НЕБЕНЗЈА НА СБ УН ПРОГОВОРИО: Приштина чека да велике силе притисну Србију

NEBENZJA NA SB UN PROGOVORIO: Priština čeka da velike sile pritisnu Srbiju

15 novembra 2018

Dijalog između Srbije i nepriznate Republike Kosovo pod okriljem Evropske Unije je u stanju duboke konceptualne krize, saopštio je ambasador Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u vezi kosovoskog pitanja.

„Mi smo prisiljeni da kažemo da dijalog Beograda i Prištine s posredovanjem EU i dalje ostaje u stanju duboke konceptualne krize“, rekao je on.„Potvrda toga je odsustvo bilo kakvih opipljivih rezultata iz kontakata strana“.

„Još uvek ne možemo početi da se krećemo prema ambicioznom cilju razvoja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“, rekao je diplomata.

„Glavna mana je što ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština nije ispunjen.“

Istovremeno, Nebenzja je primetio konstruktivnu poziciju Beograda i želju srpske strane da traži uzajamno prihvatljiva rešenja.

„Međutim, čini se da Priština očekuje da pod spoljnim pritiskom Srbija prizna tzv. nezavisnost Kosova. Štaviše, odgovor na nedavne kompromisne ideje srpskog rukovodstva, rezultirao je jednostranim pretenzijama albanskih lidera na teritoriju Srbije“, rekao je Nebenzja.

(vostok.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *