НЕЧУВЕНО ШТА ЗАПРАВО СМЕРА ЦРНОГОРСКА ВЛАСТ! Откривено шта Мило намерава да уради са отетим српским црквама! Он баш хули на Бога…

NEČUVENO ŠTA ZAPRAVO SMERA CRNOGORSKA VLAST! Otkriveno šta Milo namerava da uradi sa otetim srpskim crkvama! On baš huli na Boga…

9 januara 2020

Skandaloznim zakonom o slobodi veroispovesti, koji je juče stupio na snagu, vlast u Crnoj Gori namerava da prisvoji vrednu imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC), ocenjuju sagovornici. Crnogorska vlada i tajkuni su pre svega bacili oko na crkveno zemljište u najatraktivnijem predelu oko Budve i Buljarice.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da je očigledno da je režim Mila Đukanovića naumio da na ovaj način otme imovinu SPC, koja je neprocenjiva.Popis

– Osim hramova, manastira i srpskih crkava, postoji ogromna imovina u vidu građevinskog zemljišta, i to ne samo na primorju nego u čitavoj Crnoj Gori. I ovo im je sledeći korak: Uprava za imovinu će da popiše svu crkvenu imovinu za koju smatra da je državna, zatim će pred upravnim sudom pokrenuti postupak protiv SPC, pa će tada svoje vlasništvo morati da dokazuje crkva, a ne država, iako je teret dokazivanja vlasništva uvek padao na onog ko pokreće postupak. Ovde je namerno obrnuto – navodi Knežević.

Dodatni problem je, kaže on, crnogorski pravosudni sistem.

Po kratkom postupku

– Taj postupak dokazivanja vlasništva će trajati pet do deset minuta pred upravnim sudovima, koji su korumpirani i pod kontrolom režima. Sud će, dakle, doneti odluku koja je u interesu države i tako će crkvena imovina postati državna i država će određivati način korišćenja, ne samo verskih objekata nego i zemljišta. Tako crkva može da izgubi čak 95 odsto sporova – kaže Knežević. Dodaje da posle toga vlada neće imati prepreke da, na primer, realizuje svoj projekat iz 2016. kojim bi se u području Buljarice u opštini Budva napravio luksuzni rizort. To crkveno zemljište vredi najmanje pet milijardi evra.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić ističe da se dalji koraci u odbrani ugroženih prava i interesa Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori pažljivo planiraju, te da je u ovom momentu najvažnije da se čuje glas stotina hiljada pravoslavnih vernika na litijama:

– Dalje korake planira Episkopski savet uz pomoć Pravnog saveta, pravnih stručnjaka, crkvenih tela i organa.

Podrška iz Beograda

Više stotina građana prisustvovalo je u Hramu Svetog Save molebanu povodom događaja u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Građani su nosili crkvene i državne zastave, ikone i transparente na kojima piše „Bez Kosova smo kao čovek bez srca“ i „Ništa im nije sveto – Milo zločinac“. Među okupljenima su bili i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Podnet zahtev

Beogradski advokati Milenko i Momir Radić podneli su juče Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocenu saglasnosti Zakona o slobodi veroispovesti sa ustavom te države i međunarodnim ugovorima. Time se traži od crnogorskog Ustavnog suda da donese odluku kojom će osam odredbi tog zakona proglasiti neustavnim. Predlaže se da Ustavni sud naloži da se obustavi njegova primena do okončanja postupka ocene njegove ustavnosti ili do zaključenja ugovora između SPC i vlade Crne Gore, kao što je to već učinjeno sa jevrejskom, rimokatoličkom i islamskom zajednicom.

(Kurir)

KOMENTARI9 komentara

 1. Zoran says:

  Ako imate dokaz na papiru da je vase zalite se Rusiji, Kini, u Strazburu, negde ce da upali. Ali se plasim da vi nemate papire/dokaze za mnoge nekretnine.

  • Simon Saivil says:

   Koji si ti idiot!

  • Sasulja says:

   Svaku imovinu ako je neko kristio 50 i vise godina,automatski prelazi u vlastnistvo istog.

  • Bran Drobnjak says:

   a ti nesoju traži rupu djećeš uteć, jadan, kada ti pravda sa tojagom zapuca na vrata.Pa makar se cijela tvoja NATO mne trupa vrati iz Iraka da te brani ( mislim obojica).

 2. deda mraz says:

  Neka komunisticki sljam dokaze kada je primorje bilo u njihovoj drzavi (nikad) nego im je sepavi austrougarski kaplar to dao pa valjda i to ne treba valjda dokazivati jer je to bilo 1945 god. a Rusi su se izborili nazalos na Berlinskom kongresu da im se Bar da da bi imali izlaz na more.Pa ni Titograd nije bio i Niksis isto nije bio u toj drzavi i sve su im to Rusi pomogli da dobiju i zato ovaj danasnji komunisticki sljam i u Titigradu i u Beogradu sve radi da unisti SPC. Znaci gospodo idite na Gogle i vidite da nikada od Budve do H.Novog nije bilo u toj njihovoj drzavi ili je bila stara Hercegovina i Niksic je tamo pripadao ili Zetska banovina ali njima je sveto sto im je sepavi austrugarski kaplar dao.

 3. Mile says:

  "Crnogorska vlada i tajkuni su pre svega bacili oko na crkveno zemljište u najatraktivnijem predelu oko Budve i Buljarice." - Članovi aktuelne vlade pride i tajkuni da li će se medjusobno potući oko raspodele tako vredne lovine?

 4. Mi says:

  Vest preuzeta od Kurira, ma ajte molim vas, njihove teme su rijaliti šoui, ako nisu dovoljno interesantni, onda po svaku cenu iz životnih situacija napraviti rijaliti, sa puno komentara zaposlenih botova..............

 5. Kulak says:

  Ovim milogorcima smeta naziv Srpska Prevoslavna Crkva.Smeta im reč Srpska u nazivu.Smeta im sve što nama Srbima predstavlja naše kulturno nasleđe i naš nacionalni identitet.Ovaj teror tih milogoraca nad Srbima prevršio je svaku meru.Tog poglavnika milu đukanovića i tu njegovu mafijašku bandu jednostavno treba ukinuti.I to je to.

  • persida says:

   To ti je kao i sa Vucicem. Ko ce ga smeniti kad ga podrzavaju Putin, Siptari, Brisel I Amerika. DA NECE MOZDA SRPSKI PENZIONERI?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *