НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ: Пешмерге борци певају о Србији и Србима! (ВИДЕО)

NEĆETE VEROVATI: Pešmerge borci pevaju o Srbiji i Srbima! (VIDEO)

27 maja 2017

Borci iračkih Kurda, popularno nazvani Pešmerge, izbacili su na Jutjub pesmu u kojoj pevaju o Srbiji i Srbima!

Pesma grupe „Keve“, u kojoj pevaju muškarci i žene obučeni kao pripadnici jedinice Pešmergi, zove se „Destana Efsanevi“ što znači „Legendarni ep(ski)“, kako to kaže Gugl prevodilac.

Iako je pesma na kurdskom jeziku, na 4:07 minuta jasno se može raspoznati reč „Srbija“, a potom na 4:14 reč koja počinje sa „Serbo“.

Nije poznato odakle ove reči u kurdskoj pesmi i da li te one možda nešto znače na kurdskom jeziku, jer Gugl prevodilac tu ne pomaže puno. A možda je u pitanju nadahnutost nekim srpskim herojstvom iz starije ili novije istorije koje se našlo i u ovoj pesmi, ili pak možda ima istine u tezi profesora dr Relje Novakovića koji je govorio o srpskom poreklu Kurda, ostaje pitanje.

U svakom slučaju prevod pesme bi dosta odgonetnuo.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Boban says:

    Naravno da ima veze sa Srbima! Etimološki koren "srb... se u raznim oblicima pojavljuje u jeziku Kurda i označava pojmove kao što su: sloboda pobeda, glavni grad,država, hrabrost... Zato i naša davna kurdska braća poseduju iste osobine kao i Srbi! Hrabri su i slobodoljubivi! Te reči su na ta područja stigle skoro sigurno sa vojskom Aleksandra Karanovića ("Velikog"- "Iskadnera)) i zadržala se u kurdskom jeziku. Divno je i poučno što je neko uočio ovu činjenicu, o kojoj će istoričari i lingvosti oba naroda tek pisati! Zahvaljujem na ovom značajnom članku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *