dešavaju na – dvadesetak leta.

Ali, ljudi ponekad ne samo da zaboravljaju, već i oni kojima se čini da su na strani dobra, olako skliznu u malicioznost, banalnost i vudu-zanimaciju. Nije neki službenik iz Albukerkija kome otpadaju uši od zime, kriv što nas je NATO bombardovao.

Nisu, takođe, ni maloletni sin i supruga komandanta „Škorpiona” Slobodana Medića, krivi za užasne ratne zločine koje je počinio njihov otac i muž. Ali, kada je sve troje nedavno poginulo u saobraćajnoj nesreći, popriličan broj čitalaca na portalima prepoznali su to kao božju volju.

Slobodan Medić, osuđen na 20 godina za najteže zločine, bio je jedan od najvećih grešnika u modernoj srpskoj istoriji, simbol svega onoga što ne želimo da budemo ni u najružnijim snovima. Zato je Srbija bila zgrožena, možda i više od ostatka sveta, kada je gledala video-zapis svirepe egzekucije šest isprebijanih bošnjačkih dečaka. Do objave tog snimka, Srbi su videli sebe kao kolektivne žrtve kojima pucaju u potiljak. Posle zločina Medićeve jedinice, shvatili smo da i među nama postoje oni koji tuđu decu bacaju u stratišta.

Ne poželimo, zato, nikada zlo drugima. To bi nas posavetovao i onaj koji odozgore vidi sve.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *