NE ZNA SE ŠTA JE GORE – Nije dobro sa EULEKSOM, a ni bez njega

NE ZNA SE ŠTA JE GORE – Nije dobro sa EULEKSOM, a ni bez njega

29 oktobra 2014

euleksPrištinski mediji su izneli sumnju da je u prikrivanju dokaza o tome da su pojedini predstavnici Euleksa umešani u korupciju učestvovao i nemački diplomata Bernd Borhard. Optužbe je prethodno, posredstvom najtiražnijeg prištinskog lista „Koha ditore“, iznela Marija Bomi, takođe tužiteljka Euleksa koja je, kako tvrdi, prikupila konkretne dokaze protiv svojih kolega. Pod sumnjom su glavna tužiteljka Jaroslava Novotna i nekadašnji predsednik sudskog veća Frančesko Flori. Javnost se, međutim, pita – zašto se baš sada pokreće afera u Euleksu?

Flori je navodno od osobe albanske nacionalnosti primio mito od 370.000 evra. Istragu o tome je pokrenula glavna tužiteljka Novotna, a postupak je obustavio bivši šef misije Borhard, naveo je u sredu prištinski list. Marija Bomi, tužiteljka iz Velike Britanije, pre nedelju dana, kada je afera i započela, suspendovana je.

Njenu suspenziju iz misije su obrazložili činjenicom da istraga traje, dok je tužiteljka tvrdila da je dobijala pretnje zbog iznošenja optužbi na račun kolega, kao i da će upravo zbog toga obelodaniti čitav izveštaj. Postavlja se pitanje zašto je tužiteljka iz Velike Britanije potražila „pomoć“ javnosti, a ne svoje misije zadužene upravo za sprovođenje vladavine prava na Kosovu.

– To je potpuni apsurd i znači da su stvari postavljene potpuno naopako, a s druge strane može biti i jedna opasna stvar, odnosno, čitava afera može pomoći gašenju Euleksa. To opet nama Srbima ne ide u prilog, jer, kakav god da je bio Unmik, ili kakvi god da su Kfor i Euleks, svakako su bolji od lokalnih institucija, odnosno i sudije Euleksa su svakako prema Srbima bolje od albanskih sudija – kaže za „Novosti“ Živojin Rakočević, pisac i novinar iz Gračanice, koji podseća da je i pred odlazak Unmika sa Kosova ovu misiju takođe pratila afera.

Predstavnici Euleksa u sredu nisu želeli da komentarišu situaciju, revoltirani zbog napisa u medijima – poručili su nam da će sve detalje u vezi sa navodnom korupcijom zvaničnika ove misije obelodaniti kada se ispitaju sve pojedinosti.

CURENjE INFORMACIJA

– Glavna tužiteljka Euleksa, Jaroslava Novotna, nije dozvoljavala nijednu istragu protiv bivšeg predsednika Sudskog veća Euleksa Frančeska Florija. Ona je za to imala dovoljno materijalnih dokaza. Jedan Euleksov oficir je insistirao da se sprovede istraga, ali mu je šef Euleksa Bernd Borhard lično naredio da je zaključi. Dan kasnije Euleks je naredio istragu protiv tužiteljke Marije Bami, koja tvrdi ima dokaze o korupciji – naveo je u sredu prištinski list „Koha ditore“, koji je i preneo iskaze tužiteljke Bami, koja je od prošlog petka suspendovana sa mesta tužioca Euleksa, zbog sumnje da se informacije odlivaju iz misije.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *