Nedovoljno unošenje tečnosti dovodi do oštećenja bubrega

Nedovoljno unošenje tečnosti dovodi do oštećenja bubrega

24 juna 2014

water_glass_by_cg_dj-d5g24Poznato je da voda igra važnu ulogu u očuvanju funkcionalnosti bubrega, a nedovoljan unos tečnosti može izazvati ozbiljna oštećenja bubrega!

Veći dnevni unos tečnosti, od dva do tri litra dnevno, može da sačuva zdravlje bubrega. Nedovoljan unos tečnosti stimuliše lučenje hormona vazopresina koji može da dovede do oštećenja bubrega. Naime, ovaj hormon delovanjem preko V2 receptora dovodi do razvoja različitih bubrežnih oboljenja i povećanja krvnog pritiska. Najnoviji podaci ukazuju i da ovaj hormon delovanjem preko V2 receptora koji se nalaze u jetri i pankreasu, može da utiče na nastanak metaboličkog sindroma i šećerne bolesti.

„Preporuke za uzimanje tečnosti variraju od zemlje do zemlje“, objašnjava profesor dr Rajko Hrvačević, nefrolog, stručni konsultant Poliklinike „Intertim“.

„U skladu sa preporukom Evropske agencije za bezbednost hrane iz 2010. godine, muškarci dnevno treba da popiju 2,5 litra, a žene dva litra tečnosti. To se pre svega odnosi na vodu, druge napitke i tečnost iz hrane. Pri tome treba imati na umu da oko 20 odsto od ukupne količine tečnosti dobijamo iz hrane. Da bi ukupna koncentracija osmotski aktivnih čestica u urinu (osmolarnost) bila u normalnim granicama dnevno treba izlučiti 1,5 do 2 litra mokraće“, dodaje Hrvačević.

Ne savetuje se ni uzimanje više od tri litra tečnosti dnevno, zbog rizika od smanjenja koncentracije natrijuma u krvi. Sve ove preporuke se odnose na zdravu populaciju. Osobe koje imaju zdravstvene probleme, posebno oni sa bolestima bubrega i srca, preporuku o poželjnom dnevnom unosu tečnosti moraju da dobiju od lekara.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *