Ne treba se čuditi ako Nasera Orića budemo gledali u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“

Ne treba se čuditi ako Nasera Orića budemo gledali u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“

5 jula 2013

NaserABIHPiše Željko Svitlica

Pisac Naser Orić postao je zvijezda medija u Regionu. Čovjek, kojeg njegov srebrenički drugar Ibran Mustafić, u svojoj knjizi spominje kao sadistu sklonog korištenju hladog oružja, u srpskim medijima se na naslovnim stranama pojavljuje kao preplanuli selebriti sa novom knjigom. Među preživjelim Srbima iz srebreničkih sela i rijetkim ljudima kojima pamćenje seže duže od „vremenske linije” na Fejsbuku, pamte Orićeve životne zgode i nezgode poslije kojih su ostale njegove fotografije na konju, ispred popaljenih kuća u Kravici, o Božiću 1993. godine.

„Legendarni komandant Srebrenice”, kako su ga okitili neki mediji iz FBiH, a naslov bez izmjena prenijeli drugi iz Srbije, tih dana je sa sobom po Srebrenici vodio novinara „Vašington posta”, pokazivao mu snimke sela koja je zapalio, slikovito mu objašnjavajući da preferira klanje, prije nego vatreno oružje. Sasvim praktično!

Rafali bi uspavane Unproforce u Srebrenici naveli da „slučajno” pomisle kako ipak nisu u demilitarizovanoj zoni. A poslije Orićevog noža i vatre, ne bi, naprotiv, ostao ni jauk. Ovaj zločinac piše o vremenu od kada je bio tjelohranitelj Slobodana Miloševića pa do danas, a izgleda da knjiga obiluje detaljima tipa „koga je Šešelj pljunuo i koje su boje gaće Jovice Stanišića” , te sličnim pikanterijima iz blatnjave zone para-obavještajnog, kriminalno-estradnog svijeta – a to su teme pred kojima se namnoženi srpski mediji osjećaju kao djeca pred izlogom punim lizalica, u kojem je Orić na onoj stalaži na kojoj su i Dara Bubamara, Stanija, Ceca.

Zato se nećemo iznenaditi ako Orića ugledamo u emisiji tipa „Ćirilica”, Milomira Marića, ako već ne stigne da ga vrbuje Ivan Ivanović za svoje Veče sa samim sobom.

Na tim foteljama već je sjedio Stjepan Mesić, „anti-fašista” koji je proglasio genocidnu NDH hrvatskom pobjedom, jedini „Jugosloven” koji se hvalio kako je uspješno srušio Jugoslaviju, govornik nad Šaranovom jamom koji je prijetio da će poslati hrvatsku vojsku na Republiku Srpsku.

Ali, kao što znamo, raspad Jugoslavije je počeo Slobinim govorom na Gazimestanu. Tako kaže Mesić! U skoro svim glavnim srpskim novinama, televizijama, na Radio-televiziji Srbije, u Srpskoj novinskoj agenciji Srna, samoproglašeno Kosovo je već Kosovo. Još jedan krvnik, Hašim Tači, odavno je samo premijer jedne zemlje. Doskorašnje epitete “takozvano“ i “nepriznato“, koji su išli iz Kosovo, mrsko im je pisati.

Isto tako, primjetno je kako novinari u Federaciji BiH svaki put kada naiđu na „Srpske” ili „Republike Srpske” to brišu, a ubacuju već čuveno RS-a i sve tako, revnosno. Nastavak se mijenja po padežima. Da im nije mrsko vidi se po tome što ovu izmjenu obave čak i u izjavama političara iz Srpske, koje doslovno prenose. Kod nas, u isto vrijeme, u novinama se rijetko, a na internet portalima skoro nikako ne prepravlja „bosansko-hrvatski novogovor”, jer pobogu, ko još ima vremena za takve sitnice i tričarije pored 50 vijesti koje danas treba iskopirati i unijeti na sajt, pa podijeliti na društvenim mrežama. Filmove u Kinu Palas gledamo na istom “jeziku’’, takođeR?

Zanimljivo je da se ekavica ispravlja. Ipak je to brže i lakše.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *