„НЕКА СЕ СПРЕМИ БОРА ЧОРБА!“

„NEKA SE SPREMI BORA ČORBA!“

30 oktobra 2016

344h46h567

Piše: Miroslav Janković

Nijedno priznanje na svetu nema takav sjaj kao Nobelova nagrada za književnost. Ona je predvorje ličnog raja srećnika koji su je dobili. Svi ostali nobelovci su kat niže, jer za ono za šta su oni dobili tu veliku nagradu postoji škola, a za pisanje velikih književnih dela nema škole ni univerziteta.

Veliki pisci se rađaju, kako kaže jedan hercegovački seljak hvaleći bistrinu svojih meštana, sa urođenim fakultetom. Literatura je najveći domet ljudskog duha, pisanje je magični posao, stari Grci su smatrali da su vođenje države, velikih bitaka i pisanje velikih književnih dela najumnije ljudske kreacije. E, sad: gde je i kako izgleda u ovoj priči ovogodišnji literarni nobelovac Bob Dilan? I da li je uopšte trebalo da se nađe na tom mestu?

Jeste, trebalo je, jer je on, nažalost, najsvežija paradigma jednog (povremenog) beščašća koje prati dodelu ove velike nagrade: velike zbog velikih pisaca i njihovih dela, a ne „Nobela“ i njegovog novca. A sve je počelo još sa prvom dodelom 1901. godine, kada je nagrada data osrednjem francuskom pesniku Sili Pridomu, a ne najvećem romanopiscu u dosadašnjoj istoriji literature Lavu Tolstoju. Koji je od 1902-1906. godine uzaludno predlagan čak šesnaest puta. Od velikog Lava do današnjeg dana Komitet Nobelove nagrade je, čas pritajeno čas otvoreno, tabao put jednom perfidnom zaobilaženju velikih Rusa, smatrajući da je srednja, katolička Evropa pupak svetske literature. Tek je 1933. Bunjin bio prvi Rus koji je dobio Nobela, a nagrađena su potom još samo četvorica: Pasternak, Šolohov, Solženjicin i Brodski, i to uglavnom, svi sem Šolohova, kao politički disidenti.

Malo za verovatno najveću svetsku literaturu, koja je svetu dala dva najveća romanopisca: Tolstoja i Dostojevskog i u čijem okrilju je još pre 75 godina napisan poslednji veliki roman svetske literature: „Tihi Don“, Mihaila Šolohova. I cinično, ako se uzme u obzir činjenica da je nagrađeno čak 13 Francuza i da su Šveđani sami sebi sedam puta dodelili svoga „Nobela“. I da su nagrade davane i Vinstonu Čerčilu za prosečne memoare, Bertrandu Raselu, koji uopšte nije pisac već matematičar i filozof, za dela iz tih oblasti, Dariju Fou, italijanskom glumcu i pozorišnom reditelju za tekstove improvizovanih uličnih komedija dela arte, Beloruskinji Svetlani Aleksijevič za osrednje antiruske novinske reportaže, od kojih su tek knjigovesci napravili literarni proizvod itd.

Veliki pisci nobelovci, sama nagrada, te oni koji je strpljivo čekaju i nadaju joj se opravdano, najveća su bastilja duha u ovome današnjem užasnom svetu nasilja, poroka i zla svake vrste. Novi svetski poredak koji je i porodio ovakav vakat, izgleda da je krenuo u rušenje i te tvrđave. Američki književni kritičari odnedavno tvrde da je literatura, kao duhovna vrednost, precenjena, a da su tome odlučujuće doprineli Rusi, uzdižući u nebesa svoje pisce devetnaestog veka. Iz te priče se ispilio i ovogodišnji laureat, kao 259. Amerikanac nobelovac, njihov pop/roker Bob Dilan, koji je nagrađen za tekstove svojih gitarskih pesmica. Smešno je koliko i tužno stilsko napinjanje Nobelovog komiteta da formuliše obrazloženje nagrade, kiteći ga frazama o Dilanovom novom poetskom izrazu savršenih rima i uopšte njegovom briljantnom razmišljanju kao što je na sve to bio divan komentar naše književnice Vide Ognjenović: Pa, oni se s nama šale. U stvari, ogrešili su se o Bregu i Bajagu, kazala je Vida, usput se ogrešiviši ona sama o, na primer, Boru Čorbu, koji je bolji pesnik i od Brege i od Bajage. Vida je pomenutim rečima na neki način amnestirala i neobično obzirno i mlako reagovanje pisaca, i naših i u svetu celom, na Dilanov upad u njihovo nobelovsko carstvo snova. Valjda se nadaju da će se moda Stokholma nekad baš nekoga od njih setiti. Pa zato ćute. Uzalud, je to rekao Peter Handke: Nobelov komitet uopšte i ne čita knjige. Pa se nema čega ni setiti.

Zapravo, najčasnije se u svemu poneo sam Dilan: niti se, dok ovo pišem, (još) javlja Stokholmu, niti oglašava u javnosti. Ili izigrava Sartra pa neće nagradu ni da primi, kako bi joj tako dao nedostajuću težinu, ili ga je možda pomalo i stid zbog svega. Jer, ako je Dilan autentično zaslužio „Nobela“, onda su poodavno Srbi: Ćosić, Crnjanski, Kiš, Meša i Pavić mogli po broju pristići rusku petorku nobelovaca. No, kako su oni već pomrli, neka se za svaki slučaj pripremi Bora Čorba.

(Večernje novosti)

KOMENTARI16 komentara

 1. Trifun says:

  Zapadne genocidne antiruske i antisrpske hijene. Sve stane u pet rijeci. Sta tu nekom nije jasno? Cemu srdzba, jad, nezadovoljstvo, osecaj nepravde? Pa to je za gubitnike. Oni sebi dodeljuju nagrade i velicaju svoju necivilizaciju, svoje genocidne pohode i zvjerstva pocinjena nad ljudima. Zasto bi se jedan Tolstoj osecao uskracen za njihovu anticivilizacijsku nagradu? Eto procitajte sta je jedan od najvecih zivih matematicara svijeta iz Rusije Grigori Preleman, koji je rijesio Poenkarovu hipotezu, uradio kada su mu htjeli dati 1 milion dolara sto je bila nagrada za taj poduhvat? Pljunuo je na njih. Bwhaaaa, tako to rade najveci umovi svijeta koji vrlo dobro razumiju sta je Zapad i njihova genocidna antiruska i antisrpska agenda. Veliki ostaju veliki. S priznanjem ili ne. Tu nema dileme.

  • Ruski sin says:

   Dam ruku da ti od zapada primaš pare a tu se silis i soliš pamet Srbina. Kad bi tu mržnju preokrenuo u nesto pozitivno onda bi to bilo bolje i za Srbe i za Srbiju. Ali ti misliš da je pljuvanje srpska kultura koja eto samo ostala nepriznata. Nije nije pljuvanje kultura nego uvek bila i ostala nekultura. Verovatno mrziš pored Zidova i Amerikanaca i crnce i Kineze a i to je golema nekultura. I sta sad od tebe nekulturnog ima Srbija? Nista, problem. I daleko do ti od ruske kulture, oni žele da budu gospoda a ne pljuvači, veruj.

   • Trifun says:

    Voliti dzelate svog naroda je mentalna bolest. 100% dokazana naucnim radovima. Ima li nesto sto sam rekao da nije istina? Pa Hrvati ste jedini narod na svetu u mnogim zlim stvarima pocinjeneni ljudskoj rasi, a verujem da ste i jedini koji ste izvezi Bob Dilana na sud jer vam je rekao to sto jeste = genocidne hijene kao i Zapad!! I izgubili.

    • Trifun says:

     Genocid nad Srbima su dokazali upravo nova NDH kada je izvela Bob Dilana na sud sto je covek rekao istinu o njima, kada su izgubili. Sudija im je rekao da se izgube momentalno iz suda.

 2. dusko says:

  Paja patak da je malo manje zlocest i kad bi se malo smirio dobio bi Nobelovu nagradu za mir !!!

 3. Trifun says:

  Jel vam Dilan nije rekao da ste genocidne hijene??? Hajde pokazite mi tu hrabrost!

 4. Trifun says:

  Jel ga niste tuzili zbog toga i izgubili!? Hajde pisiti nam po koju o tome. Zeljno ocekujemo vas raport ovdje.

 5. Trifun says:

  Zamislite vi degenerika izvesti Bob Dilana na sud sto je rekao istinu da su Hrvati degenerisane genocidne hijene! Bwhaaa...gdje cete sad kad je dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost. Izveli ste Nobelovca za knjizevnost na sud i izgubili. Glatko!

 6. Trifun says:

  Sta je ma** vam je**mo degenerici?! Hocet li postal koji avion na RS ili Srbiju da nas 'nauciti pameti'?! Mamicu vam genicidni monstrumi!!

 7. Trifun says:

  Ahhh, samo polako. Doci ce za naplatu i taj racun. Na jedan ili drugi nacin.

 8. Mi says:

  Tridesetak godina nisam posegla u knjizari za Nobelovcem. Odavno ih ostavljam na ledu, neka ih neka se dograde. Stil i ocena clanova komiteta meni ne lezi, te moj izbor ne tangira dodeljene milione. Mom svetu prijaju neki drugi kvaliteti. Ne mislim da je moja odluka u citanju stvar velike pameti, ali je mojoj dusi zaklon od sirove sile pod cijim smo pritiskom non-stop.....

 9. Kulak says:

  Bora bi trebao izlupetati par antiruskih izjava i dubiva nobelušu!

 10. Portopranco says:

  Kad vidim koji sve marginalci,lobisti i kokošari su dobili Nobelovu nagradu za književnost,a koji giganti pisane riječi su ostali bez nje,dođe mi da se popišam po onima koji je dodjeljuju.

 11. Kosovac says:

  Miroslav Janković, ….. Sve si nekako naklapao, pa i Čorbu ubacio, ali šta ti je trebalo da Kiša uvrstavaš u neku fiktivnu grupu Nobelovaca, velika greška. Kiš nikako nije mogao da bude Nobelovac zato što nije uspeo da zaokruži svoje antisrpsko delovanje. Da je zaokružio, u redu, bio bi maltene kao Obama mirotvorac, ali morao je pre vremena da ode Bogu na istinu………. A Bora Čorba hvala bogu još nije dobio neku takvu nagradu, ni približno kao Mirjana Karanović ili kako se trudi Dragan Bjelogrlić. Ili neki čuveni novinari kao Miloš Vasić.

 12. Kulak says:

  Pročitao sam nešto od Brodskog,Židova iz SSSR-a i disidenta koji je dobio Nobela za književnost.Šupak literatura,nešto potpuno marginalno i nepotrebno.

 13. oskar vajld says:

  Novi nobelovac ce biti Danilo Kis (prvi slucaj posmrtnog nagradjivanja) za njegovu mrznju prema Srbima. Cimerman, alijas Dilan, bavio se godinama trgovinom s malokalibarskim oruzjem. U isto vreme je pisao antiratnu liriku. Gnjida i nekreativan tip. Idealan za Nobela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *