„НЕДОСАЊАНИ САН“ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ везан је за СРБИЈУ

„NEDOSANJANI SAN“ ANGELE MERKEL vezan je za SRBIJU

28 avgusta 2021

Najmoćnija žena Evrope, a za mnoge i sveta, Angela Merkel, ove jeseni odlazi sa mesta kancelara Nemačke.Na čelo Hrišćansko-demokratske unije već je izabran Armin Lašet, a sledeći nemački savezni kancelar mogao bi da bude on ili Olaf Šolc.

Koliko je važna bila epoha Merkelove u politici, da li će Evropska unija opstati posle nje i šta je učinila za Srbiju?

Od Nemačke napravila ekonomsku i političku silu u EU

Istraživač Instituta za evropske studije iz Beograda Milan Igrutinović, kaže za B92.net da je Angela Merkel uspevala da svoju stranku održi na desnom centru političkog spektra i kao centar svake kombinacije ostanka na vlasti.

„Pokazala je fleksibilnost u tom poslu, koketirala i sa desnicom i sa levicom, bez ideološke rigidnosti. Istovremeno, imala je i sreće da je Nemačka početkom 2000-ih ušla u svoje reforme zbog kojih je „spremno“ dočekala ekonomsku krizu od 2008. i tokom koje je naredne decenije mogla da postane jasno dominantna ekonomska i (nešto manje) politička sila u EU“, ocenjuje on.

Kako napominje, ostaje to da ta snaga nije pretočena u snagu same Unije, da nije bilo sluha za šire ekonomske probleme EU.

16 godina na funkciji nemačkog kancelara

U stranku je ušla 1990, a već 1991. je postala ministarka za žene i omladinu u vladi kancelara Helmuta Kola. Zatim je bila ministarka za zaštitu životne sredine.

Od 18. septembra 2005. godine je, sa 35,3% glasova, postala nemački kancelar. Prvi put u istoriji Nemačke je to mesto zauzela žena.

Sačuvala stranku

Najveći uspreh Angele Merkel na unutrašnjem planu je to što je sačuvala stranku od erozije tokom decenije ekonomske krize, ocenjuje Igrutinović.

„To ne bi bilo nužno loše ali bi otvorilo nove dileme u nemačkom društvu i pitanje je kakvi bi ishodi tih procesa bili“, kaže on.

Međutim, po pitanju međunarodnog plana, smatra da Merkelova nije imala zapaženih uspeha.

„Uglavnom je bila defanzivna a sama Nemačka ne previše uticajna u najkrupnijim kriznim trenucima (Ukrajina/Rusija)“, napominje Igrutinović.

Otvorila vrata izbeglicama

„Verovatno će ostati upamćena po izjavi „Wir schaffen das“ („mi to možemo“) u leto/jesen 2015. kada su desetina hiljada izbeglica prolazile kroz Evropu na putu do, između ostalih zemalja i, Nemačke“, kaže Igrutinović.

Prema njegovim rečima, time je praktično otvorila vrata izbeglicama, otvarajući nove probleme u unutrašnjem funkcionisanju Unije i šengenskog sistema.

Na pitanje da li će njen naslednik na mestu kancelara moći da se nosi sa problemom izbeglica Igrutinović napominje da su osnovni elementi politike prema izbeglicama već postavljeni.

„Bilo da se radi o njihovom prihvatu i integraciji ili o kontroli ruta na Mediteranu. Nemačka je bila glavni motor dogovora sa Turskom oko mehanizma zadržavanja izbeglica na Istočnom Mediteranu, počela je da sve više pomaže Francuskoj u vojnim misijama u Sahelu u Africi“, ocenjuje on.

Kako napominje, nije izgledno da će novo rukovodstvo CDU praviti velike zaokrete u kratkom roku.

„Na dugi rok će to pitanje svakako ostati otvoreno, u smislu da će logika demografskih trendova praviti pritisak na političke poretke u EU i samoj Nemačkoj“, navodi Igrutinović.

Za Srbiju postala značajna zbog sukoba s Hrvatskom

U intervjuu nemačkom Bildu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napomenuo je da je kancelarka Angela Merkel spasila Balkan i sačuvala mir.Kako ocenjuje Jakšić, Vučić je time ukazao na sukob zbog migranata koji se desio tokom talasa njihovog priliva.

„Ona je uspela da zadivi Srbiju i Vučića tokom carinskog i pasoškog sukoba sa Hrvatskom, kada se založila za Srbiju. Ja to tumačim kao stvaranje kredibiliteta Nemačke da bi se završio posao, na jedini način na koji to hoće Nemačka, Amerika i Francuska, a to sada sve više isplivava na površinu“, kaže Jakišić ukazujući na problem Kosova i Metohije.

Zapadni Balkan – rast ekonomskog uticaja

Igrutinović za B92.net kaže da je Nemačka zadržala svoje direktno interesovanje za Zapadni Balkan vodeći politiku na nekoliko koloseka.

„Jedan je deklarativno zalaganje za nastavak procesa evrointegracija ali bez vidljivog učinka i pomaka na tom polju“, navodi on.

Kako ocenjuje, drugi je rast ekonomskog uticaja, bilo kao zemlje koja usisava radnu snagu iz Srbije i uopšte sa Balkana.

„Bilo da putem investicija ovde otvara nova radna mesta i stvara nove vrednosti“, kazao je Igrutonović.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za B92.net da je ekonomski deo saradnje Srbije i Nemačke odličan.

„Nemačka je pragmatska zemlja koja uvodi sankcije Rusiji i pooštrava ih kada joj to odgovara, kao sada u slučaju Alekseja Navaljnog, ali istovremeno ne odustaje od gradnje Severnog toka 2“, napominje Jakšić.

Rešenje Kosova i Metohije – nedosanjani san Angele Merkel

Govoreći o problemu Kosova i Metohije, Igrutonović napominje da Nemačka nema previše interesa za opcije koje ne uključuju priznanje nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

„Ne treba očekivati da će biti više sluha za neka „kreativna“ rešenja koja bi došla odavde“, napominje on.

Prema rečima Jakšića, Merkelova je uspevala da sve ove godine izbegne da kaže da je Nemačka zainteresovana za rešenje pitanja Kosova i Metohije samo uz međusobno priznanje, te da su to uglavnom saopštavali njeni saradnici.

„Došli smo do toga da se trenutak istine približava, videli smo da je Džo Bajden u svom prvom razgovoru sa kancelarkom spomenuo Kosovo, što je nekima delovalo kao iznenađenje. Meni se čini da to nije preveliko iznenađenje, imajući u vidu da je Bajden i sa Džonsonom pomnjao Zapadni Balkan. To su sve indicije da Vašington želi da probleme u regionu reše što je moguće brže“, napominje on.

Na pitanje da li će problem Kosova i Metohije biti moguće rešiti do kraja mandata kancelarke Merkel, Jakšić kaže ne.

„Angela Merkel će se povući sa vlasti nedosanjanog sna da je rešila kosovski problem“, ocenjuje Jakšić.

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Rešenje kosovskog problema je STATUS QUO.I to će trajati dugo,jako dugo.Sjajna stvar za Srbiju je to što je na njenoj strani Povelja UN i međunarodno pravo.Pokazalo se da bilo čije priznanje lažne kosovske države ne znači ništa ako to ne prizna Srbija.Svi i dalje za rešenje pitaju i za pregovore traže Srbiju.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Puno je koketirala i još više sanjarila. Robert Šuman je takvima posvetio svoju kompoziciju "Sanjarenje". Njoj to više ne treba dovoljna joj je pošteno zarađena penzija o kakvoj mi možemo samo da sanjarimo slušajući istu Šumanovu kompoziciju. Imala je svoje zadatke od Kneza Tame a najveći je da preda Nemačku imigrantima koji su je nepotrebno okupirali i tako ugrozila nas Srbe gastarbajtere. Ako je nemačka slaba to ugrožava centralnu evropu a i šire. Prodala je nemačku za sitnu paru i penziju i sada može mirna u mirovinu. Čak se i Vučju ogadila evropa, kada čuje za brisel dođe mu da povrati jer su mu pomerili mozak a odavno i mnogo pre njega svakoj budali je bilo jasno kako ide sa evropom samo njemu to nije bilo baš jasno, povukla ga "zdrava" inostrana ulaganja u srbiju pa je tako i on kao merkelova prodao narod i zemlju na koju se sam nakačio preko poštenog zalaganja i napora Tome glupavog.

 3. Pendrek says:

  Mozda voli ona svog poslushnika i potrcka AV ali Srbe ona nemoze nikada da voli. Da je ona bila kancelarka te 1999e, danas bi se u Bgd setali nato vojnici i ko zna jos kakva bi nas jos veca zla snashlo bilo.

  • Lužički Srbin says:

   Eh, pa imaju oni u Njemačkoj upravo izvorne nemce zapravo Srbe koji se zovu Lužički Srbi, ni manje ni više, tako da njih može da voli ali su Srbi bre. Ali sve jedno nije ona plaćena nikoga ni da voli, osim možda imigrante za koje jeste bila plaćena da voli i oberučke primi i tako dotera nemačku na ovu propast, ona će sada u penziju a dojče republika ima da pati zbog njenih poteza do kraja svog postojanja.

 4. RASPUCHIN says:

  Ovaj Jakšić se žešće nalupao u ovom tekstu. Stvari izgledaju mnogo drugačije nego što nam se predstavljaju a ne čudi ni Vučićeva opčinjenost Angelom koja je , svojim uticajem , "sačuvala" mir , sreću i blagostanje u "regionu". Za divno čudo , Njemačka je ušla , 2000-te , u reforme i spasila se od krize 2008.g. koju je uz nečiju svesrdnu pomoć i izazvala. Njemačka se , isto tako , "reformisala" krajem osamdesetih i izbjegla krizu koju je izazvla a čak je i uvećala teritoriju i bogatstvo. I ponovo se može , u ekipi koja je to radila (tih osamdesetih) , primjetiti mlada i perspektivna Angela iz (malo lijevog a malo više desnog) "centra". Doduše , samo kao ministar. Ma i dobar je naš narod sa glavama koliko mu , na živo , operišu mozgove. Sve se zna ali će nam i dalje ovakvi likovi , kao Jakšić , pričati bajke jer oni sanjaju novo i veće "bratstvo i jedinstvo" nego što smo ga imali. Probudite se narode dok još nije kasno i dok vas sve nisu pretvorili u 'rvate!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *