НЕКА ФСС ТРАЖИ од Фифе да његов „дванаести играч“ може бар женском судији да узвикне: СУДИЈА НИЈЕ МУШКО!

НЕКА ФСС ТРАЖИ од Фифе да његов „дванаести играч“ може бар женском судији да узвикне: СУДИЈА НИЈЕ МУШКО!

11 новембра 2017

Пише: Милош Кордић

У Фудбалском савезу Србије (ФСС) кукају: српска фудбаласка репрезентација се као прва у својој квалификациној групи директно пласирала на Светско првенство, 2018. године у Русији. Чиме је ФСС зарадио лепе паре. А онда му Фифа одрезала казну. И то не малу: 210.500 швајцарских франака! А све због „несташлука“, терања ината и којекаквих других грехова, од којих је апсолутно највећи број починио његов „дванаести играч“. Без кога једанаесторица фудбалера на терену, као и сви они на клупи за резервне играче и стручни штаб, а по сопственим изјавама, једва и да знају да трче, а камоли да играју фудбал.

Дакле, грехови, несташлук, инат, политичке поруке… на квалификационим утакмицама Србије са Републиком Ирском, Аустријом, Велсом, Молдавијом и Грузијом на домаћем терену и Аустријом у гостима јесу следећи: кашњење почетка утакмица, закрчени пролази на степеништима, убацивање предмета на терен (и неизоставних бакљи), хомофобично вређање судије (а то је да се судији на једној утакмици увикивало да је п…., не смем ни да напишем ту реч докраја), узвикивање политичких парола – као „Косово је Србија!“, развијање застава с Фифи непожељним српским личностима из Првог и Другог светског рата и тако даље.

Затим се у медијима може прочитати како Фифа драстично кажњава ФСС, а другима за много теже прекршаје, као узвике да се убије Србин, да Србе на врбе, цртање кукастих крстова по фудбалским теренима, пуштање албанског дрона са заством „Велике Албаније“ над стадион усред Београда, за шта је поново драстично кажњен ФСС… гледа се кроз прсте и кажњава их благо да блаже и не може.

Међутим, реално гледајући на ствари: Фудбалском савезу Србије требало би одавно да је јасно (верујем да јесте) да он и фудбалски савези Албаније, Косова, Хрватске, Шпаније, Швајцарске… нису ни европској ни светској кући фудбала исто. И да се на српског „дванаестог играча“ (многи се још добро сећају Ђенове) мотри другим очима у односу на очи којима се мотре споменути савези. Очигледно је да су они и политички а не само лоптачки миљеници тих највиших фудбалских форума. Код којих без сумње вреди оно што лепо и наш народ говори да пара врти где бургија не може. Довољно се само запитати: где су им њихови донедавни челници – Блатер и Платини?

Све то ФСС добро зна. Али, пристао си и сад играј, узвикуј, плаћај!

За следеће првенство Европе лако се може десити да репрезентација Србије буде у истој квалификационој групи са тзв. Косовом. И шта онда?

Јер ФСС никад се није усудио да затражи од европске и светске куће фудбала да не буде у било каквим такмичарским групама са екипама, репрезентацијама тих и тих држава. Зна се и којих. Јер ако потпуно географски азијска држава Израел може да у свему своме спортском игра, односно учествује у Европи, онда би и Србији могло бар за неко време да се удовољи. Имајући у виду и даља и ближа историјска догађања, да не игра са онима са којима су готово сви спортски сусрети, а поготово фудбал, увек сусрети високог ризика. А степеновање било каквог ризика, поготово високог и највишег, одређују управо поменуте куће фудбала.

У свему томе приче како спорт није политика и како се вијугавим стазама спорта путује до помирења, ипак су овде, на просторима југоисточне Европе, само пусте приче. Чији је казивач одавно затворио очи пред још увек прилично суровом стварношћу. У којој се по стадионима шишањем траве уцртавају кукасти крстови по теренима, узвикује „За дом спремни!“, „Убиј Србина!“, млати по трибинама разноразним транспарентима и заставама с ликовима историјских личности којима је место искључиво у историји, ма каква и чија била итд.

Моја је препорука Фудбалском савезу Србије да се што хитније обрати Фифи и Уефи и да их замоли да они лепо напишу шта би било добро да његов „дванаести играч“ може да виче, са чиме да млати… а да све то буде толико безазлено да никад никоме неће пасти на ум да због тога кажњава. Јер ако судији не сме да се узвикује да је п…., а то нећу ни ја да кажем, било би лепо да се српском „дванаестом играчу“ дозволи да, кад је неки од помоћних судија женско, да могу слободно да понекад узвикну: „Судија није мушко!“. Бар то. За почетак.

Иначе, неопходно је уклапати се, ма како то изгледало. У шта се у Фудбаслском савезу Србије уклапа и чудна, необјашњена смена селектора који је са репрезентацијом и, наравно, уз помоћ и тог „дванаестог играча“ изборио пласман на Светско фудбалско првенство у Русији.

А до тада, уколико се не може играти без тако разиграног „дванаестог играча“, играј с њим. И плаћај! Чуђењу нема места. Јер фудбал је одавно (а шта није?) у рукама баснословног капитала… Да не кажем неку и Фифи неприкладну реч.

(Интермагазин)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u