НЕБЕНЗЈА И РУСИ РАСТУРИЛИ ЗАПАД И НЕМЦЕ: „Немачка на конту има највећи геноцид у историји, a сада предводи оне који Србима приписују геноцид“

NEBENZJA I RUSI RASTURILI ZAPAD I NEMCE: „Nemačka na kontu ima najveći genocid u istoriji, a sada predvodi one koji Srbima pripisuju genocid“

1 maja 2024

STALNI predstavnik Ruske Federacije Vasilija Nebenzje na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Bosni i Hercegovini, održanoj na zahtev Moskve 30. aprila 2024, pozvao je zapadne zemlje da nelagalnom „rezolucijom o Srebrenici“ ne potpljuju BiH.

Apelovao je i na sve ostale zemlje da pomognu da BiH prestane da bude protektorata Zapada.Prenosimo ceo Nebenzjin govor.

G-đo predsedavajući,

Zahvaljujemo se pomoćniku generalnog sekretara UN Miroslavu Jenči na brifingu.

Pozdravljamo učešće na sednici člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović, kao i specijalnog izaslanika predsednika Srbije Marka Đurića.

G-đo predsedavajući,

Razlog zašto je Ruska Federacija zatražila današnju sednicu je naglo pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini. Ionako krhka situacija u toj zemlji rizikuje da se još više pogorša u bliskoj budućnosti.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović obratila se pismom članicama Saveta bezbednosti, uključujući i Rusiju, sa zahtevom za sazivanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti, pošto se u njenoj zemlji, čiji deo ona predstavlja, dešavaju kritični događaji, koji mogu ugroziti funkcionalnost i stabilnost BiH.

To pismo uopšte nije običan događaj, jer Cvijanović sada nije šef države. Ali neobična je i politička struktura Bosne i Hercegovine, u kojoj je za budućnost zemlje odgovorno Predsedništvo zemlje, koje se sastoji od tri člana, i gde se šef države rotira svakih osam meseci. Očigledno je da je pismo gospođe Cvijanović znak posebne zabrinutosti za srpsko stanovništvo u zemlji i pokušaj da se spreči negativan razvoj situacije.

Mi, kao članovi Saveta bezbednosti, ne možemo ostati ravnodušni na ovakve vapaje za pomoć.

U ovoj sali često čujemo da Savet bezbednosti mora da spreči sukobe, mnoge države tu temu proglašavaju glavnom u svojim aktivnostima. Generalni sekretar UN često govori o tome. Situacija u Bosni i Hercegovini je, po našem mišljenju, upravo slučaj u kojem se Savet može dokazati na planu prevencije.

Bosanski rat je odneo živote 100 hiljada ljudi i bio je jedna od najkontroverznijih stranica u pogledu reakcije međunarodne zajednice, uključujući i u vezi sa neprihvatljivim i zločinačkim ponašanjem snaga UN na terenu.

U tom ratu su, s jedne strane, bili samo „divni i ružičasti“, a sa druge samo krvoločni i zli. Svaka strana ima svoje račune sa drugom, a događaji u Srebrenici nisu jedina krvava epizoda tog rata.

Smatramo da UN ne treba da ponavlja svoje greške, a Savet bezbednosti treba da odgovori na situaciju.

Rusija, kao jedan od garanata Dejtona, član Upravnog odbora za njegovu implementaciju i članica Saveta bezbednosti UN, nema pravo da na to zatvara oči. S tim u vezi, zahvalni smo malteškom predsedavajućem na sazivanju ove sednice.

G-đo predsedavajući,

Pre skoro 29 godina, Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini okončao je krvavi etnički sukob. Skoro trideset godina on obezbeđuje bezbednost u regionu.

Međutim, događaji poslednjih godina, a posebno meseci, očigledno svedoče o sistematskom i besramnom kršenju osnovnih postavki Mirovnog sporazuma. Takvi incidenti se dešavaju stalno, jedan broj njih smo pokrenuli u Savetu bezbednosti, a i danas smo čuli od gospođe Cvijanović.

Počnimo od činjenice da je Bosni i Hercegovini sada u velikoj meri oduzet status suverene i nezavisne države. Iskreno govoreći, teško mi je da razumem da u 21. veku, u centru Evrope, u prisustvu demokratski izabranih institucija, konačnu reč o svim dešavanjima u ovoj zemlji ima državljanin SR Nemačke, koji se predstavlja kao „visoki predstavnik“.

De fakto, on nastupa u ime male grupe stranih država, u čijem interesu se ne libi da koristi tzv. „Bonska ovlašćenja“. Uz njihovu pomoć, on može ukinuti bilo koji zakon ili, obrnuto, učiniti njegovu primenu obaveznom. Jednom rečju, ponaša se kao apsolutni monarh, a zapadni borci za demokratiju u slučaju BiH ga ne obuzdavaju, već, naprotiv, ohrabruju.

U protekle dve i po godine uspeo je da podeli državu na način na koji niko do sada nije. Zanimljivo je, inače, da su upravo SAD i Velika Britanija tražile prisustvo ovog samoproglašenog „bosanskog autokrate“ na sastanku, namećući njegovu ekspertizu članicama Saveta bezbednosti.

Više o neprijatnoj situaciji oko gospodina Šmita govorićemo na drugoj sednici sredinom maja.

Još jedan primer.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine i dalje ima strane sudije arbitrarno imenovane iz inostranstva. Tokom 2023. godine, grubim manipulacijama i kršenjem relevantnog zakona, izmenjen je statut Ustavnog suda, koji je zahtevao učešće u donošenju odluka najmanje jednog sudije iz svakog konstitutivnog naroda. Sada tamo zaseda samo šest sudija, a ne devet. Srba tamo uopšte nema, a Hrvate predstavlja jedan član.

Koliko god strane sudije bile kvalifikovane, takvo spoljno starateljstvo nad suverenom državom liči na najgore kolonijalne prakse. Pozivamo članove Saveta bezbednosti i sve prisutne da razmotre kako bi se osećali da se takva šema primeni na njihove zemlje.

G-đo predsedavajući,

Situacija u Bosni i Hercegovini, ionako izuzetno napeta zbog tačaka koje sam naveo, rizikuje da potpuno izmakne kontroli zbog burnih aktivnosti koje je započeo stalni predstavnik ove zemlje pri UN.

Svi u ovoj prostoriji znaju da on i jedan broj njegovih zapadnih pokrovitelja sada promovišu nacrt rezolucije o događajima u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Pokrenut je bez neophodne saglasnosti Predsedništva BiH, što je kršenje Ustava, a samim tim i Dejtona, čiji je deo i vrhovni zakon zemlje. Prema Ustavu, koji je u ovoj situaciji bestidno pogažen, spoljnopolitička pitanja moraju da se rešavaju konsenzusom sva tri člana Predsedništva.Nečuveno je i neprihvatljivo da su dva člana Predsedništva BiH, kao i ministar spoljnih poslova BiH i stalni predstavnik pri UN u Njujorku odjednom „zaboravili“ na potrebu da obezbede saglasnost sva tri konstitutivna naroda kada su počeli da promovišu ovu više nego provokativnu inicijativu. Ali, skoro trećina stanovništva BiH, kako smo danas čuli od gospođe Cvijanović, kategorički je protiv toga. O tome svedoče i mitinzi hiljada Srba u zemlji. Nema sumnje da su ovi postupci čisto političke prirode, namerno kršenje mirovnog sporazuma i gruba uzurpacija dejtonskih funkcija Predsedništva BiH.

Njihove posledice po zemlju teško je i zamisliti, ne može se isključiti da se one mogu ne ograničiti samo na BiH i dovesti do destabilizacije čitavog regiona Balkana.

Deluje krajnje cinično da je Nemačka, zemlja koja je u 20. veku počinila najveći genocid u čitavoj istoriji čovečanstva, tokom Drugog svetskog rata, preuzela vođstvo u promociji ovog izuzetno opasnog dokumenta. Ova monstruozna činjenica zauvek će ostati u svetskoj istoriji.

Takođe je teško zaboraviti da je Nemačka aktivno učestvovala u razbijanju Jugoslavije. Uostalom, nemački avioni su svoje prve borbene misije izvršili posle Drugog svetskog rata 1995. godine kako bi bombardovali Sarajevo.

Nacrt rezolucije GS UN o Srebrenici je jednostran, sa političkim nabojem i nema nikakve veze sa navedenim ciljem da se ovekoveči sećanje na žrtve tragedije 1995. godine u cilju postizanja nacionalnog pomirenja, kako je navedeno. Očigledno je da autori nastoje da u formatu dokumenta GS UN potvrde klasifikaciju istorijskih događaja koja zadovoljava samo njihove interese.

Predloženi dokument uopšte ne ispunjava ciljeve promovisanja međuetničkog pomirenja u BiH. Da ne pominjemo činjenicu da bi, ako se stavi na glasanje, to moglo da izazove „lančanu reakciju“ širom sveta – samo setite se koliko nacija ima „skelete u ormanu“, nezalečene rane i međusobne pretenzije.

Pozivamo zemlje koje su pokrenule i promovišu nacrt pomenute rezolucije da razmisle o odgovornosti koju snose. Rane bosanskohercegovačkog društva su suviše sveže, a problemi u zemlji suviše ozbiljni da bi se ovaj projekat izneo u Generalnoj skupštini.

Narodi BiH prvo moraju sami doći do konsenzusa u pogledu ocene svoje istorije. Mi smo kategorički protiv ovog projekta i pozivamo sve razumne države da zauzmu isti stav.

G-đo predsedavajući,

Očekujemo žestoke kritike naše pozicije od zapadnih država danas. Želeo bih da verujem da njihovi lukavi govori i lepe reči neće nikoga dovesti u zabludu.

Uostalom, znamo dosta primera mešanja Zapada u poslove suverenih država. Podsetimo se da su samo na Balkanu članice NATO dva puta bombardovale teritoriju bivše Jugoslavije: prvo 1995. godine, što je u direktnoj vezi sa temom o kojoj razgovaramo, a zatim i 1999-te.

Međutim, kada je reč o odgovornosti članica NATO-a za počinjene zločine, međunarodno pravo, po logici zapadnih prestonica, kao da prestaje da postoji. Za agresiju na suverenu Jugoslaviju još niko nije odgovarao. Ipak, radi uverljivosti, zapadne zemlje kukavički pokušavaju da izbegnu čak i diskusiju o ovoj temi. To smo svi mogli da vidimo u martu, kada su naše zapadne kolege jednostavno blokirale održavanje sednice Saveta bezbednosti na inicijativu Rusije povodom 25. godišnjice agresije NATO protiv Jugoslavije.

Da li je to bilo proceduralno pitanje? Očigledno da nije. To je takođe savršena ilustracija zapadnog licemerja. Uostalom, iako su naše francuske kolege, ignorišući aktuelne regionalne posledice tih događaja, pozvale da se „istorija ostavi istoričarima“, u slučaju rezolucije o Srebrenici, koja se odnosi na četiri godine starije događaje, ne čujemo takve pozive od njih.

G-đo predsedavajući,

Suština problema zbog kojeg smo danas predložili da se okupimo jeste da su dejtonske postulate o suverenitetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na koje se tako rado pozivaju u Sarajevu i zapadnim prestonicama, upravo oni odavno pogazili.

Oni sada daju sve od sebe da promovišu centralizaciju ove države, što je u potpunoj suprotnosti sa modelom policentrične strukture višenacionalne Bosne i Hercegovine, sadržanim u Dejtonskom sporazumu koji je odobrio Savet bezbednosti UN.

Dejtonski princip suživota konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, njihova ravnopravnost u odlučivanju, temelj je postkonfliktnog ustrojstva, unutardržavne administrativne arhitekture i sistema ravnoteže interesa Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Teško je zanemariti činjenicu da je, kao rezultat zapadnih akcija na podrivanju tih temelja, došlo do neviđenog povećanja međuetničkih protivrečnosti, a postkonfliktno rešavanje je dovedeno u ćorsokak. U stvari, zapadni posrednici „u jagnjećoj koži” rade na zaoštravanju sukoba, nastojeći da ostvare sopstvene geopolitičke interese na račun balkanskih naroda. Ovo diskredituje multilateralne napore da se osigura trajno pomirenje i ugrožava budućnost BiH kao države.

Poštovane kolege,

Savet bezbednosti UN je dužan da spreči takav opasni razvoj događaja. Međunarodna zajednica u celini mora da podstiče i podržava ravnopravan i uvažavajući dijalog naroda Bosne i Hercegovine, a ne da nameće svoje pristupe i recepte.

Nadamo se da će naš današnji sastanak pomoći da se zaustavi proces klizanja BiH u ambis eskalacije sa nepredvidivim posledicama za ceo Balkan, a možda i celu Evropu.

Potreban je jasan signal da je sudbina Bosne i Hercegovine isključivo u rukama njenih naroda. Oni, a ne zapadne zemlje ili od njih imenovani “gaulajter Bosne” moraju donositi odluke o svojoj budućnosti. Moramo učiniti sve da im damo priliku da se dogovore i stvore sve potrebne uslove za to, a ne da potpaljujemo protivrečnosti imeđu njih i sukobljavamo ih.

Hvala Vam.

KOMENTARI11 komentara

 1. Herceg Stjepan junać'na hrvat'na seljać'na says:

  Treba tužiti ustašku genocidnu tvorevinu za Jasenovac i zločinačko saučestvovanje sa 3.rajho.

  • Posmatrač says:

   Herceg Stefan Vukčić Kosača, Herceg od Svetoga Save, je bio srpski ugledni srednjovekovni vladar u Hercegovini oko sredine polovine 15. veka. On nikakve veze nema sa Hrvatima koji su tada i bili nepoznati kao narod. Inače vodi poreklo iz ondašnjeg mesta Kosače između Foče i Goražda. Ne znam što vam treba ovaj pežorativni pseudonim kojim vređate jednog od zadnjih uglednih srpskih vladara u BiH pred pad pod osmanlijsku okupaciju? Pogledaj biografiju Hercega Stefana na internetu!

   • Kosovac says:

    @ Posmatrač, …..U tome je štos, ovaj je Rodnoverac antihrist antosrbin sa 100 imena, svoja imena daje opisno i time sa porukom. Svaka poruka (nik) ima smisao, zato nemoj da se čudiš - nije on slučajno napisao da je Herceg Stefan Hrvat.

 2. Kosovac says:

  Hvala brate Rus, gospodine Vasilij Nebenzja, na odličnom govoru.

 3. Matijas Gali says:

  Izvanredno obraćanje gospodina Vasilija Nebenzje i ujedno opomena onima koji hoće da na očigled Sveta krše međunarodno pravo. Hoće da ponište tekovine Dejtonskog sporazuma!? Inače, najveći prijatelji, ali kako to istorija uči i neprijatelji multietničke države upravo žive u njima. Šteta je ozbiljna ako ovo opominjujuće izlaganje ruskog diplomate ne pročitaju svi oni od kojih zavisi mir u BiH, ili njen suverenitet. Da se podsetimo, isti nepromišljeni Alija Izetbegović, kao tadašnji lider šovinističke stranke kakva je SDA koji se po presudi o izdržavanju kazne za teške povrede od strane u program joj ugrađenog muslimanskog nacionalizma, a koji je javno promovisao, nikako do daljnjeg nije smeo baviti nikakvim društveno-političkim radom, kako se pokazalo iz opravdanih razloga. On je po izboru za predsednika Predsedništva BiH (oteo je od Fikreta Abdića to mesto, koji je najviše dobio glasova sva tri konstitutivna naroda) zapaljivom retorikom u svojim političkim istupanjima izjavio “kako će se boriti za nezavisnu BiH i po cenu mira”!? Zločin su ozbiljan počinili tadašnji Savezni javni tužilac Ljubomir Prljeta i predsednik SIV Ante Marković koji su po Krivičnom zakoniku SFRJ morali uhapsiti: Aliju Izetbegovića, Franju Tuđmana, Stjepana Mesića, jer su svim navedenim po presudama za koje su odležali robije bila oduzeta građanska prava u smislu da se do daljnjeg ne smiju baviti bilo kakvim društveno-političkim radom - da biraju i da budu birani! I slovenački predsednik Milan Kučan i njegovi bliski saradnici zbog protivustavnog (protivno Slovenačkom i Saveznom Ustava) raspisivanja višepartijskih izbora u Sloveniji su morali biti uhapšeni da bi se izbegao rat u višenacionalnoj državu kakva je i bila SFRJ! Zna se šta se desilo zbog neopravdnih propusta tadašnjih imenovanih saveznih organa. Dakle narodi i državljani suverene BiH ne slušajte pokvarene, zle ljude bilo da su iz vaših redova ili su stranci. Valjda razlikujete loše od dobrih lica!? Kakvi Nemci i njihove zle sluge! U se, i u svoje kljuse, da vam niko ništa ne more i ne treba! Zakoni su iznad svih nas kojih se na obostranu korist moramo pridžavti - imajte to uvek na umu! Zakoni su za sve, i ljude i neljude - ove druge treba sprečiti da se od njih ne ogreše!

 4. Beli Orao says:

  Svaka čast , pravo u srce i srž materije!

 5. Luka says:

  Recimo da ipak izglasaju neizbalansiranu Rezoluciju koja nije okrenuta budućnosti i koja ne ide za tim da odaje poštu svim žrtvama na tlu xx SFRJ ili ex SR BiH ili iz srebreničkog kraja kao takvog i drugih bolnih i užasnih stratišta ili samo njega u Potočarima kao specifičnog i iz nekog jednookrivljujućeg i jednoosuđujućeg razloga posebno izdvojenog Odmah krenuti sa pitanjem Jasenovca i niza drugih NDH logora sa dokazivanjem genocidnih namera kao i nepočinstava Trećeg Rajhja - Kragujevac, Kraljevo i sl. To će nas koštati ? A kako to da Poljaci traže naknadu štete od Nemaca iako su u istom vojnopolitičkom savezu ? Ne traže im izlaz na more - Pa Rusi im ga na račun Memaca ( i osim grada ) Gdanjsska taj izlaz na Baltiku proširili i stvorili tako da sada Poljska ima i mornaricu. Koštaće ? A zar nas sve to već nije koštalo ? Šifra uspeha ? Jevreji sveta naroćito neke bitne grupacije ovog naroda Svi ostali koji su na našoj strani biće iz svojih interesa i dalje na našoj strani a verovatno če krenuti svojim sličnim putem. Ali to mora činjenični i sa dokazima perfektno potkrepljern pravni napad a ne samo makar i perfektna pravna odbrana . Ljudi iz Kraljeva npr. bi trebali da zaborave ko im je krečio zgradu tadašnjeg "Okružnog suda u Kraljevu " i ostavio na zgradi tablu u spomen finansijera tog renoviranja pri čemu je verovatno za uzvrat sklonjen daleko na brdo među neko drveće istorijski tenk sa tog kraljevačkog trga koji trg je tenk delio sa susednom zgradom tog Suda na kome je pisalo " sa ovog mesta je ovaj tenk 1941. god. ceo dan tukao garnizon nemačkog okupatora u Kraljevu. Zgrada je okrečena . tenk je sklonjen ali zašto to tako ne rade i Poljaci a uradiše " fleksibilni " Kraljevčani ? A mogli bi i Poljaci zar me? Mogli bi ali neće. Ovde je reč samo o stavovima Poljske piovodom II sv. rata. Ači šta ako mi budemo naterani na ulogu mnogomilionskog dežurnog krivsa " kroz vjeki vjekove " .Ovim se ni malo ne pravda užasni zločin u Potočarima ali ne stavlja ni generalni povez na oči Ujedinjenim nacijama koje bolje od ovakvih kakve jesu mi nemamo ma šta mislili o njihovoj maloj moći u ovim takođe teškim vremenima .

  • Rostand says:

   Godinama već pišem i apelujem u komentarima da Srbija konačno tuži prokleti Švabistan za sva zla koja su nanijeli Srbima od Bizmarka do danas.Tužba dobro argumentovana treba da stalno visi,kao Damoklov mač,nad Švabistanom,pa koliko traje,nek traje.Ovako gadovi nas neprekidno gnjave i mrcvare,a Srbiji ne čini ništa ozbiljno da to zaustavi,osim kalimerovske kuknjave.Barem švaburde,ako nikog drugog,možemo tako sabiti u mišju rupu.

  • Kosovac says:

   @ Luka, …..U Potočare nije bio zločin, naročito ne „užasan zločin“. U Potočare su Bošnjaci dobili sledovanje na osnovu onog što su zaslužili prethodno ubijajući Srbe u regionu Srebrenice. Ti Bošnjaci su ubijali čitave familije, žene i decu.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    U "Potočarima", retarde. U "Potočarima"! Padeži, bilmezu, padeži!

 6. Gagi says:

  Sadrzajan govor, medjutim, ko ce ta upozorenja da uzme za ozbiljno. Zapad ima svoj kontinuitet u istoriji, sa njega nema nameru da skrene ili nesto promeni. Naprotiv, mnoge stvari koje su se ranije desavale opet se ponavljaju u nepromenjenom obliku. Kao sto sam vec nagovestavao, ne bi bilo nista cudno da se opet ponove iste istorijske namestaljke jer je ocigledno da se zapad danas diplomatski lose snalazi. Nije nelogicno da ponovo zrtvuju nekog "svog" radi novih politickih uspeha i prednosti. Visoki predstavnik je u opasnosti kao i svi njihovi predstavnici u BiH, niko nije siguran i bezbedan od njihovih politicara koje je zahvatilo totalno politicko slepilo. Srpski narod bi morao da se pazi i cuva nekog novog Pocoreka i Ferdinanda jer je cilj zapada, da protera preostale Srbe preko Drine i ukrupni svoju "cistu" katolicku teritoriju. Ova ostala Srpska teritorija za sada moze da bude mesovita, sa pretezno njihovim industrijskim kapitalom i trgovinskim lancima. Za kasnije cemo videti, nece se oni zaustaviti na Drini, ranije su takodje prelazili tu reku i pravili haos po Srbiji. Sada su ekonomski vec porobili Srbiju, ostalo je da to urade vojno i politicki. Prvo su pokusali dobrovoljno i mitom sto im odlicno za sada ide od ruke. Tek u slucaju nekih nedoslednosti i promene politike njihovih okupatorskih ulaganja, moze doci do vojne intervencije i zastite njihovog kapitala, narocito i prvo u Vojvodini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *