НЕЋУ ДА ШАЉЕМ СРБЕ ИЗ БЕОГРАДА ДА ГИНУ, А ОНИ ИЗ КРАЈИНЕ БЕЖЕ! Процурео Слобин забрањени говор (ВИДЕО)

NEĆU DA ŠALJEM SRBE IZ BEOGRADA DA GINU, A ONI IZ KRAJINE BEŽE! Procureo Slobin zabranjeni govor (VIDEO)

19 novembra 2018

Kada se progovori o proterivanju Srba iz Hrvatske, ne može da se ne pomene „izdaja“ ili „prodaja“ iz Srbije.

Na internetu se pojavio snimak koji je dugo bio zabravljen, a u kom je Slobodan Milošević otvorio dušu novinaru i rekao šta se zaista događalo tog 5. avgusta kada je kolona Srba krenula u Srbiju.Na pitanje da li ste tražili da se brani RSK i insistirali na njoj, a desio se Bljesak i Oluja, Milošević je odgovorio:

– Zalago sam se da se brani. U pregovaračkoj poziciji došli bi do boljeg rešenja. Čak je takva poruka i poslata Srbima, ali nije bilo nijednog poteza odbrane, a posle smo gledali kako hrvatski general džipom se vozi pola sata kroz ogromna skladišta vojne opreme koje su Srbi imali na raspolaganju da brane RSK, a onda su zamerili nama i optužili nas.

On je kasnije pojasnio:

Ja sam rekao grupi političarima: „Vi nećete da branite ni pola sata, a od mene tražite da pošaljem decu da ginu vaših kućnih pragova sa kojih ste pobegli glavom bez obzira“. Takvu odluku ja neću da donesem. Mogli smo da odemo da im pomognemo ali ne da mesto njih branimo RSK i ne bi bilo ni pravedno da neki mladić koji je primio izbeglice iz RSK i one koji su pobegli glavom bez obzira pred ustaškim napadima ide tamo da gine dok oni ovde samo vode politiku i obaveštavaju da je to naša sveta dužnost. Sveta je dužnost svakog patriote i svakog Srbina da se brani, a ne samo Srba iz Srbije“.

Pogledajte čitav razgovor:

(Espreso)

KOMENTARI106 komentara

 1. Deda Micko says:

  Srbi iz Hrvatske su najljigaviji tipovi koje sam sreo u životu, gori su od Hrvata.

  • Veliki brat says:

   Nije istina. Ima među njima dobrih ljudi, ali mnogi su od njih strahovito glupi i neobrazovani. Nisu mislili svojom glavom, dali su se nahuškati od strane beogradskog režima, koji se poslužio njima za svoje ciljeve, a kad ih više nije trebao, samo ih je pustio niz vodu. Nije mi žao budala među njima koji su se dali zavesti od strane ograničenih skladištara i demagoga, ali bilo je među narodom i normalnih ljudi koji su znali da će se to divljanje na kraju njima obiti o glavu, što se i dogodilo. Stavljanje svih u isti koš je neutemeljeno generaliziranje.

   • Monster haubica says:

    Taj gmaz komunističko srbo četnički ""zaboravio"" je spomenuti jednu činjenicu, a koju prešučuju i srbijanski mediji, (u 30 godina objavljeno je u srbiji možda dva puta) Naime , u istočnoj Slavoniji smo vas čekali sa sedamdeset tisuća teško naoružanih vojnika , za slučaj da Miloševiću padne na bolesnu pamet slat trupe u Hrvatsku. Ta operacija je već imala i svoje ime ---VATRENE KOČIJE--...., i sa tim saznanjem se Milošević živ ushro i odustao ....., samljeli bismo vas. Nitko i ama baš nitko nemože spoznati značenje rijeći : Plamen u srcu , neviđena spremnost na žrtvu i Brat po oružju..., ako to sam nije doživio.Oluja nije samo pobjednička akcija , Oluja je STRAST koja izbije u čovijeku koji brani svoju Domovinu , samo jednom u životu i nikada više...Mogu to objasniti i ovako : Bili smo takorekuč spremni jurišati i bez oružja za slobodu Domovine.To je ono što srbijanac nikada nije imao ,a Hrvat nosi u sebi , htio , ne htio---SRCE HRVATSKO..

    • BLuka says:

     70000 kukavica...Boga ti Hrvatskog molim nsr....

     • Krajisnik says:

      Te "kukavice" su se drzale 5 godina dok nas kroz umprofor niste razoruzali pa onda uz pomoc istih I ostalih zapadnih hijena jezuitskih navalili na nas. Nema vise jasenovac, nema vise "samo ti sinovac radi svoj posao", ovaj put smo ostali zivi od Boga dato jer treba da osvetimo nase pretke. Prvo poluvrijeme vase a drugo ce da vidimo.

      • Rajko says:

       Ajde vraćajte se nazad junačine, ostavite srpskoj deci iz Srbije dobiju posao i da mogu normalno da žive

       • Rale says:

        Deca iz Srbije beže od takvih ,,patriota" iz Srbije glavom bez obzira smradu.

      • sinisa says:

       A sto ste onda dosli u Srbiju ako vas je izdala?

    • Slobodanka says:

     Samo vi gosn. croata nišanite Vojvodinu pa će Vam Košava svojski razduvati Zagreb i daćemo mu staro ime "Serbinon". Onomad ste stigli do Blajburga a ovog puta ne bi stigli ni do tamo.

     • Krajisnik says:

      Puno se ustasa zakoptilo na ovom portalu, ali neka I treba pa tako mogu svojima reci sta ih ceka.

      • Miraš says:

       Šta ćeš tako je to. Krajiški gordi princ je neprikosnoveni princ, a mi svi ostali za tebe smo niko i ništa.

    • Roy says:

     Ajde suti. Da je mislio oziljno presjekao bi preko Ogulina i kod Zadra i to bi bio kraj. Cuj to goloruk jurisati na mitraljeze. Zato i imaju mnogi sp bolest jer su se fiksali. Imas sad milione migranata koji ti dolaze u buljucima pa jurisaj.

    • Mime Nikolic says:

     I kada si se probudio, shvatio si da si se upiškio u snu !!! Pa koj moj ste onda sanjali tisućletnji san o slobodi, a da vam na pamet nije palo da bar dignete bar jednu bunu. Kenjate kao Napoleon je rekao: Dajte mi 1000 Hrvvvata, pa da osvojim ceo svet. Ha....ha...ha Ćuj dajte mi. Alo pa Napoleon je osvojio i sa vojskom bio u krajevima Hrvatske. Mogao je ladmo da mobiliše bilo kog Hrvata, a ne da kaže Dajte mi. Naravno da na kukavički narod nije mogao da računa i bilo mu je besmisleno da mobiliše kukavice. Serem se na hrabar narod koji sanja tisučletnji san o slobodi, bez i jedne pobune. Tešite se kukavički narode !!!

    • bingo... says:

     a sto sami niste isli u napade nego uz pomoc govana nato i drugih smradova...cim se pripuca vi ko picke bezite...da nije bilo izdajstva u vrhu vojske od komunjarskih generala nikad vi ne biste nikad imali lepu posranu vasu...

   • Rajko says:

    Veliki brate, svi vi koji ste odande pobegli a odavde gurali nas da vam branimo zemlju i okućnicu tada koji ste zaseli odma u nekoj firmi sa stalnim poslom,a i sada drmate i rukovodite sudbinom Srba iz ove Srbije, vi i Crnogorci i šljam koji je došao ovde ste se čak i u kriminal upustili pa preko svojih Hrvatskih Bosanskih i Šiptarskih poznanika ovde radite na crno i muljate šta god stignete, a napaćen narod koji nije sa vama u limuzinama mogla da stigne do Srbije njima svaka čaat ali oni nisu ni mogli da izađu sa vama a vi ih sad u političkim strankama koje ste ovde osnovali sad gurate u ambis, zato ne seri po glavama koji su ti dozvolili da budeš gmad kakav si.

  • Roy says:

   Najbolje bi bilo da se niste petljali nikako i rata nebi ni bilo. Slobo je govorio svi Srbi u jednoj drzavi.Srbija je poslala svoje agente da pale vatru i sire mrznju pa kad se zakuvalo onda se povukli i uveli nam sankcije na nasu naftu iz Mirkovaca plus sto ste pobili i potrovali sve sposobne oficire u Krajini i na kraju predali hrvatima sve tajne. Najbolje bi bilo da se nikako niste petljali i da ste rekli 1990. da cete granicu staviti na Drini, mi bi onda znali kako cemo, ovako ste sudjelovali u nasem unistenju.

   • Miraš says:

    Prinče Roy, imaš potrebu da se svadjaš i da ni o čemu ne misliš. Reč je o ustavnom pravu da samo konstitutivni narodi bivše SFRJ imaju pravo da se otcepljuju. Naivna je ta tvoja konstatacija jer pisci Ustava iz 1974 utemeljivači su klanice jugoslovenskih naroda 90-tih. Veoma inteligentno i duhovito pa makar i sa teškom ironijom te ozbiqne nedostatke Ustava iz 1974 opisala je jedna Andjela. Prenosim njen komentar u celosti, mada trebalo bi pratiti kontinuitet svih Ustava: "Ko je imao pravo na otcepljenje po Ustavu SFRJ iz 1974.god? Možda je jedna od najvecih mana Ustava iz 1974 bila ta što nije jasno odredio ko, kako i pod kojim uslovima ima pravo na otcepljenje. Postojala je uopštena fraza o "narodima koji imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja" ali nigde nije bilo propisano kako da ti narodi to svoje pravo i ostvare. S druge strane imali smo clan 5 koji je izričito zabranjivao menjanje granice SFRJ "bez saglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina". Po tom članu ispada da je bilo skoro nemoguće da se ti "dobrovoljno ujedinjeni narodi" otcepe jer je bilo dovoljno da se jedna republika ili pokrajina ne složi sa promenom granica SFRJ i od otcepljenja nema nista. Kakvo je to onda pravo na "samoopredeljenje do otcepljenja" gde se mora tražiti saglasnost ostalih? Znaci recimo slovenački narod hoće da se otcepi pa mora da pita Makedonce, koji s njima nemaju nikakve veze, da li se oni slažu sa "promenom granica SFRJ". Pa zar to nije malo kontradiktorno? Postoji i clan 3 koji izričito kaže da je "socijalistićka republika drzava zasnovana na suverenosti naroda". Taj član bio je od strane jugo-secesionista citiran do besvesti i navodjen kao potvrda prava republika na otcepljenje. Ali pametnjakovići koji su pisali Ustav su se i tu potrudili da sve zamrse i zakukulje pa tako ne kažu eksplicitno da li te "drzave" imaju pravo da izadju iz SFRJ ili ne. Takodje ne objašnjavaju o suverenosti kojeg se naroda tu radi. Bosna je recimo zvanicno bila drzava tri naroda a Hrvatska dva. Koji je sad tu narod imao pravo na "suverenost"? Pisci Ustava se time ne bave i ostavljaju svima da taj član tumače kako hoće (što će i biti jedan od razloga za klanicu devedesetih). Več pomenuti clan 5 navodi kako se "granica izmedju republika može menjati samo na osnovu njihove saglasnosti" ali ne naglašava da li to važi samo dok su republike u okviru SFRJ ili i u slučaju njihovih secesija. Kako se nigde u Ustavu ne spominje mogucnost "secesija republika" i taj se deo clana 5 moze tumaciti kako se kome prohte što se nazalost i desilo. Isti član navodi kako je "teritorija SFRJ jedinstvena". Kako onda neko može da rasparčava nešto sto je čak i po najvisem pravnom aktu zemlje "jedinstveno"? Ta stavka je recimo bila u direktnoj suprotnosti sa onom o pravu naroda na "samoopredeljenje do otcepljenja" sto je samo još jedna potvrda zbunjenosti "genija" koji su pisali Ustav. Dakle nelogičnosti i kontradikcije koje su raspad jugoslovenske (kon)federacije učinile daleko komplikovanijim i bolnijim nego što je trebao biti. Kreatori Ustava kao da su namerno želeli da sve bude nejasno i prepušteno proizvoljnim interpretacijama ne bi li se bratstvo-jedinstveni Jugosloveni što više poklali. ... U drugim zemljama pisci Ustava nisu tako kreativni kao naši pa se trude da budu što jasniji i precizniji. Ustav Kraljevine Španije garantuje pravo na autonomiju ali eksplicitno odredjuje da je "domovina nedeljiva". Pa sad ko hoće da se otcepljuje mora prvo da promeni Ustav. Ja sad ne želim da ulazim u to da li je to pravedno ili nije ali ako nije pravedno barem je jasno da jasnije ne moze biti. Slično je i sa Francuskom gde u Ustavu stoji da je "Republika socijalna, demokratska i nedeljiva", tako da niko ne mora da bude doktor pravnih nauka da bi shvatio šta su pisci hteli da kažu... Sovjetski Savez je bio država sa dva miliona kontradikcija ali su se barem tvorci zadnjeg važećeg Ustava potrudili da jasno odrede ko ima pravo na otcepepljenje te su odredili da to budu republike. Kristalno jasno i bez prostora za bilo kakve pravničke manipulacije. Raspad SSSR-a je stoga prošao relativno mirno, bez velikih potresa i bez konstantnog prepucavanja oko toga ko ima prava da bude "svoj na svome" a ko nema. Inače, meni često komunisti kazu da Tito nije kriv za gluposti iz Ustava jer eto on nije "imao proročke osobine" pa nije mogao da zna sta će biti nakon njegove smrti. Medjutim često baš ti komunisti navode da je baš taj Tito, koji eto nije bio "prorok", negde rekao kako ce Srbi i Hrvati ponovo ratovati nakon njegove smrti. Pa sad ja nesto razmišljam... Ako je zaista to izjavio znači da je ipak bio prorok. I ako je već bio prorok te je predvidjao nove ratove bratstvo-jedinstvenih Srba i Hrvata zasto nešto nije učinio da, ako ništa drugo, taj novi rat spreči (oteža)? Zbog čega onda Ustav iz 1974 i sve one nejasnoće koje kao da su imale za cilj da jednog dana što više iskomplikuju situaciju? Ili ako već nije imao ideju kako da im "oteža" te nove sukobe zašto im onda nije olaksao put za razdvajanje stavivši u Ustav jasno i precizno ko, kako i pod kojim uslovima ima pravo na izlazak iz jugoslovenske (kon)federacije? Jedan moj prijatelj kaže da je Titova filozofija bila "Posle mene potop" pa da se zato nije preterano bavio sa tim "sitnicama". Ko zna, možda je i u pravu. I za kraj jedna mala konstatacija. Svi lideri koji pretenduju da budu "velikani" moraju da imaju sposobnost predvidjanja. Stoga drugovima komunistima najtoplije preporučujem da ne govore kako "Stari" nije bio prorok jer tako samo umanjuju njegovu veličinu...

    • doktrina soka says:

     Bravo!

    • doktrina soka says:

     Bravo.

   • Ciros says:

    Odličan odgovor. Potpisujem.

  • stepo says:

   Bravo

  • Pravite razliku says:

   Između brđana i Sremaca iz Z. Srema koje hebu i pljačkaju primitivci i došljaci još od vremena Vinčanske i Vučedolske kulture.

  • Deda Deda Micka says:

   Vidi, pretpostavljam da ljigavaca ima i tamo odakle ti dolazis ali otom potom. Nego vidim nesreco da ti odlicno poznajes hrvate,cak i pripadnike vlastitog naroda pored svega sto vjekovima prozivljavaju sa tim zlotvorima stavljas u kategoriju ispod njih.Vjeruj mi ispod njih nema nista, praznina,dno dna a iznad jedan veliki prazan prostor pa ti i takvi kao ti ,pa tek onda mozda mi srbi iz hrvatske.A da si deda i nisi ,dede su uglavnom ljudi koji tokom zivota nesto nauce sto svakako nije tvoj slucaj.

   • Deda Micko says:

    Ne stavljam nikoga ni iznad ni ispod, jednostavno primećujem da su Srbi iz Hrvatske KULTUROLOŠKI I PO MENTALITETU bliži Hrvatima nego Srbima iz Srbije. Isto tako mogu reći da su Srbi iz Bosne bliži bosanskim muslimanima nego ljudima iz Srbije. Neravno da je istorija učinila svoje, ali to je tako kako je. Zašto je strašno primetiti koliko se razlikujemo? Koga to plaši, upitaj se, i zašto?

    • Miraš says:

     Srbi iz Hrvatske su vekovima živeli u drugoj carevini i posledica je da su u nekom broju i u nekoj meri naklonjeniji celoj Srednjoj Evropi ili jednostavno rečeno Zapadu nego mi u Srbiji. Ali to se ne odnosi na sve njih. Takodje i kod Srba iz Srbije postoji ta naklonjenost Zapadu - takozovana druga Srbija. Kad vidim zajedno i jedne i druge u toj drugoj Srbijici smuči mi se. Drugu Srbiju smatram nedržavotvornom, ulizičkom, slugeranjskom i izdajničkom, neprihvatljiva mi je. Medjutim realno gledajući mi nemamo uticaj na bitna politička kretanja u Evropi. Da gledamo samo Južnu Evropu opet ni tu nismo značajni. Šta da se radi u takvim neuslovima? Rešenje je da se puno ne uzmiče i da sačekamo bolje istorijske prilike. Ali ta druga slugeranjska Srbijica jaše nas i od ranije a posebno od 05 oktobra i nastojala je da iskoristi nevreme te da od svih Srba napravi slugeranjske poslušnjače kao što su oni sami. Vode nas sve kompletno u samoponižavanje a i državu u nestanak. Kad vidim medju njima i prodane dušice poreklom iz Hrvatske i uopšte van Srbije onda mi se smuči. Neće da priznaju da ih je porazio Zapad na vrhuncu svoje unipolarne moći nego sede ovde i pričaju kako ih je samo Srbija izdala i porazila. Njima kao da se ide nazad u svoj rodni kraj a normalno je da im on nedostaje te pljuckajući po nama da li se udvaraju i dodvoravaju Hrvatskoj i Hrvatima? Da li iko razmišlja šta bi se desilo da je Srbija 1995 godine pristupila odbrani RSK. Tada na vrhuncu svoje moći moguće je da bi izbombardovali celu Srbiju još te 1995 godine brže i žešće nego što su to uradili 1999 godine i dosad rasparčali bi Srbiju u 10 komada. Tek onda ne bi postojala ni nada ni šansa da bilo kada budu vraćene izgubljene teritorije. Ovako dosad su izvršili okupaciju i otmicu KIM i finansirali su i organizovali puč 05. Oktobra 2000 godine. Slobodni nismo, kad ćemo se osloboditi ne znamo, ali jasno je da sada ne smeju da nas vojno napadaju kao 1991-1995 a ni kao 1999 godine. Mogu samo da nas preumljuju na čemu sistematski rade i naravno da pokušaju sa lažima i prevarama a u toj disciplini su najhrabriji. Pogledajte bilo koju napadnutu zemlju, po pravilu uvek prvi i najviše stradaju njeni rubni delovi, samo sa današnjom tehnikom ratovanja lako stradaju svi delovi zemlje. Verovatno zato ratovi se sada vode po principu stani kreni nastojeći da se izbegne totalni udar. Jedino još da se kao ludaci počnemo raspravljati zašto neko živi u centralnom delu države, neko u sredini, a neko ukraj.

  • Ilija Cvorovic says:

   Deda Micko, ajd mrs,stoko neopevana,glupa,mrs.

   • Deda Micko says:

    Imas li jos nesto pametno da kazes? Ja sam izneo svoje iskustvo, naravno da svaka generalizacija ima svoju granicu. Srbi iz Hrvatske su kopija svih hrvatskih osobina. Moguce je da su te osobine poprimili da bi opostali u lesinarskoj sredini, ali to ne znaci da ja to moram da volim. Od Hrvata nista dobro ne ocekujem, ali sam ocekivao da Srbi iz Hrvatske ne budu kao Hrvati, i kad god sam to ocekivao bio sam razocaran. Zasto to nekima ovde smeta, to je njihov problem, prepoznali su se.

  • Miraš says:

   Stvarno si nevidjeni retard. Ne možeš ni svoje a ni pripadnike drugih naroda tek tako ocenjivati. Srbe iz Hrvatske su zadesili i potkačili baš ozbiljni problemi. Istorija im ni ovaj put nije bila naklonjena, nije lako nositi takvo breme. Uvek ih karakteriše baš velika istrajnost čak i odanost i uvek im neko baš to lomi. Iznad svega stoji geopolitika i to geopolitika velikih sila, a ne lične sklonosti ove ili one etničke grupe. Kako se ko od njih pojedinačno u tome snalazi to nije ni za olako a ni za preterano komentarisanje. Ima smisla ponekad nekom nešto reći da se trgne i ne prepušta stalnom nezadovoljstvu i/ili očaju, ali davati takve generalne ocene to može samo veoma ograničena osoba.

  • Milan says:

   E moj Deda ostari, a ne doznade "Covjek kada govori o drugima najvise govori o sebi". Svako dobro Deda.

   • Deda Micko says:

    Svako dobrio i tebi, radije cu se druziti sa strancima nego sa hrvatskim Srbima. Tebe ne bih u kucu pustio jer si agresivan i iskompleksiran. Prezirem one koje cvile da budu voljeni.

  • Jovo Veselinovic says:

   Deda nisu to srbi iz hrvatske nego jugosloveni socijolisticke partije slobodana milosevica

  • Ivke says:

   Ovako i rusi danas govore nama srbima

 2. Nostalgicar says:

  E moj veleizdajnice Milosevicu, Srbi iz Krajine su imali oruzje ali nisu imali dovoljan broj ljudi... sto si ocekivao da 30 hiljada ljudi drzi onoliku liniju fronta naprema 200 hiljada sto ih je napadalo? Dokaz da je sve bio dogovor i izdaja vidi se odma na prvi pogled u slucaju istocne Slavonije koja je poslije onoliko zrtava predata/poklonjena Hrvatskoj bez borbe. Da je zaista bila namjera da se brani i zadrzi Krajina onda bi se poslije pada Krajine istocna Slavonija branila grcevito jer je to bilo jedino sto je ostalo ali je poklonjena bez ispaljenog metka. Amerikanci su u Milosevicu jos 80-tih odabrali pravog agenta da im pomogne rasturit Jugoslaviju i posvadjati Srbe sa svim susjedima

  • Veliki brat says:

   Zašto bi se nakon svega istočna Slavonija vojno odupirala? Da još ljudi pogine i nastrada? To nema smisla. Pametan zna kada je poražen. 1995. godine Srba u Hrvatskoj se dogodio poraz i oni iz istočne Slavonije su spasili što se da spasiti, a to su ljudi i njihov života. Šteta što su za takvu odluku trebali Bljesak i Oluja. Moglo se puno prije misliti na ljude pa bi rat puno ranije završio.

   • Mislite na Zapadni Srem says:

    Njega je trebalo rešavati u paketu sa Semberijom, ali je Kninu odgovaralo da pljačka polupani Vukovar, a da ljude odande mobiliše u Cazinsku Krajinz da brane Fikreta. Konačno, ta nafta što se pljačkala nije ni Mirkovačka ni Đeletovačka već iz atara Orolik, ali šta je lopove bilo briga čija je nafta, čije šume, pšenica, kukuruz... Beograd je tamo postavio sebi lojalne ljude a svi koji su imali mozga i mogli da izguraju stvar - su od Srba iz Srbije sklonjeni. Srbima u Z. Sremu koji su realno sagledavali situaciju i izdržali ustaški pritisak je prećeno smrću. RSK je pukla zbog Bulki (cvećki sa Banije, Like i Korduna) u onakvih zamlata i štetočina kao Slavko iz Knina. Dok je Z. Srem odolevao oni su zajedno sa ljudima iz Srbije pljačkali i urušili ugled JNA kod nesrbskog stanovništva. Dezerteri iz RSK po Srbiji imaju učešće u ratu, a oni koji su istovremeno imali ratnu i radnu obavezu uz uolaćivane doprinose istoj usranoj RSK nemaju regulisan ni radni staž. Državljanstvo Srbije i izbeglički status su svi iz RSK imali osim Z. Srema. Izhebali nas i iskoristili svi, a sad nema ko da rinta ni Srbima ni Hrvatima jer su brđani štetočine i od režima žive.

   • Miraš says:

    Ne mastuljaj. Tvoj Franjček najavio je da će Srbi u Hrvatskoj morati potpisati lojalnost Hrvatskoj na šahovnicu. Bez obzira kada je hrvatska šahovnica nastala ona je za Srbe u Hrvatskoj uvek simbol Jasenovca i svih drugih stratišta u Hrvatskoj na kom su se desila mrcvarenja i klanja srpskih civila tokom drugog svetskog rata. Možda poneki običan hrvoje nije imao kad da o tome razmišlja ali Franjček je to sigurno znao. Zašto je njemu trebala podeljena Hrvatska? Kakav plan je on imao još pre nego što je izabran i dobio vlast u Hrvatskoj? Ipak kao takav dobio je vlast od tih navodno običnih Hrvata. Kakav je Franjček takva je bila i većina Hrvata. Serine ste redovne.

    • Veliki brat says:

     @Miraš Šahovnica je bila službeni grb NR/SR Hrvatske za čitavo vrijme postojanja FNRJ/SFRJ. Kako u tih 45 godina nikome nije smetala šahovnica, sve do 1990.? Objasnite mi to!

     • Slobodonka says:

      Kako im nije smetala tih godina? Smetala im je kad god vide taj republički grb zbog slike na ulazu u Jasenovac jer i tamo je isto šahovnica a iznad je bio natpis "Sve za poglavnika" - to mu dodje sve i glavu s ramena tj. sve i život. Sa mnogo krvi je zamrljana tada i zato više nije bio prihvatljiv taj simbol. Kao da u celoj Hrvatskoj nije se moglo naći nekih drugih i čak starijih simbola nego morala je ponovo biti baš ta zverska šahovnica!

      • Veliki brat says:

       Da, morala je biti šahovnica i to je odabir za kojeg se ne pita drugog sa strane.

       • Slobodanka says:

        Nije reč o drugom narodu sa strane nego nego Srbi u Hrvatskoj su bili drugi suveren narod u Hrvatskoj. Nije tačno da je samo šahovnica najdragocenije ili bar najstarije interesantno istorijsko i kulturno nasledje Hrvata. S kim ja polemišem, a ne poznaješ ni istoriju Hrvata. U novijem vremenu iskoristile ste naklonost SAD da Srbe iz Hrvatske zauvek proterate što otkriva Vašu mrzilačku i veoma netolerantnu suštinu. Vaš ozbiljan kompleks se zove "narcizam malih razlika", pozabavite se sa tim. Šta sad radite na tom prostoru? Nemate vremena ni da se igrate uje ili žmure, a kamoli da tamo pokrenete život i poslove korisne za pojedince, društvo i državu.

     • Miraš says:

      Koga god sam od ranije poznavao od Srba poreklom iz Hrvatske svi su se ježili na tu šahovnicu, još drastičnije nego da si im pokazao sliku onog kosca - skeleta sa kosom. Ali kome su to mogli da kažu u jednopartijskom sistemu i to sa doživotnim predsednikom Hrvatom? Za utehu služelo im je da su u zajedničkoj državi i da zato više takav krvožedni scenario nije moguć. Medjutim Tudjman ponovo bi nezavisnost hrvatske države i pominje i šahovnicu. Takva slika još više podstiče njihovo logično pitanje da li će to biti samo nezavisnost ili crna Nezavisnost kao nekad. Sve ostalo što je povremeno lupetao Franjček uveravalo ih je u ovo drugo. Podstakao je svu njihovu plahovitost najverovatnije namerno. Teška kriminalna podlost i bezobrazluk je ta tvoja tvrdnja kako ih je na to nahušakao neko drugi, a vi ste bili baš fini dečki, zar ne.

     • Željko says:

      @Veliki brat Konačno normalan i realan komentar!

  • Sima says:

   Nostalgicar 30 hiljada branilo,a zivelovas 500.000 u Hrvackoj i milosevic izdajnik,ajde ti odakle si dosa

 3. BLuka says:

  Hahahaha....gluposti,pa Miloševićevi su oficiri kontrolisali vojsku Krajine.

  • Rale says:

   Miloševićev DB je kontrolisao svaki šum u Krajini,izveli su sabotaže pred ,,oluju" i izazvali paniku među srbskim stanovništvom .Dil sa tuđmanom .

 4. ceca says:

  Zašto ovo do sada nije emitovano?

 5. Barakuda says:

  Kakva bagra, trebalo ga je suditi u Srbiji, a ne voditi u HAG ! Svi Hrvati su ratovali zajedno, zašto onda nisu svi Srbi ratovali zajedno, pa bi rat trajao 15 dana, ali je trebalo švercovati oružjem ! Prodavali ste oružije i hrvatima i muslimanima da se bore protiv Srba, koja nisu vaša deca iz Beograda ! A što ti onda sin Marko nije bio regrutovan na KiM ? Ni tamo ne treba da se barane pragovi Srba !? Zato nas svi pr...., jer smo imali tebe, a poslije tebe su došli gori od gorega !!! Za vrijema rata se sastao 40 puta sa Tuđmanom, ajde da zamislimo da su se Hitler i Staljin sastali na kafici 40 puta tokom rata.... Švercer i šibicaner !

 6. opet ja says:

  Baraba se dogovorila sa Tuđmanom i zapadom da prepusti Krajinu Hrvatskoj da ga ne bi dirali i sklonili sa vlasti. A svi smo znali da Vojska Krajine nije mogla sama da se bori protiv Hrvatske i logistike koju je dobijala od NATO.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Ne sa Zapadom.Dogovorijo se sa vrhom SPC zatim rukovodstvom Republike Srpske i Srbije.A na spoljnom planu pistiga je dogovor sa Tudjmanom i porazenim strukturama KGB kojim su pripadali i Tudjman i Milosevic.Da se Krajina zrtvuje zbog Kosova.Jer plan Z4 je prjetijo Kosovu.Ako ga Srbi u Krajini potpisu Zapad ce traziti isti taki plan za Kosovo.Toga se Milosevic boja zato je odlucijo to sprjeciti zrtvovanjem Krajine.SPC ga je pidrzala u tome ki rukovodstvo Republike Srpske.Zato je Krajina zrtvovana.

 7. SLAVKO-KNIN says:

  Pazite pazljivo sta izdajnik kaze?????Veli nebi bilo fer da momci iz Srbije dakle Srbijanci ginu i brane Krajinu?????A sad ja pitam vas bili bilo fer da Srbi iz Krajine danas sutra brane Srbiju nakon sta je ovaj izdajnik kaza??????NEBI BILO FER DA SRBI IZ KRAJINE BRANE SRBIJU JER SRBIJA NIJE CELA BRANITI KRAJINU.Jer nije Srbija nista vrjednija od Krajine niti su Srbijanci vrjedniji od Krajisnika.Na osnovu ovoga sta je izdajnik Milisevic kaza jasno se vidi jedno.A to je sve i da su Krajisnici ostali u Krajini da brane Krajinu Srbija Krajini nebi priskocila u pomoc.Izginuli bi svi a Srbija nam nebi pomogla.Dokaz tome su upravo izdajnikove rjeci NEBI BILO FER DA MOMCI IZ SRBIJE GINU I BRANE KRAJINU.Dakle on na ovaj nacin priznaje da je izda Krajinu jer cim njesi ima namjeru iz Srbije poslati pomoc znaci da si dogivorijo izdaju.A krivicu je smisljeno bacijo na Krajisko rukovodstvo kojim je bas on komandova.On je i naredijo Marticu da ne potpisuje Z4 jer se boja da ce isti taki Z4 morati dati Siftarima na Kosovu.To je glavni razlog zasto je Krajinu izda.Izda je zbog Kosova.Ali ipak pravda je zadovoljena 1999 i Kosovo je za navjek izgubljeno.Kad nema Krajine nek nema ni Kosova.Bar je naka Bozija pravda zadovoljena.Pa on je 700 iljada Srba iz Hrvatske zrtvova zbog Kosova.Zato velim da je Kosovo Srbiji veliki teret oko vrata kojeg se mora rjesiti pod hitno.

  • Filip says:

   6 Lička (danas si SLAVKO KNIN, a bio si i KOMUNISTA), ti si ustaški provokator, tako da se tvoje mišljenje ne uvažava

  • Miraš says:

   Otkud sada toliko "vučina" medju Srbima poreklom iz Hrvatske? Od svih političara iz Srbije jedino je poznati prevrtljivac i izdajnik Vuk Drašković bio za prihvatanje plana Z-4. Vuk Drašković sa njegovom krilom SPO imao je nikakve rezultate i totalni neuspeh u srpskim sredinama u Hrvatskoj i nama se činilo (nismo tada imali informacije ni o njegovom šarenom kretanju a ni sumnjivom zdravlju) da zbog toga uvek radi o glavi Srbima u Hrvatskoj. U proleće 1990 godine održani su prvi višestranački izbori u Hrvatskoj i tada ni SDS stranka nije dobila značajan broj glasova od srpskog stanovništva u Hrvatskoj, nego je veliki deo njih glasao za Račanov SKH računajući da tako neće pobediti za njih najgora opcija Tudjmanov HDZ. To je razumljivo jer time bi izbegli još opasnije dublje podele koje su kasnije usledile. Ali HDZ je ipak pobedio. .... Plan Z-4 jeste bio nepovoljan za stanovništvo RSK u pogledu teritorija jer autori plana predvideli su da Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem kao delovi RSK više ne postoje i oni bi odmah bili vraćeni pod hrvatsku vlast. Njihov plan uvažavao je popis stanovništva iz 1991 godine, a nije uvažavao da je došlo do nužnog doseljavanja srpskog stanovništva u RSK iz nekih drugih većinski hrvatskih opština i većih hrvatskih gradova. Tu nije kraj oduzetim teritorijama jer po tom planu naprimer i opština Slunj bi trebala da bude vraćena pod hrvatsku vlast te bi ostatak RSK bio podeljen na dva dela. Ni tu nije kraj jer najverovatnije ni Benkovac ne bi ostao u sastavu RSK i ima još delova nekih opština koje bi otpale. Dakle tim planom bile bi oduzete opštine ili delovi opština — Sinj, Drniš, Gospić, Otočac, Slunj, Ogulin, Duga Resa, Karlovac, Petrinja, Sisak, Novska, Pakrac i Nova Gradiška. ... Drugi ključni nedostatak Plana Z-4 je taj što je srpska „država ali u državi Hrvatskoj“. To već nije bilo lako objasniti narodu koji se 4 godine bori za ostanak u Jugoslaviji. Da bude još gore kao takva hrvatska autonomna oblast trebalo da bude podeljena na dva dela! Kao što se moglo videti na mapi tog plana opština Slunj, koja je bila za RSK isto ono što je Brčko za Republiku Srpsku, nije bila obuhvaćena kao deo srpske autonomne oblasti. „Država u državi“ bez teritorijalne celovitosti i linije komunikacije nije država, već nedefinisana oblast te njeni delovi mogu lako da budu neutralisani i stavljeni pod punu kontrolu protivnika. .... Uostalom, i da su januara 1995. godine rukovodioci RSK, umesto odbijanja, bespogovorno prihvatili plan u ovakvom obliku, šta bi se dogodilo? Na ovo je iskren odgovor dao niko drugi do Hrvoje Šarinić: „Da su oni tada rekli da prihvataju plan Z-4, onda bi mi morali reći da je on za nas neprihvatljiv, u ovom obliku“.

   • Dakle says:

    Zapadni Srem je trebao deliti sudbinu Semberije, a Kninska Krajina Bosanske krajine. Ali ne, trebalo je pljačkati svoj srbski narod i glumatati kao ovaj smrad Slavko iz Knina. Pa su s koferima bežali dalje i kao pijavice drže se režima u Bg.

  • Miraš says:

   Tačno je on to opisao. Već 1992 onako za svaki slučaj bilo je izbeglih pojedinaca ovde u Vojvodini, a tek do 1995 godine. Zatim sećam se jedne majke poreklom iz Hrvatske, ovde se udala negde 60-tih. Ne samo da je kukala nego je stalno tražila vezu da njen sinak ne bude poslat na ratište u Hrvatsku, a kad se desio peti avgust prva se razjapila do neba kako Milošević nije odbranio njeno ognjište u Hrvatskoj. Užas od žene. Je li Milošević trebao da bude jači i poletniji od supermena pa da to sve sam odbrani ili je ona trebala bar minimum da ćuti i da ne širi paniku.

   • Krajisnik says:

    Radi istine, 95% ljudi iz republike srbske krajine se odazvalo na mobilizaciju 91. Kasnije se to osulo kad se upetljao behograd sa stani-povlacise - podji taktikom. Znate vi to ustase dobro.

    • Miraš says:

     Prinče iz Krajine, zahebi fazon. Čim se nešto ne odvija po tvojoj zamisli princ luduje i histeriše. Hoćeš možda da divljaš kao princ od S.Arabije? Već u februaru 1992 godine formiran je Unprofor, a sredinom maja te 1992 godine već je od JNA traženo da se povuče iz BIH ili da se JNA stavi pod BH kontrolu. U BH krajem februara i 01.marta 1992 nije uspeo referendum o nezavisnosti, ali su zato pokrenuli rat odmah 01 marta i već 20.05.1992. godine priznata im je nezavisnost prijemom BIH u UN. Zar Vi tamo u Krajini niste pratili vesti koje su i za Vas bile značajne? Od tada postalo je savršeno jasno da medjunarodna zajednica biće i protiv JNA i protiv Jugoslavije. Ti krajiški prinče očekuješ da posle tri godine od ovih dogadjaja Srbija se drži kao da svega toga nema. Ili si krajnje blesav ili si beskrajno bezobrazan pa se praviš blesav.

     • Krajisnik says:

      Tebi su svi princevi. Procitaj pazljivo sto je napisano pa onda komentarisi. Imam utisak da si ti bio sa one druge strane.

      • Miraš says:

       Mora se sagledati suština. Posle silnih analiza mora se izvesti i sinteza tj. skraćeni zaključak. Svako ko taj posao ne izvede do kraja za mene je dokoni i beskorisni princ. Nažalost baš sve i 100% pouzdane informacije nemamo ili postoji suviše i onako baš sipanih informacija ali sa dosta pretpostavki pa to stvara sumnju. Ipak sa pouzdanošću 80- 90% može se izvesti zaključak šta se desilo. 90-te godine su imale opasnu težinu jer to je vreme unipolarne američke nadmoći. Nismo se spasili i ne zna se kad će se to desiti ali baš onakva preteća opasnost više nam ne lebdi nad glavom. Treba da smognemo snagu i iskočimo iz lonca jer već dve decenije nas kuvaju kao žabe, a onda se suviše zadržavamo u tom loncu raspravljajući se na temu šta je bilo i kako je bilo.

    • Miraš says:

     U medjunarodnom pravu nije uobičajeno da se nezavisnost secesionističkih teritorija tj. naših bivših republika priznaje tako brzo. Pogotovo je bilo upadljivo u BIH da nema unutrašnje saglasnosti za secesiju na osnovu referenduma gradjana, ali bez obzira na to veoma brzo saglasnost na secesiju daju dominantne zapadne sile. Ta 1992 godina je veoma bitna jer je pokazala svu tešku i pokvarenu bahatost tadšnjeg unipolarnog sveta koji je tada funkcionisao samo na sili i prevari. Eksperiment velikih sila nad nama bio je velik: Da li oni tako moćni mogu da slome slobodarski duh manjeg srpskog naroda ako oni velike sile drže pod kontrolom celu medjunarodnu politiku i ako u Beogradu i u drugim važnim srpskim centrima daju u kontinuitetu razna lažljiva obećanja koja nikad neće održati. Uspeli su i time su se uverili da tako mogu da kidaju i lome i razne druge nesvrstane zemlje slične veličine. Na našem primeru olako su shvatili da imaju siguran recept za uspeh, ali baš zato zbog te olake plitkoće sada lome zube tamo na Bliskom Istoku i u Avganistanu. Nismo direktno uspeli za sebe, ali uporno istrajavajući jesmo dali vreme ostatku slobodnog sveta da se bolje od nas pripremi za slična iskušenja. Baš u tome je jedina ozbiljna nada da ćemo se nekad jednom oporaviti. Suluda su naša unutrašnja prepucavanja. Iz kojeg god ugla da se gleda srpski narod on tada nije mogao da se uspešno odbrani tj. da slomi vojnu silesiju onakvog uniplarnog sveta, a s druge strane ma koliko da smo manji narod i manja država predsednici, premijeri i regularna vojska imali su konkretnu ustavnu i zakonsku obavezu da pristupe odbrani. Najrizičnije je bilo za narod van Srbije, a da bi taj deo srpskog naroda porazili morali su najpre da anatemišu regularni vojsku i još da uvedu teške sankcije Srbiji. Ekonomista sam pa znam da se hiperinflacija može predvideti, sa takvim procesom ekonomskog iscrpljivanja se može upravljati i sa njim ozbiljno računati u osvajačke-ratne svrhe. To im je bilo potrebno ne samo zbog aktuelnog rata u Hrvatskoj i u BIH nego i za kasnije zbog njihovog osvajačkog pohoda na Kosovo.

  • Sima says:

   Slavko - KN Ti si u Srbiji i za tebe vaze zakoni Srbije

 8. deda mraz says:

  Komunisticka svinja prljava a kako si dao Sarajevo najveci Srpski grad posle Beograda kada si se nalokao viskija kao svinja i jos si muslimanima cestitao i rekao da su ga zasluzili. Ovo su price za malu decu jer ovaj Crnogorac je samo poslao policiju da nadgleda povlacenje Srba iz Krajine a njegovi generali su izdali Srbe iz Krajine i ovo je sramota za sve Srbe ali su nam naravno komunisti ovo sve smestili.

 9. SLAVKO-KNIN says:

  Neupucen cojek kad slusa izdajnika bi stvarno povjerova da su Krajisnici kukavice.Pa ko je Krajinu branijo od 1990 do 1995????Pa sve lokalni Srbi.Pa o cemu izdajnik onda trabunja???U Krajini je poginilo 8 ljudi za vrjeme tog rata.Jos oko 2 iljade se vode ki nestali dakle okruglo 10 Krajisnika je poginilo za vrjeme ti 4-5 godina rata.Od tog broja sigurno je vise od 5 iljada vojnika.Pa nasi gubitci do 1993 su znadem pouzdano iznosili preko 4 iljade mrtvije vojnika Srpske vojske Krajine.Izdajnik pominje dezertere??????Sve i da se celo iz Krajine se nije moglo lako dezertirati.Da bi dezertira mora si u Srbiji imati ili kucu ili stan ili trajno prijavljeno mjesto prebivalista.A drugo i da si to i ima mora si imati par stitina Ljemacki maraka da pitplatis nekig u vojnom odsjeku da se izbrise iz vojne evidencije.Ko ce sirotinji u Krajini koji kuci ima 3-4 djece zenu Mater i Cacu u to vrjeme dati 200 maraka da potplati a da poslje nema kruva jesti???????Iz Krajine su dezertirali jedino i iskljucivo ljudi koji su bili obrtnici naki sefovi direktori razni opcinski cinovnici politicari i slicno.Obican narod to nije moga sve i da je cijo.

  • Filip says:

   6 Lička (danas si SLAVKO KNIN, a bio si i KOMUNISTA), ti si ustaški provokator, tako da se tvoje mišljenje ne uvažava

  • Koji kruv jedu says:

   Su upropastili RSK a evo upropaštavaju i Srbiju, pa ko nije ćorav shvata.

 10. Cetnik says:

  Slobo kud pusti tu bagru ovde u Vojvodinu, zagadise mi mesto i preuzese sve svojom nekulturom, bahatoscu i prljavstinom. Gde sada ja da se selim iz svog rodnog mesta koje su mi zagadili dalmatinski i bosanski tvorovi?

  • Rale says:

   Idi u ustašku hrvatsku ,ustaški kopilanu.

  • Roy says:

   Ajde suti smrade ljeni. Dok krajisnici nisu ozidali kuce i lokale niste ni znali sta je zidana kuca. I danas zivite u blatnjarama koje su vam svabe ostavile.

   • Miraš says:

    Što nisi koštao ne kudi. Bolje su bile te stare kuće blatnjare, toplije su i sporije i manje se ishladjuju kada nastupe niske dnevne temperature.

   • Miraš says:

    Takodje leti dugo su te blatnjare čuvale hladovinu, bez klima uredjaja. Danas u Vojvodini popularni su restorani u tom starinskom stilu. Veoma su popularni i kod stranih turista koji ovde dolaze. Kažu da dopada im se jer je baš autentično i to nigde videli nisu. Sad skoro bili smo u poseti jednom takvom restoranu. Ceo jedan veći zid iznutra je u tri boje kao srpska trobojka, a onda su izvučeni po njima starinski moleraji. Ali ofarbani su i namolovani i drugi zidovi. Na plafonu nisu andjeli nego lale u starinskoj nošnji nešto rade u polju. Patos je drveni ima i po koja dobro odabrana krpara. Izbor jela takodje je tradicionalan starinski. Muzika je bila dobro odabrana i to iz nekog starijeg repertoara. Sve je bilo uredno i prijatno, a usluge nisu skupe. Imamo mi naše domaće da prikažemo i pokažemo. Cela Srbija je raznolika i sve te raznovrsne sredine su na svoj način interesantne. Nama bar na prvom mestu nije preko potreban neki strani italijanski, kineski ili indonežanski restoran mada i oni spremaju interesantna jela.

 11. Rale says:

  Milošević je bio ortodoksna komunjara ,a ne Srbin. Nije to moje mišljenje već Miloševićevo. Mrzeo je Srbe zapadno od Drine ,a Krajinu je prodao i izdao Srpsku ,jer su mu obećali šargarepu. Šargarepu je dobio u bulju na kraju. Kako je radio Srbima o glavi , Bog ga je blago kaznio.

 12. deda mraz says:

  CETNIK po meni ti se moras seliti u toju lepu jer ti nisi Srbin ili si njihov ili si komunjara a to je za nas Srbe jedno te isto jer smo vam mi Srbi najveci neprijatelji.

 13. trikornjanin says:

  Vidim, ovi krajisnici se prosto utrkilvali ko ce pre na Kosare, na Albansku granicu. Kad su nas bombardovali nato avioni nije srpski narod mogao krajisnike da skloni sa bojnog polja. Ajde da se opametimo i ne pljujemo po Milosevicu, mada svi misle da je izdajnik (ne branim ga) Srbiji je ostavio Kumanovski sporazum i rezoluciju 1244, onu istu koju su svi pogazili posle njega ne postujuci poginule civile, policajce i vojnike. E sad pogledajte ko je izdajnik - Milosevic ili Tadic, Kostunica, Draskovic, Nikolic, SPS i Demokratska stranka. Tako je i sa krajinom, vasa je bila i vi ste trebali da je brsanite, ni vi nama niste pomogli u vreme agresije.

  • Roy says:

   Vi samo niste trebali nikako, ali bas nikako petljati u nase probleme i kod nas rata nebi ni bilo. Poslali ste 1990 agente da pale vatru i sire mrznju, a onda 1991. i robijase kao neke dobrovoljce koji su pljackali jednako i srpsko i hrvatsko. Mi smo sad po svijetu i mnogi su se vratili kuci u hr, srecom vise nikad necemo biti zajedno.

   • Miraš says:

    Štagod da si Hrvoje ili eventualno Srboje, ne laži. Problem je nastao kada je HDZ najavio da će Srbi u Hrvatskoj morati potpisati lojalnost Hrvatskoj na šahovnicu. Bez obzira kada je hrvatska šahovnica nastala ona je za Srbe u Hrvatskoj simbol Jasenovca i svih drugih stratišta u Hrvatskoj na kom su se desila mrcvarenja i klanja srpskih civila tokom drugog svetskog rata. Možda poneki običan hrvoje nije imao kad da o tome razmišlja ali Franjček je to sigurno znao. Zašto je njemu trebala podeljena Hrvatska? Kakav plan je on imao još pre nego što je izabran i dobio vlast u Hrvatskoj? Ipak kao takav dobio je vlast od tih navodno običnih Hrvata. Kakav je Franjček takva je bila i većina Hrvata.

    • Veliki brat says:

     Šahovnica je bila u službenoj upotrebi kao grb NR/SR Hrvatske od 1947. do 1990. Kako za sve to vrijeme nije nikome smetala?

     • Miraš says:

      Ja znam odavno da im je prilično smetala a ti znaš da im nije smetala jer tebi hrvatskom princu baš tako odgovara.

    • Roy says:

     da milosevic nije raspaljivao mrznju svi srbi bi postupili kao srbi u gorskom kotaru. oni niti su ratovali niti su otisli od svojih kuca. ja bi i mnogi drugi jos 1991 otisli u ameriku, nebi cekali 1995. kad se strasti stisaju vratili bi se i nebi bilo rata. ovako je ispalo najgore. rat je izbio, ljudi su izginuli i na kraju paljevina i rasulo.

     • Miraš says:

      Gorski Kotar spada u najslabije naseljene delove Hrvatske a ti si se uhvatio primera Gorskog Kotara kao utopljenik za slamku.

      • Roy says:

       A kao Lika i Kordun su bolje naseljeni. Kakve to ima veze koliko je koja regija naseljena? Problem je sto je Srbija namjerno napravila rat u dogovoru sa Tudjmanom i nas gurnula u taj rat pa izdala. Meni sahovnica ni prije rata nije smetala. Srbi su bili ravnopravni tada, kad je dosla HDZ mi bi otisli van, stari bi ostali cuvati kuce, kad bi se strasti stisale mi bi se vratili nazad i sve bi bilo ok, ali trebalo je slusati Srbiju i otvoriti front pa ginuti i na kraju sve izgubiti.

     • Miraš says:

      Duža je hronologija raspada bivše SFRJ. Pogledaj komentar gore o Ustavu iz 1974 i teškim zavrzlamama koje su u tom Ustavu postavljene. Slažem se principijelno da svaki lider ima odgovornost za vršenje vlasti, ali onda ne možemo gledati samo u tu poslednju generaciju političara bivše tj. za nas u Srbiji one pretposlednje Jugoslavije. Zatim to su sve osvrti na unutrašnje uzroke ozbiljne krize. Veoma je važno da SAD nije mogla da ostavi na jugu Evrope u životu relativno uspešnu socijalističku zemlju kakva je bila SFR Jugoslavija. Takvo izostavljanje Jugoslavije zbunilo bi i usporilo bi padanja u njihove čeljosti onih drugih socijalističkih zemalja koje su takodje bile vanblokovske tj. nesvrstane (Irak, Sirija, Libija). Zato prvi atribut države vojska tj. JNA našla se na ozbiljnom udaru. Sam osnovni zadatak da vojska mešovita po sastavu treba da spreči gradjanski rat je prilično težak i komplikovan. Naravno ostaje bolno pitanje zašto da najdeblju cenu takvog komadanja države plate baš Srbi iz Hrvatske. Da rat nije izbio u BIH oni ne bi tako loše prošli, ali moćni autori uništavanja Jugoslavije baš su se žurili da pokrenu rat u BIH. Zato smatram da su Bošnjačke optužbe iz BIH npr. da su Srbi genocidan narod više nego debilne. Zapravo dobar deo njih po svom poreklu su i Srbi pa onda ispada da sami za sebe priznaju da su genocidni. Ali time se najviše pakuje i krije odgovornost Izetbegovićeve vladajuće svite za otpočinjanje rata u BIH. Srbija nikako nije mogla da bude zainteresovana da počne i da se dogodi i rat u BIH jer već je imala ozbiljan problem zbog sukoba u Hrvatskoj te joj repriza dogadjaja da negde još Srbi van Hrvatske nalaze se u ratnom vihoru nikako nije odgovarala. Ali zato je rahmetli babo poslužio kao guz papir. Pritom ne znamo i teško da ćemo ikad saznati šta su sve njemu lično autori iz Vašingtona obećavali i u čemu su i njega prevarili. Bitno je da je i njegov princ naslednik veoma dugo insistirao na sporu BH protiv Srbije, a to liči baš na teška kurvanjska posla i to puno gora nego posao neke najordinarnije profesionalne prostitutke. Ja se sećam da smo se Bogu molili da pored ondašnjih ozbiljnih problema ne izbije rat i u BIH, ali to kurvama ne vredi pričati. Ja puno BIH ne poznajem ali znali smo elementarne stvari da je ta republika etnički najraštrkanija i da će eventualno pokretanje sukoba u BIH biti teška katastrofa. Zatim BIH je centralni deo zemlje i ako i on pukne gotovo je sa prethodnom državom i to ne na miran način nego na najgori mogući način.

      • Miraš says:

       ispravka da negde još Srbi van Hrvatske - treba Srbi van Srbije

    • Mirko says:

     Problem je nastao kada je HDZ promjenio ustav i ukinuo konstitutivnost Srbima a zarad koje su pristali da nakon Drugog Svjetskog rata prave opet zajedno drzavu tj republiku sa hrvatima a ovi su istu ukinuli sa najobicnijem glasanjem...Moram priznati da su licki i krajiski generali koji su iznjeli rat na svojim plecima ovdje ispali mnogo naivni...

  • Rale says:

   Krajišnici su gospoda za komunjarski polusvet po Srbiji koji se busa u grudi ,,junačke". Zanimljivo je da su danas hiljade i hiljade bile na Košarama..a u stvari nas šaka je branila i odbranila košare, dok ste vi ,,junaci" hrbro gledali rat na RTS. Ne vređaj taj hrabri narod zapadno od Drine jer im nisi ni do kolena.

  • Deda Deda Micka says:

   Na kosarama su se do zadnjeg momenta borila i dva casna oficira iz jednog malog mjesta u dalmaciji,kao sto su se ustalom casno borili do zadnjeg momenta i u krajini. Mjesta sa par stotina stanovnika.Iz tvog mjesta koje je pretpostavljam mnogo vece i koje je u srbiji jel poznas nekog ko je bio tamo.

   • Deda Micko says:

    Poѕnajem tebe, sećam se kako si hrabro poginuo u borbi. Predlažem da te odlikuju Ordenom Kolinde Prvog stepena.

 14. stepo says:

  Hajde krajisnici perite svoje gace. Kad se prica o koloni izbeglica onad se prikaju 300.000 a sad ste se odjednom prebrojali na 30.000. Pa neka vas bilo i 3.000 i 300 zasto niste ginuli na svojim pragovima nego ste okupirali Srbiju.

  • Miraš says:

   Stepo, nije ni tako. Ima i medju krajišnicima krajnje poštenih i veoma požrtvovanih ljudi. Nažalost takvi su platili glavom i naravno ne čuju se danas niti mogu kao mi da kuckaju za tastaturom. Aki zato oni pojedinci što su se znali izvlačiti oni nastoje da nam operu mozak. Velik je to bio prostor da bi sa daleko manjim snagama uspeli da ga odbrane i još imali su i veliki broj civila.

  • Roy says:

   30 hiljada vojnika u krajini. vi se niste trebali petljati i sve bi bilo u redu, a rata nebi bilo

  • Deda Micko says:

   Isti su ko Crnogorci, eto zašto. Samo znaju da od Srbije uzmu i da je opljačkaju, a ako to ne uspeju, onda kukaju i traže da ih "braća" oplakuju.

 15. Nićifor says:

  trikorjanin, ti pobroja sve političare od Miloševića do Demokratske stranke, a ne pomenu nastavljača politike te stranke, onog koji završava posao koji su prethodnici započeli, ali na najtragičniji mogući način po Srbiju, gazeći i Rezolucij 1244 SB OUN i Ustav Repoblike Srbije, postupajući suprotno od svih obećanja kojima je došao na vlast. Hoće li neko ko je rođeni Srbin iz Srbije, a ne prekodrinski Srbin, i za to okriviti Srbe izvan Srbije? Gledate kako neko gazi srpsku istoriju i sve srpske žrtve od Kosovskog boja do onih hrabrih junaka sa Košara iz poslednjeg rata, ali vas više interesuju dešavanja na "Farmi" i "Velikom bratu" od toga. Ovaj ko je pustio video prilog posle toliko godina verovatno misli da više nema onih koji veoma dobro pamte zbivanja nesretnih devedesethih i tadašnju politiku Slobodana Miloševića. Da on nije hteo rat do njega verovatno ne bi ni došlo, a u rat su išli uglavnom oni koji su morali, dok su "tatini sinovi" sedeli po kafićima, arčeći "teško stečeni novac", isto kao i Marko Milošević novac stečen "nošenjem gajbi". Čast izuzecima koji su u rat išli iz čisto patriotskih razloga. Inače, koliko se sećam, najgrlatiji političar koji se zalagao za prihvatanje plana Z 4 bio je Vuk Drašković, tada jedini istinski opozicionar u Srbiji. Taj plan nije prihvatila vlast Milan Martića i Gorana Hadžića, koje je Milošević izabrao u nameštenim izborina, jer je njima mogao mlatarati kako je hteo, za razliku od Milana Babića, koji je, nažalost, kasno shvatio s kim ima posla.

  • trikornjanin says:

   Djavo nije tako crn. U pravu si za ovovremenu izdaju a sto se cepanja tice niko ne moze da me ubedi da to nije prvo htela Hrvatska - setimo se Spegelja i njegovih naredjenja. I u pravu si za sinove bogatasa, uverio sam se u Minhenu gde sam slucajno bio tri dana. Draskovicu sledije veeeliki minus jer je u kriticnom momentu veci deo Srbije bio na strani SPO stranke (drugi skoro i da nisu postojali). A prvi koji su hteli rat na prostoru bivse Juge su belosvetski mafijasi kapitalisti kojima nikad nije dosta para, racunajuci da ce tako svako dobiti po jednu malu koloniju za sebe. Iskren pozdrav od mene.

 16. petrovgrad says:

  Možete da pišete na račun sto stranica, ali jednom mora da se sabere. Rezultat rata je sledeći Slovenija Hrvatska i BiH dobile nezavisnost i međunarodno priznate. Srbi proterani, ali ništa bolje nisu prošli njihovi pripadnici. Danas ZA SADA iz Slovenije Hrvatske i BiH, otišlo od 35-40 posto stanovništva. Za 15-20 gidina opet će Hrvatska, Slovenija i BiH biti većinski Srpske zemlje. Tako odakle su proterani Srbi, tamo ostali ne mogu da opstanu. To je zakon fizike. Danas su Slavonija, Lika Kordun puste teritorije, kao da je prošla kuga. Tako je sa oblastima u Sloveniji, a da ne pričam o BiH.Ja nisam naučnik, ali kada me aegumenti poklope Ja se pokrijem ušima.

  • Veliki brat says:

   Srbi se isto sele u velikom broju u EU, ne mogu napuniti ni Republiku Srpsku, a sve teže i Srbiju, kako misliš da će popuniti dodatne teritorije?

   • Čovek snuje says:

    A Bog određuje.

  • Mirko says:

   Znas da mi se ponekad cini da ce biti upravo tako za nekih 20-30 godina...

 17. sergej says:

  Prvo su pobegli Srpski oficiri što su bili u JNA a onda su pobegli lekari pa profesori, sudije i sav akademski šljam da bi danas odnosno kad je rat stao oni se pojavljuju i traže svoju imovinu. Jugoslaviju i Srbe su izdali oni koji su pisali zakletve i pravne norme.Dosta je bilo bogati volove a sirotinja sinove de da malo i sirotinja pobegne.Pa je onda došli Srbijanska policija i specijalne jedinice i odvukli svo novo naoružanje i ista ta banda nama preko Drine prodavali municiju za šumu i sirovine.Sve specialne mašine a naručito CNC petoosne su prebačene u Srbiju da nam braća sačuvaju a oni nam posle te ist mašine prodavali za debele pare.Slobo je sve izdao za Kosovo ali opet se desilo Kosovo nije mi drago pogledajte samo dokumentarac ELmudžahedin u Bosni kako su naše glave odsecane kao suveniri to Srbijanska televizija nikad nije prikazala.

 18. I *ne priča says:

  Ekavicu

 19. Ivan Grozni says:

  Bravo "Srbi" Krajine i "Srbi" odasvud. Svi ovi komentari su upereni protiv Srba iz jadne Srbije. Pa ko je bio na vlasti. Jel nije Momir Bulatovic, Milo Djukanovic,Slobodan Milosevic,(gde mu danas zivi cerka) Vojislav,Seselj, Aleksandar Vucic,Ivica Dacic,(nema Ivica medju Srbima) i ostala uvezena buljumenta ukljucujuci i Draskovica vladala Srbijom. Zar Arkan(HEROJ) nije sin crnogorskog kadra? Prestanite vec jednom da produbljujete rane koje zjape ne zalecene jos od prvog svetskog rata. Neko rusi Dubrovnik.Srbi. Neko pravi masakar u Srebrenici Srbi, Neko i sve tako u nedogled a na referendumu se ti isti izjasnjavaju kao neko drugi. Svaka cast ljudima koji su izbegli iz pakla Hrvatske i nasli utociste u Srbiji. Nisu oni krivi za izdaju onih kojima su verovali. Na zalost i mnogi su stradali. Slava im.Ostatci UDBe i hrvatsko-muslimanske obavestajne sluzbe rade svoj posao u rasturanju srpskog jedinstva. U pamet se Srbi.

 20. Krajisnik says:

  Svi komandanti brigada u Republici Srbskoj krajini izuzev Slavonije su dobili pisma is Beograda sa upustvima o napustanju polozaja u noci izmedju 4 I 5 augusta. Tako se I desilo. napustanje polozaja je pocelo oko 10 sati navecer 4 augusta. Cio dan 4 augusta ustase su granatirali nase polozaje a nasim ljudima nije bilo dozvoljeno da uzvrate. Jedino Banijci nisu ispostovali ta naredjenja I ja im se divim. Istina je da su ustaski koljaci 5 augusta uz pomoc zapadnih zlikovaca krenuli u pokolj starih I nemocnih koji nisu htjeli da napuste svoje domove iako su znali sta ih ceka. Ove ustase sto po ovom portalu pisu o Krajisnicima u negativnoj konotaciji samo mogu da nam ga ispuse. Drugo poluvrijeme ce ubrzo pa cete ponovo priko mora ko sto ste svojevremeno napustili Zadar, ali ovaj put zauvik. Ovo pisem radi istine, nek se zna. Vreme ce pokazati da li je bilo izdaje I koliko.

 21. Deda Micko says:

  Svako ko prati Intermagazin setiće sam da sam Srbe iz Srbije kritikovao mnogo žešće i oštrije nego Srbe iz Hrvatske. Pa me, u kontekstu optužbe da nesnovano generalizujem, zanima: gde su tada bili hrvatski Srbi da se pobune protiv generalizacija i da brane svoju "braću", Srbe iz Srbije. Naravno, nigde, jer njih srpstvo nikada nije interesovalo već samo lični profit, uglavljivanje u beogradske institucije, ako je moguće. Toliko o moralu i stvarnim ciljevima hrvatskih Srba. Ova prepiska samo je je još više uverila koliko su mi ti ljudi strani, daleko vam lepa kuća, kukajte na nekom drugom ramenu.

 22. Radovan says:

  "Necu da saljem Srbe iz Beograda ds ginu, sredio sam da oni iz krajine beze..." Ovako, neke stvari sam malo i zaboravio, hoce to sa godinama, ali samo da vas podsetim da jos ima prezivelih koji su bili iz razni krajeva Republike Srpske u tom delu na ispomoci i koji su se i do 40 dana vracali pjese u svoje maticne jedinice posle pada Kninske Krajine i koji mogu da vam posvjedoce iz prve ruke sta se tamo desavalo. Prvo bar se u svim jedinicama Republike Srbske znalo bar pet dana pre da ce 4 avgusta da se napane Kninska krajina, dovoljno vremena da se dobro organizuje odbrana. I drugo i najvaznije da je po dogovoru (e sad koga i sa kim nije tesko pogodit) jedna kompletna jedinica povucena sa polozaja i da su hrvati preko polozaja te jedinice usli iza linija odbrane tokom noci. E to hrvati nazivaju velikom vojnom pobjedom. Jos tome kad se doda da je Srbija po sporazumu imala obavezu da posalje vojsku ukoliko bude napadnuta Kninska krajina a nije ni prstom mrdnula. Sve je ocigledno da je dejtonski sporazum davno bio napisan i dogovoren pa je se akcija prosirila i na BiH, jer ko bi uspeo da mirnim putem smanji Republiku Srpsku sa preko 70% na 49% teritorije nego onako povuci vojsku a naravno narod ce za vojskom. Ono stradalih je koleteralna steta i to je to. Zao mi je sto ucesnici koje sam poznavao nisu vise sa nama pa ne mogu da potvrde tu pricu ali verujem da ih ima jos koji su sa nama i koji su upuceni iz prve ruke o tim stravicnim dogadjajima. Da se jednom zauvek stavi tacka na te dogadjaje i da se vidi kakva je Oluja vojna akcija bila i sa kakvim uspehom se hvale, proterivanje vojske u dogovorenom povlacenju i masakriranje civila koji su ostali u svojim kucama. I kako oni sebe mogu da nazivaju braniteljima kada su sva mesta gde su se vodili sukobi u hrvatskoj sa vecinskim Srpskim stanovnistvom. Koga su oni tu branili i kako je neko mogao da bude agresor na imannju koje vekovima pripada njegovoj porodici. Sve nevine zrtve i borce da nikad ne zaboravimo.

 23. Jovo Veselinovic says:

  komunisticka partja sps u beogradu su vodile rat u jugoslaviji anisu srbi u hrvatskoj

 24. Karital says:

  Slobo je bio car.Neka ginu oni koji su postavljali balvane po cestama i zakuhali rat.

 25. Jovo Veselinovic says:

  srbi su lud narod, srbi brane titinu jugoslaviju de su srbi pobijeni na EHS. jugoslavijom su vladale crvene ustase SKJ udbasi

 26. Tisina tamo.. says:

  Pricajte vi sta ocete bezmozgasi. Sloba je legenda i pravi patriota!

 27. triglav says:

  tako ili onako ... realizuje se maksima crne ruke

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *