НЕГДЕ ДУБОKО МЕЊА СЕ СУДБИНА СВЕТА, ПУТИН ЈЕ У УKРАЈИНИ ПОKРЕНУО НАЈГОРУ НОЋНУ МОРУ АМЕРИKЕ! Kина зна да је ово њених 5 минута

НЕГДЕ ДУБОKО МЕЊА СЕ СУДБИНА СВЕТА, ПУТИН ЈЕ У УKРАЈИНИ ПОKРЕНУО НАЈГОРУ НОЋНУ МОРУ АМЕРИKЕ! Kина зна да је ово њених 5 минута

27 марта 2022

Председник Федералних резерви Џером Пауел признао је да би рат у Украјини могао да убрза корак Kине да развије алтернативе тренутној инфраструктури међународног плаћања у којој доминирају долари, известио је Блумберг почетком марта. Сличне оцене дају и европски финансијски стручњаци.

Председник САД Џо Бајден најавио је „нови светски поредак“ који ће настати као резултат украјинске кризе.Свет је на „преломној тачки“ која се понавља сваке три до четири генерације, рекао је амерички председник на састанку лобистичке организације Бусинесс Роундтабле у уторак. Према речима шефа Беле куће, последњи пут је човечанство прошло такву тачку 1946. године – тада су, према Бајдену, после резултата Другог светског рата „САД успоставиле либерални светски поредак“. Сада Вашингтон мора да одреди и исход светских процеса, изразио је наду председник.

„Постојаће нови светски поредак и ми га морамо водити, морамо ујединити остатак слободног света“, цитира РенТВ америчког председника.

У Москви се чак делимично слажу са власником Беле куће. Наравно, не у прогнозама о повратку глобалне доминације Сједињених Држава, већ у чињеници да ће се као резултат украјинског сукоба развити ново престројавање снага у свету.

„Ово је судбоносни тренутак, ово је епохални тренутак у модерној историји, јер одражава битку, у најширем смислу те речи, око тога како ће изгледати светски поредак“, рекао је прошле недеље Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије.

Јапански премијер Фумио Kишида залаже се за реформу Савета безбедности УН и у суштини позива на укидање Савета безбедности УН где Русија и Kина имају право вета. По мишљењу токијских политичара, управо неутрализација кинеског и руског утицаја треба да постане кључ глобалне безбедности. Перспектива да остане на позицији млађег партнера глобалног хегемона – САД, јапанском лидеру не представља проблем.

Kада у садашњој ситуацији Бајден говори о „новом светском поретку“, али којим и даље доминирају Сједињене Државе, он се „можда нада рестаурацији старог, али без учешћа Русије или чак на рушевинама нашег отаџбине“, напомиње генерални директор Руског савета за међународне послове Андреј Kортунов.

„Бајден верује да се такав систем још увек може поново створити“, додао је експерт.

„Америка тежи униполарном свету“, изјавио је министар Лавров у интервјуу за РТ прошлог петка. „То уопште неће бити ’глобално село‘, биће то ’америчко село‘, можда амерички салон где сви плешу уз мелодију најјачих.

О томе да ће развој ситуације у Украјини умногоме променити однос између земаља – и да се неће променити на боље за Американце, отворено говоре лидери самих Сједињених Држава. Ово укључује чињеницу да долар може изгубити свој статус глобалне обрачунске јединице и резервне валуте.

Председник Федералних резерви Џером Пауел признао је да би рат у Украјини могао да убрза корак Kине да развије алтернативе тренутној инфраструктури међународног плаћања у којој доминирају долари, известио је Блумберг почетком марта. Сличне оцене дају и европски финансијски стручњаци. Пошто је Русији за казну одузет приступ девизним резервама, сви светски играчи су добили изузетно важан сигнал – не можете рачунати на сигурност својих резерви ако су ускладиштене у доларима. Ово мишљење је изнео исти Блумбергов инвестициони аналитичар у Цредит Суиссе Золтан Пожар.

„Није случајно што је Бајден то рекао на састанку са представницима пословне заједнице, који не разумеју шта даље. Овде се америчким бизнисменима објашњава како да се понашају и шта да раде. У сваком случају, јасно је да ће се много тога променити“, рекао је Дмитриј Дробницки, амерички стручњак. Али, додао је, јасно је да је „ера глобализације и улоге долара као једине светске валуте завршена. Стога ће глобални западноцентрични свет бити замењен локалним центрима моћи, предвиђа Дробницки.

Може се претпоставити, да већ се дефинишу контуре ових нових геополитичких „великих простора”.

„Што се тиче Kине, Пекинг ће покушати да увуче бар значајан део пацифичког региона у своју зону утицаја“, предвиђа извор. Логично је претпоставити да Пекинг користи економске инструменте за консолидацију свог утицаја, од Азијске банке за инфраструктурне инвестиције (чији су партнери савезници САД као што су Јужна Kореја, Филипини, па чак и Аустралија) до разних пројеката Пута свиле.Русија, према Дробницком, покушава да изгради сопствену сферу интереса.

„Украјинска специјална операција је демонстрација да Москва у својој зони утицаја неће толерисати правила која није успоставила Русија, а још више непријатељска према њој. Још не знамо каква ће бити конфигурација овог региона“, рекао је Дробницки.

Додајмо да су раније експерти оценили улогу Москве у заустављању јерменско-азербејџанског рата и операцију ОДKБ за пацификацију Kазахстана као једну од манифестација руске пријаве за улогу водећег геополитичког играча у Северној Евроазији.

Према Дробницком, најјасније се може замислити будући геополитички пол савезника САД. „Сами Американци су то навели“, објаснио је експерт. „Ово је део западне Европе, Kанаде и Аустралије. Американци би веома волели да тамо виде Јапан и изграде неку врсту односа са Индијом, што, по свему судећи, неће успети. Јужна Kореја је велики знак питања. Али значајан део Европе ту није укључен“, приметио је експерт и додао да још није јасно шта ће бити са остацима Европе, Индије, Латинске Америке и најбогатијих земаља Блиског истока.

Дробницки је подсетио на радове америчког политиколога Иана Бремера, који је написао да велике организације попут Г20 и Г7 више не играју никакву улогу, а уместо њих ће постојати „велика нула“ – неки други облици друштвеног организовања. У једном од могућих сценарија, САД и Kина прекидају односе, након чега почиње „свет региона“. „Сада смо сведоци појаве класичног света у региону према Бремеру. Појавиће се велике регионалне агломерације које ће имати своју валуту, интерна правила трговања“, сигуран је саговорник.

Истовремено, сасвим је очигледно које ће области света бити зоне конфронтације, кажу стручњаци. Прво, руско руководство је крајем 2021 – почетком 2022. године јасно назначило да неће толерисати присуство Сједињених Држава и њихових сателита на постсовјетском простору, укључујући и његов европски део. Друго, и САД и Kина пођеднако траже доминацију у азијско-пацифичком региону.

„Украјински сукоб ће постати катализатор многих глобалних трендова. С једне стране, формирање мултиполарног света, са друге, борба Сједињених Држава за очување остатака некадашње хегемоније. Ова два тренда се сада сударају. Они су ушли у отворени сукоб не само у Украјини, иако су украјинска поља постала главно поприште сукоба. Могуће је да ће се ускоро отворити нови фронтови овог окршаја, на пример, у југоисточној Азији око острва Тајван. То ће бити резултат америчко-кинеских контрадикција“, предвиђа Дмитриј Суслов, заменик директора Центар за европске и међународне студије Високе школе економије Националног истраживачког универзитета.

Kонтуре будућег света још нису јасне, али оно што се са сигурношћу може рећи јесте колапс униполарног светског поретка који САД покушавају да изграде од касних осамдесетих година прошлог века, кажу стручњаци. У том смислу, актуелна дешавања у Украјини нису толико „преломна тачка“ колико најживописнија манифестација далекосежних процеса.

„Ово што се сада дешава у Украјини је резултат системских противречности које су расле у последњих 30 година, резултат категоричког одбијања Сједињених Држава да интегришу Русију у европски безбедносни систем, својеврсног индиректног ефекта ширења НАТО-а“, рекао је Суслов.

Запад је створио „НАТО-центричан” систем безбедности у Европи, истовремено потискујући Русију из ње и увлачећи Украјину у њу, додао је експерт.

„Ово се догодило упркос упозорењима да је то егзистенцијална претња за Русију. Да је проблем само у Украјини, специјалне операције не би било. Али ми се не бавимо локалним, унутарукрајинским процесима, већ паневропским и глобалним. Сукоб је ушао у отворену фазу“, објаснио је Суслов.

Истовремено, нагласио је Kортунов, очигледно је да се нагриза хијерархија која је постојала у свету.

„Чак ни традиционални амерички савезници, на пример, из земаља Персијског залива, више нису толико дисциплиновани у вези са захтевима Вашингтона. Што је још важније, промене у глобалном финансијском систему, дедоларизација, сада ће се убрзати. Украјинска криза ће убрзати удаљавање од онога што се може сматрати остацима униполарног света. И мало је вероватно да ће Бајден или било који други амерички лидер то моћи да заустави“, резимирао је Kортунов.

(Informer)

KOMENTARI10 коментара

 1. Preporuka says:

  Konstatacija: "Vašington mora da odredi i ishod svetskih procesa" je samo pusta fraza, jer sasvim drugi mehanizmi određuju kretanja međunarodnog poretka. Više je to ohrabrivanje svojih pulena koji će kad dođe vreme celu stvar posmatrati iz drugačije perspektive nego što bi ujka Sem želeo. Dosadašnje treniranje strogoće odlazi u prošlost. Sasvim druge poluge će pokretati svet, a njih ujka nema ili tačnije su nedovoljne. Budućnost se ne gradi terorisanjem, lažima i antivrednostima. Svet ne želi degeneraciju svojih naroda. Iza nje neminovno dolazi zlo. Ujka Sem jednostavno ne zna na normalan način da rešava svetske, a ni svoje izazove.

 2. Gagi says:

  Bla bla bla. Ovih analiticara koji zive besplatan zivot je pun danasnji svet. Amerika je navodno neki faktor u svetu i oni odlucuju. Odlucuje vrlo uzak krug proverenih ljudi a narod zivi kao robovska stoka, identicno kao ranijih decenija i stoleca. Osim toga, ratova je bilo i pre stvaranja Amerike, ko je tada ratovao i otimao tudje resurse na planeti. Izmisljanjem i konstituisanjem Amerike, stvoren je dezurni krivac dok je pravi realizator elegantno zaklonjen i donosi nevidljive odluke. Americki politicari su samo izvrsioci naloga istorijske kolonizatorske "centrale" iz Evrope. Jesu li nas Srbe u I i II sv. ratu klali i satirali Amerikanci ili neko iz Evrope u koju bezglavo jurcamo. Neko nam opasno i podmuklo prepakuje zivot,kulturu i istorijsku sustinu.

 3. milorad5 says:

  Pa dolara je previše u opticaju i to je već sasvim bez kontrole.Šta su očekivali u vašingtonu?Beskonačno štampanje papira i beskonačno besplatno finansiranje njihove države i privrede.Ja se naježim kada likovi iz amerike počnu da prde o HILJADAMA MILIJARDI DOLARA koje će da "investiraju" ili "plasiraju",novac iz helikoptera koji oni NEMAJU REALNO i koji oni očekuju da napalate kao FINANSIJSKI REKET od ostatka sveta.Oni su PUKLI kada su počeli da troše tudje pare iz BUDUĆNOSTI,i da projektuju svoje finansijske instrumjente prema OČEKIVANJIMA rasta SVETSKE PRIVREDE,a ne američke privrede.Puzeća inflacija u americi je decenijama toliko TAMO obezvredila dolar ,da realno 100 dolara u americi je SITNIŠ.Ali MI svi ostali itekako mora a zapnemo za 100$.E tu je problem jer uskoro neće moći više da se domaća inflacija,korupcija,ratovi i rasipanje stanovništva prevali PONOVO na NAŠA LEDJA.SVET ne želi više da plaća američke BAHANALIJE i ogromna većina gleda kako da napusti taj TITANIK svetske ekonomije.Mislim da im kina izgleda kao sigurna luka,i još neke države koje će imati REALNO pokriće valuta u robi i sirovinama.Ostali,koji žive od lake industrije,POTROŠNJE i prihoda od "finansijske industrije" će pasti u ambis zajedno sa dolarom.Dolar je UMRO,umro je onoga trenutka kada je amerika uradila ovo što su uradili sa rusijom,ima oni da kleče u moskvi za kilo nafte i to oni ZNAJU,zato ovoliki bes i histerija na zapadu.Vreme lagodnog šišanja ovaca je prošlo.A SAD PRVO ide slom berzi,to je sad nezaustavljivo i nema načina da se više spreči i laže,investicioni balon lažnog novca na zapadu je već pukao,i mnogi će uključujući i čitave države preko noći BANKROTIRATI, bukvalno preko noći.Ko je bio pametan i polako izvukao novac iz amričke kockarnice po sistemu pirmidalne mafije,dafina,jezda i ostali taj će se izvući.Ostali će proći kao i "štediše" dafine,bukvalo je sve to ista fora samo na mnogo većem uzorku.Zlato i SVE STRATEŠKE ROBE će dostići ATRONOMSKE CENE,jer će PREEVARENI pokušati da spasu makar deo novca ulažići ga u zalihe gotove robe i sirovina,i TO se VEĆ SAD DEŠAVA,ovo sa nestašicama žita i ostalih OSNOVNIH perhrambenih artikala koji imaju mogućnost dužeg skladištenja je jasan signal šta se dešava na berzama.pametnjakovići ulažu pare u hranu jer računaju,ljudi uvek moraju da jedu i nekakoa će kroz dranje potrošača preskupim hlebo izvući deo svojih milijardi,ali to su gluposti jert kad preteraju biće im to jednostavno oduzeto,itd,itd.Jedina prava investicija u ovom momentu su plemeniti metali i zakup fjučersa ruske nafte pošto su amerikanci blokirali pristup ostalim proiizvodjačima i tako štite kapital SVOJIH prevaranata,i zato da bi ostale ošišali oni su uveli sankcije rusiji,jer bi priliv kapitala u rusiju bio ENORMAN kada se berza sruši na zapadu,ali bez obzira na sve to će se dedsiti ali u RUBLJAMA.Ima oni da plaču za rubljom i juanom kad se sve odmota do kraj a to će biti uskoro,u toku ove god.nas očekuje nevidjena svetska kriza koja će u toku sledeće god.prerasti u totalni slom i masivni bankrot.Treba kupovati FIZIČKO ZLATO jer samo ono što je u vašoj fijoci će biti STVARNO VAŠE,SVE ostalo će ispariti bukvalno ko magla na jutarnjem suncu.

 4. Pingback: НЕГДЕ ДУБОКО МЕЊА СЕ СУДБИНА СВЕТА, ПУТИН ЈЕ У УКРАЈИНИ ПОКРЕНУО НАЈГОРУ НОЋНУ МОРУ АМЕРИКЕ! Кина зна да је ово њених 5 минута – Novinarstvo odgovorno za stvarnost

 5. Zoran says:

  Putin j eu Ukrajini ujedinio zapad, odgurnuo malo dalje od sebe saveznike, dobio sankcije i zapecatio sudbinu Rusije, kao i nasu.

 6. padre says:

  Na kraju će zapadu da ostane međunarodna zajednica, kao što je oni vide čitav svet, kako ga oni vide, a Kinezi su jim ga grafićki prikazali (jedno 20% stanovništva i teritorije)!

 7. Zoran says:

  Da je Putin ignorisao NATO u Ukrajini i pravi=o dil sa Nemcima oko ST2, to bi bila nocna mora Amerike, ovako hvala ti Putine, Amerika ima buducnost u kojoj sam.

  • KURTONA says:

   Ниси ти ретко глуп, ти си густо глуп. Да имаш макар две ганглије схватио би да се швабе не питају ни за своје гаће, а камоли за нешто озбиљније. И нека што си глуп, него си и полтрон. Наравно да би човек био поштен он мора бити и храбар. Ти се не брини, то, храброст, те јуне неће муне. Са пљачкањем света од стране твоје миле америке је ГОТОВО.

   • Гане says:

    Браво! Какав одговор. Питање: Могу ли да добијем твоје одобрење да користим фразу "густо глуп" у будућим разговорима и препискама са особама које су на нивоу Зорана амеркианца? Унапред захвалан..

  • Један тамо, не знаш га ти... says:

   @ Презерватива Ретко добар коментар. Дакле, да сам одговор писао ја, констатовао бих да је "Зоки" ретко глуп и - погрешио бих. :) Бауштелац Зоки одавно показује елементарно неразумевање било чега што је иоле комплексније. Стил сте прилагодили и одговор ће Зокију бити - тамàн! Комплименти за ово.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u