Некадашњи „Борели“ поново ради, спрема чизме за руску зиму

Nekadašnji „Boreli“ ponovo radi, sprema čizme za rusku zimu

30 maja 2017

U pogonima nekadašnjeg giganta srpske obućarske industrije, somborskog „Borelija“ u stečaju, obnovljena je proizvodnja. zahvaljujući početkom maja odobrenom i potpisanom ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji sa beogradskom firmom „Darfur“. U kolektivu čije je mašine svojevremeno zaustavio stečaj, uposleno je nanovo stotinak radnika na proizvodnji za poznatog kupca i izvoz u čemu prednjače zimske čizme za rusko tržište.

„Sa našim dizajnerima i modelarima dogovorili smo proizvodnju standardnih modela cipela za narednu sezonu jesen-zima, a u planu je da u što skorije vreme otvorimo preostale „Borelijeve” prodavnice širom Srbije kako bi obuća proizvedena u Somboru bila dostupna kupcima“, kaže Kostadin Perović, direktor fabrike, naglašavajući da će i u prodajnim objektima biti zapošljavani nekadašnji „Borelijevi“ trgovci.

Prema njegovim rečima beogradska firma „Darfur”, kojoj je odbor poverilaca i Privredni sud odobrio sklapanje ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa „Borelijem” u stečaju, renovirala pogone pre počekta proizvodnje, kako bi se stvorili što bolji uslovi za rad zaposlenih. Uskoro će hale biti i klimatizovane, radnicima je obezbeđen i kutak za odmor i kafu i čaj.

Radnici zadovoljni redovnim isplatama i uslovima za rad

Angažovani radnici ne kriju zadovoljstvo, pošto ne samo da ponovo imaju siguran prihod, odnosno dogovor sa poslovodstvom da se zarade isplaćuju do petog dana u mesecu za prethodni, već i dobre uslove za rad, koji podrazumevaju i prevoz od kućnog praga do fabričke hale u somborskoj industrijskoj zoni, koji je organizovao „Darfur“.

Pri obilasku pogona predstavnici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i somborska gradonačelnica Dušanka Golubović izneli su niz pohvala na račun beogradske firme koja je pokrenula proizvodnju. Razlog za zadovoljstvo zvaničnika je i postojanje mogućnosti da se uskoro zaposli još toliki broj radnika što će zavisiti od planiranog proširenja proizvodnje.

Pavel Severini, imenovani stečajni upravnik u „Boreliju” kaže da je ovim ugovorom između „Darfura” i „Borelija” napravljen dobar poslovni potez koji omogućava da poslovni prostor firme u stečaju bude u funkciji , dok se ne reše imovinsko pravni odnosi sa hrvatskim „Borovom“, nakon čega bi se moglo ući i u konačnu privatizaciju nekadašnjeg društvenog obućarskog giganta.

(M. Miljenović / Dnevnik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *