НЕЧУВЕН СКАНДАЛ: Србија уручила протестну ноту Северној Македонији због маркице са картом НДХ!

NEČUVEN SKANDAL: Srbija uručila protestnu notu Severnoj Makedoniji zbog markice sa kartom NDH!

9 maja 2020

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.U protestnoj noti Ministarstva spoljih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi:

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji“, piše u protestnoj noti.

Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata“, ističe se u protestnoj noti.

MSP zahteva i da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije, ukazuje se u tekstu protestne note.

Ovakav potez Pošte Severne Makedonije naišao je na negodovanja i osude Srba, kao i dve najveće srpske organizacije u Makedoniji, Demokratske Partije Srba u Makedoniji i Srpske Zajednice u Makedoniji, objavljeno je na sajtu srbi.mk.

Pošta S.Makedonije se izvinila zbog karte NDH

Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanja u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama fašističke NDH iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Kako se navodi u saopštenju, zbog predstavljanja pogrešne karte Hrvatske i drugih zemalja u regionu u celosti se povlači koriščenje ove marke koja je bila odštampana u 6.000 primeraka.

„Izvinjavamo se zbog nenamerne greške pogotovo što se promocija edicije poštanskih marki Severne Makedonije u EU poklapa s Danom Evrope. Cilj nam je bio da se ovom poštanskom markom zahvalimo Hrvatskoj što za vreme njenog predsedavanje EU pruža veliku podršku našoj zemlji“, zaključuje se u saopštenju makedonske pošte.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Geto says:

  Srbija ovo nesme da zaboravi ni da oprosti, kad tad vratiti istom merom.Svako mora imati odgovornost za ono sto radi.Nepostoji opravdanje i bez obzira ko bude na vlasti samo kad se nebude zaboravljalo, bicemo ozbiljno svaceni kao narod.

 2. Kulak says:

  Ovu čudovišnu provokaciju je koliko se zna izvršilo šiptarsko govno.

 3. Gardista says:

  Al im je pomogla...ubilo se. Vidim svi bolje zive, jado prodana.

 4. Jovo Veselinovic says:

  sve republike, jugoslavije su sada hrvatske uzdruzene drzave , marko moze ici i u zemun beograd demu blize da otpeva

 5. Balkanski Azteki says:

  Ovo ne potice iz naroda.Narod voli Srbe I tacka.Ali ovo je delo zlikovaca na vlasti koji se ne obaziri I za makedonski identitet a kamo li za srpsko dostojanstvo.Samo imajte u vidu da cela srpska manjina u Makedoniju sa casnim izuzedcima je glasala za Sdsm I Zaeva,samo da bi izganjali makedonski I balkanski branic Gruevski jer vmro posle 100 god.je uvek trn oka srba na balkanu sto danas je neopravdano.

 6. Portopranco says:

  Osvetiti se fašističkom zlikovcu Zaevu.Ovo mu ni jedan Srbin i Srpkinja na zemaljskoj kugli ne smiju zaboraviti ni oprostiti.Uporno tražiti i naći trenutak da mu se osvetimo i da mu po grobu pišamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *