Недељко Терзић: Атак на библиотеку

Nedeljko Terzić: Atak na biblioteku

11 marta 2017

Nedeljko-Terzic_620x0

KAKO vi možete da čitate, pa zar ne vidite kakva vam je dioptrija? Nije to dioptrija od juče, to je odvajkada. Sve je to od knjiga, od čitanja – reče doktorki Vojislav Belić, čovek od seljačkih poslova iz fruškogorskog sela Manđelos, i dodade da se ne kaje. Kad god pročita neku knjigu, a pročitao ih je za života na stotine (poživeo je 68 godina), njemu se dioptrija povećava, ali on uvek posle svake knjige naprosto progleda.

Dakle, juriš u biblioteke, ma gde da se one nalaze! Atak na biblioteku jedina je prava zapovest koju treba poslušati. Samo u biblioteku možete ući s neoficijelnoj garderobi, bez crvenih tepiha i reflektora, bez glamura i pompeznosti, bez čuvara na ulaznim vratima, u majicama, papučama, kratkim pantalonama, šortsevima, radnom odelu, zembiljima sa pijace… U biblioteku svrati i neko zbog nove mlade bibliotekarke, pa da i on njoj nešto preporuči. Ima i onih koji su u opravdanoj žurbi: dajte mi knjigu ako boga znate, ostavio sam upaljen auto, ili traktor pred prodavnicom, kombajn radi nasred ulice, ceo saobraćaj sam zakrčio…

Ima i drugih kerefeka i dogodovština, kao primera radi: – Poslao me deda da mu donesem najmasniju knjigu, evo njegove članske karte! – Koliko deda ima godina? – 82. – Znači neku erotsku? – Ne, nego zapravo masnu, sa masnim koricama i masnim listovima. – A zašto baš takvu knjigu? – On kaže da se te najviše listaju i čitaju, zato. Unuk je dolazio, uzimao i vraćao knjige. Prođe tu neko vreme, kad pojavi se deda.

– Nema mi unuka, pa sam došao da vam vratim onaj istorijski roman. Dobro, ali vi nam dugujete još četiri erotska romana – reče s blagim osmehom bibliotekarka.

Kad pozajmite novac, vraćate ga uz kamatu, kad „pozajmite“ auto, morate u policiju… Sve ima svoju dodatnu cenu, ali kad pozajmite knjigu i pročitate, pa je vratite, dobijate višestruku kamatu. Svi tračevi su ružni, ali najlepši je onaj kad nekom prenesete šta vam je knjiga rekla.

Više od jednog veka treba da se formira jedna biblioteka, da se sakupe hiljade knjiga, a samo jedan poveći kontejner može da joj presudi zauvek.

Zato, čuvajmo biblioteke, ma gde one bile, zato što knjige čuvaju nas.

Nedeljko Terzić, književnik

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *