NEČUVENO: „Pionirski grad“ od „Velikog brata“ dobijao 1.500 evra godišnje

NEČUVENO: „Pionirski grad“ od „Velikog brata“ dobijao 1.500 evra godišnje

13 februara 2014

VelikiBrat3Pionirski grad samo je jedan od primera kako se nedomaćinskim odnosom nadležnih uništavalo javno preduzeće. Nizom nepovoljnih ugovora, jedinstveni dečji centar u državi, doveden je na rub provalije.

Iako imaju 44 hektara zemljišta, objekte za sport, rekreaciju i smeštajne bungalove za decu, malo šta ima pravu namenu.

– Prethodnih decenija nije bilo pravog strateškog plana. Sklapani su ugovori o izdavanju, samo da bi se mogle isplaćivati plate za 12 zaposlenih – priča nedavno postavljeni direktor SRC „Pionirski grad“ Slobodan Jakšić.

Prema njegovim rečima, pored štetnih ugovora za izdavanje restorana sa konzorcijumom oko „Infostana“ i „Emoušna“ za izgradnju i izdavanje kuće „Velikog Brata“, „Pionirski grad“ ima još nepovoljno sklopljenih poslova.

– Kod nas sada posluje skvoš klub i jedan balon za fudbal. Nažalost, od svega nemamo nikakvu korist. Dobili smo nepovoljne termine od 10 do 14 časova, koje nemamo kome da izdamo – kaže Jakšić.

Velika šteta ovom sportsko-rekreativnom centru, učinjena je sklapanjem nepovoljnog ugovora o izgradnji i korišćenju kuće za emitovanje rijaliti programa. Umesto predviđenog objekta za smeštaj dece, kulturno-zabavnu i sportsko-rekreativnu namenu, firma „Emoušn prodakšn“, podigla je kuću „Velikog Brata“.

– Ugovorom je bilo predviđeno da za zakup 1.967 metara kvadratnih dobijamo godišnje 5.000 evra. Međutim, poslednje tri godine „Pionirski grad“ je morao na ime poreza na imovinu za kuću „Velikog Brata“ da plaća oko 350.000 dinara godišnje. Što znači da smo imali godišnju dobit nešto manje od 1.500 evra – objašnjava Jakšić.

Prvi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između SRC „Pionirski grad“ i preduzeća „Emoušn prodakšn“ potpisan je 22. avgusta 2005. godine. Ugovorena „saradnja“ je podrazumevala obezbeđenje lokacije za postavljanje montažno-demontažnog privremenog objekta na delu parcele koju koristi SRC „Pionirski grad“ i to na period od pet godina (od 2005. do 2010. godine).

Ugovorom je SRC „Pionirski grad“ bio obavezan da preduzeću „Emoušn prodakšn“ obezbedi lokaciju sa kompletnom infrastrukturom – struja, kanalizacija, vodovodna mreža… Da se formalno-pravno prijavi kao investitor za pribavljanje svih potrebnih dozvola od nadležnih organa.

Ugovor je podrazumevao i to da SRC „Pionirski grad“ nijednog momenta neće polagati bilo kakvo pravo vlasništva nad objektom. Sa druge strane „Emoušn prodakšn“ se obavezao da će SRC „Pionirski grad“ dobiti naknadu za privremeno korišćenje lokacije u iznosu od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, i to u pet rata. Snosiće sve troškove izdavanja dozvola, korišćenja infrastrukture, izvršiti demontažu i ukloniti objekat po isteku ugovornog roka.

Ovakav ugovor bio je protivzakonit, jer je potpisan bez prethodno pribavljenih saglasnosti Grada Beograda i Republičke direkcije za imovinu. U trenutku potpisivanja ugovora nije postojalo ni odobrenje za izgradnju veću od 800 metara kvadratnih, koje je trebalo da bude pribavljeno od nadležnog sekretarijata, prema tadašnjem Statutu grada Beograda.

– Pravobranilaštvo je tada reagovalo. Tražili smo da se ugovor raskine, jer „Pionirski grad“ ne može da zaključuje takve ugovore – za „Novosti“ priča Strahinja Sekulić, bivši pravobranilac.

Bez obzira na sve okolnosti i činjenice, preduzeće „Emoušn prodakšn“ angažuje kao izvođača radova firmu „Eopod“ da u periodu od 1. septembra do 6. oktobra 2005. godine sagradi privremeni objekat za snimanje serijala „Veliki Brat“.

Tada je reagovala i građevinska inspekcija, koja je 6. oktobra 2005. naložila da se obustave radovi i demontira čelična konstrukcija. Radovi su nastavljeni, a u međuvremenu, i „papiri“ su sređeni, pa je Sekretarijat za urbanizam 17. marta 2006. odobrio izgradnju, što je postalo pravosnažno 3. aprila 2006. Isti sekretarijat je 28. avgusta 2006. izdao je rešenje o upotrebnoj dozvoli izgrađenog objekta.

SPORNA ULAGANjA

Da bi se sve pravno uklopilo, pošto je kuća bila izgrađena za potpuno drugu vrstu objekta, „problem“ je rešen tako što je 28. marta 2006. godine raskinut prvi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Već 5. aprila 2006. godine potpisan je novi ugovor između preduzeća „Emoušn prodakšn“ i SRC „Pionirski grad“, kojim su „Emoušnu“ priznata sva dotadašnja ulaganja u izgrađeni objekat, i to u iznosu od 30.231.995,36 dinara (tada 358.600,51 evro). Ugovorena je godišnja kirija od svega 5.000 evra, počevši od 1. decembra 2007. do septembra 2014. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *