Некадашња Српска Спарта улази у политички нестабилно време

Nekadašnja Srpska Sparta ulazi u politički nestabilno vreme

18 oktobra 2016

vladimir-djukanovic 54

Piše: Vladimir Đukanović

Svašta se može zaključiti na osnovu rezultata izbora u Crnoj Gori. Najpre da su Milo Đukanović i njegova DPS i posle 28 godina vlasti i dalje neprikosnoveno na vrhu. Osvojiti 40 odsto glasova – posle toliko godina vladanja i raznih kriza, teškog života, propasti privrede u Crnoj Gori i nacionalne raspolućenosti – jeste za poštovanje. I to sam, bez ikakve koalicije.

Opet, sa druge strane, rezultat je pokazao da je većina naroda protiv njegove politike, jer glasovi Demokratskog fronta, Velike koalicije Ključ, Bečićevih demokrata i Rankovih socijaldemokrata su glasovi Milovih protivnika. A njih je nesumnjivo više.

Uz svu moguću logistiku državnog aparata, priče o ugroženosti države i hapšenja pojedinih opozicionih aktivista, Milo jeste ostvario impozantan rezultat, ali svakako ne i onaj koji je očekivao. Objektivno, koliko je pobedio, jednako je i izgubio. Čak i da sastavi vlast, što jeste za očekivati, mada ne mora da znači, ta vlast će biti na veoma staklenim nogama, a legitimitet će joj biti krajnje upitan.

Politika nije samo suva matematika, jer će Milo, da bi sačuvao vlast, morati da manjinama pruži sve ono što su one do sada mogle samo da sanjaju. Inače, odoše na drugu stranu. To će svakako izazvati dalje nezadovoljstvo unutar samog DPS, jer neće ostati mnogo na astalu u raspodeli za brojne partijske aparačike željne državne službe, jer će na njihova unapred rezervisana mesta, kako nužda bude nalagala, doći predstavnici manjina.

S obzirom da će ekonska situacija po Crnu Goru biti sve teža, nisam siguran kako će takva vlast funkcionisati osim na priči da se po svaku cenu mora ući u NATO. Da uprostimo, Milo Đukanović mora da shvati da njemu nije toliki protivnik opozicija, koja se i sada pokazala prilično nemušto i razjedinjeno, koliko mu je protivnik nezadovoljan narod. U situaciji upitne legitimnosti, prostor za destabilizaciju Crne Gore je više nego otvoren, što je za Srbiju veoma loše. Pitanje je koliko sam Đukanović može sa takvom klimavom vlašću, ako je sastavi, da bilo šta stabilizuje.

Sve u svemu, plašim se da Crnu Goru čeka turbulentan period, u kome će obe strane radikalizovati svoje netrpeljivosti jedna prema drugoj. Nemam nikakvu dilemu da će se i spoljni faktori značajno mešati kako bi se jaz dodatno produbio. Zato Milu ne bi trebalo zavideti na njegovoj poziciji niti bi bilo dobro naći se u koži nekog tamošnjeg opozicionara, koji će trpeti razne vrste pritisaka.

Kako god da se okrene, nekadašnja Srpska Sparta, po svim pokazateljima, ulazi u politički nestabilno vreme, što može da se u određenom segmentu reflektuje i na Srbiju, posebno ako Milo Đukanović ko zna koji put posegne za čuvenim argumentom koji ga je uvek čuvao u fotelji kako mu je Srbija za sve kriva.

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. Jozo Stepo says:

  Ne brini se ti za Crnu Goru i njeno stanovništvo. Bit će njima dobro.

  • Portopranco says:

   Dobro bi moglo bit Albancima i Hrvatima jer Milo mafiozo mora dat njima fotelje ako oće da idu s njin u koaliciju.Šta će dat pravoslavcima,njih je u Čarnogoriji puno više.Neće bit fotelja za sve.Ili će diktator Milo i sve skupa ipak otić kvragu?

 2. Pitagora says:

  Oduvek su bili lopovčići i nikogovići koji žive od svog dobrog mišljenja o samima sebi. Ako su ranije time mogli nekoga da zavaraju, to već odavno nije slučaj.

 3. Lilit says:

  Daleko im lepa (u Tirani) kuća...

  • robokap says:

   JOŠ da povedu OVE SVOJE IZ SRBIJE PA DA SLAVIMO MILA POLA GODINE:JEDNA OVCA-JEDAN PRAVNIK:SLOBODNIH DIREKTORSKIH FOTELJA KO PLEVE:RED JE I MI DA BUDEMO EKOLOŠKA DRŽAVA BIZONČE :

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *