NEBOJŠA BAKAREC: Boban Stojanović smatra da deca mogu biti gej, što znači da su seksualno zreli i shodno tome on tvrdi da su seksualni objekti i subjekti

NEBOJŠA BAKAREC: Boban Stojanović smatra da deca mogu biti gej, što znači da su seksualno zreli i shodno tome on tvrdi da su seksualni objekti i subjekti

8 oktobra 2013

bakarecPiše: Nebojša Bakarec

U svom dopisu medijima gospodin Stojanović tvrdi da deca mogu biti gej. Tvrdi da je to činjenica. To je korak dalje od tvrdnje i teme sporne izložbe “Naše kvir detinjstvo”na kojoj su bile prikazane fotografije nevine obnažene dece. G. Stojanović tvrdi da deca mogu biti homoseksualci. Deca nisu ni homoseksualci ni heteroseksualci. I jedno i drugo podrazumeva psihičku i seksualnu zrelost, a deca i maloletnici nisu psihički i seksualno zreli. Tvrdnja g. Stojanovića da deca mogu biti homoseksualci, znači da on smatra da su deca i maloletnici seksualno zreli i shodno tome on tvrdi da deca mogu biti seksualni subjekti i objekti. Podsetio bih na krivično delo pedofilije, odnosno delo zagovaranja i propagiranja pedofilije. Deca imaju samo zametke seksualnosti.

Dečija seksualnost počinje da se izražava i da raste u pubertetu i zaokružuje se tek na kraju puberteta. Pored toga što označava homoseksualnu osobu, reč kvir (queer) takođe znači i – izopačen. Ko normalan može da tvrdi da su deca homoseksualna i izopačena? Niko normalan. Samo Helsinški odbor i organizatori Parade srama. Helsinški odbor u svom saopštenju tvrdi da je organizovao seminar za maloletnike, kao deo izložbe «Naše kvir detinjstvo» što je nedozvoljeno.

Dete je u krivičnom zakonodavstvu definisano kao lice koje nije navršilo četrnaest godina starosti, a maloletnim licem smatra se ono koje je starosne dobi od četrnaest do osamnaest godina. Naš “Kazneni zakonik” između ostalog kaže: “Obljuba sa detetom. Član 180. Ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa detetom, kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina. Nedozvoljene polne radnje. Član 182. Ko pod uslovima iz člana 180.stav 1. ovog zakonika izvrši neku drugu polnu radnju, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa. Član 183. Ko podvede maloletno lice radi vršenja obljube, sa njom izjednačenog čina ili druge polne radnje, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.  Ko omogućava vršenje obljube, sa njom izjednačenog čina ili druge polne radnje sa maloletnim licem, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom. Navođenje maloletnog lica na prisustvovanje polnim radnjama. Član 185a Ko navede maloletnika da prisustvuje prisustvuje silovanju, obljubi ili sa njom izjednačenim činom ili drugoj polnoj radnji, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno upotrebom sile ili pretnje, ili prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina».

Gospodin Stojanović, Helsinški odbor i organizatori Parade srama ne poimaju da su porodica, roditeljstvo i potomstvo (deca, majka, otac) tradicionalne, neprevaziđene i plemenite vrednosti koje obezbeđuju zdravo društvo, demografsku vitalnost naroda, koje pokazuju poštovanje prema predačkom nasleđu, i omogućavaju zdravu i neometanu smenu generacija u Srbiji. Zbog toga porodica, roditelji i potomstvo zahtevaju posebnu zaštitu od strane države. Društvo je dužno da štiti legitimne interese dece i maloletnika kao važnu društvenu vrednost. Jedan od osnovnih ciljeva je da mladi naraštaji budu zaštićeni od činilaca koji negativno utiču na njihov fizički, intelektualni, mentalni, duhovni i moralni razvoj.

U tom pogledu, neophodno je uspostaviti mere u cilju obezbeđenja intelektualne, moralne i emocionalne bezbednosti dece i maloletnika, uključujući i zabranu vršenja bilo kakvih radnji usmerenih na promociju homoseksualnosti ka njima. Zabrana takve propagande ima za svrhu sprečavanje nekontrolisanog širenja informacija koje ugrožavaju zdravlje, moralni i duhovni razvoj dece i maloletnika i zaštitu od zabluda o apsolutnoj jednakosti tradicionalnih (heteroseksualnih) i netradicionalnih (homoseksualnih) seksualnih odnosa. Može se smatrati da agresivna propaganda homoseksualnosti predstavlja ugrožavanje ustavnih i zakonskih prava dece i maloletnih građana.

Iz svega navedenog je jasno da je i u Republici Srbiji došlo vreme za donošenje neophodnih zakona koji će zaštititi decu i maloletnike i rešiti pitanje agresivne promocije homoseksualnosti. Ako se nekome ne sviđa terminologija zabrane iskazana u mogućem nazivu budućeg zakona (Zakon o zabrani promocije homoseksualnosti), sasvim isti efekat se može postići formulacijama „Zakon o zaštiti dece i maloletnika od homoseksualne propagande“ ili „ Zakon o zaštiti dece i maloletnika od informacija koje promovišu poricanje tradicionalnih porodičnih vrednosti“. Bitno je da zaštitimo mlade naraštaje i da im pružimo priliku da kao zrele i odrasle osobe- procenjuju npr. homoseksualnost- umesto da budu beslovesne žrtve besprizornih lovaca na njihove duše.

(NSPM)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kobra says:

    Krajnje je vreme da se zabrani propagiranje i javno objavljivanje svega sto se odnosi na pedere i lezbejke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *