Vučić: Nećemo dozvoliti da se u nacrt plana implementacije uvuku albanske želje

Vučić: Nećemo dozvoliti da se u nacrt plana implementacije uvuku albanske želje

4 maja 2013

aleksandar-vucicPrimenićemo samo ono što piše u sporazumu i nećemo dozvoliti da se u nacrt plana implementacije uvuku albanske želje, rekao je Vučić i dodao da su nam rokovi kratki, vreme curi i Srbi sa severa Kosova moraju znati da cela Srbija zavisi i od njihovih postupaka.

Još nije precizirano šta do juna moramo da uradimo, ali da započnemo primenu briselskog sporazuma svakako moramo, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vucćić, koji je najavio da 7. maja naš tim za implementaciju sporazuma odlazi u Brisel, a tada je i novi sastanak sa Srbima sa severa.

„Još nije precizirano šta do juna moramo da uradimo, ali da započnemo primenu svakako moramo. Pitanje je i kada ćemo da počnemo. Znate, dobijate neki nacrt plana implementacije koji nema veze s onim što piše u sporazumu. Ne znam kako to misle da urade, jer mora da se primeni ono što piše u sporazumu. Taj plan je ‘non pejper’, on ne postoji, to je albanska želja, kao i mnoge koje nisu ušle u sporazum“, rekao je Vučić.

On je rekao da imamo sve mehanizme ovog sveta da sprovedemo implementaciju briselskog sporazuma, ali da je želja da razgovaramo i dogovorimo se s našim narodom.

„Kratki su nam rokovi, vreme curi i Srbi sa severa Kosova moraju znati da cela Srbija zavisi i od njihovih postupaka, a ne samo naših, i nećemo dozvoliti da zbog bilo čije neodlučnosti upropastimo šansu za napredak ili modernizaciju“, poručio je vicepremijer.

Prema njegovim rečima, svima treba da bude jasno da je sporazum potpisan, prihvaćen i kao takav mora da se primeni.

„Ljudi iz međunarodne zajednice moraju da znaju da će se implementirati ono što je potpisano, a ne ono što su neki želeli da uđe u sporazum, a nije ušlo. S druge strane, Srbi sa severa, kojima je jasno da je većina i građana, političkih partija i onih u koje imaju najveće poverenje na strani sporazuma, moraće da prihvate ono što je potpisano, a ne ono što bi neki drugi želeli da sprovedu kroz taj sporazum“, kazao je prvi potpredsednik vlade.

Iznenadio sam one koji ne prihvataju sporazum

Vučić je napomeno da su Srbi sa severa prvo govorili o referendumu, „onda su se iznenadili kada sam to prihvatio, pa se povukli, jer su shvatili da ne mogu da dobiju“.

„Sad kažu da hoće mišljenje Ustavnog suda da bi dobili na vremenu. Ako taj sud bude rešio onako kako oni žele, reći će da više nije važan ni Ustavni sud i da hoće izbore, a ja ni tu neću ustuknuti“, kazao je Vučić.

Na pitanje šta će učiniti ako Ustavni sud kaže da je sporazum protivustavan, Vučić je odgovorio:

„Mi ćemo poštovati svaku odluku suda, ali u tom slučaju svi moramo iz Vlade da izađemo, jer bi to značilo da smo se ponašali protivustavno“.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *