Nekadašnji generalni sekretar UN naređivao likvidacije u Sarajevu

Nekadašnji generalni sekretar UN naređivao likvidacije u Sarajevu

28 jula 2014

kurt-waldheimPrema dokumentima Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu, nekadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija i predsednik Austrije Kurt Valdhajm, naredio je likvidaciju nekoliko osoba u novembru 1944. godine u Sarajevu. Ovi podaci su tek sada, nakon 70 godina, dostupni javnosti.

Komisija za ratne zločine UN objavila je podatke o istragama protiv nacističkih ratnih zločina od 1943. do 1949. godine koji su do nedavno držani u tajnosti. Zbirka od 370.000 stranica pored nacističkih zločina govori i o pojedinim bugarskim zločinima počinjenim u Makedoniji gde su mnogi Jevreji ubijeni ili raseljeni.

Do sada je pristup zbirci bio moguć samo uz saglasnost generalnog sekretara UN i ambasadora SAD i UN. Prema saopštenjima američkih medija, zbirka neće još dugo biti dostupna javnosti.

Američki mediji tvrde da je najintrigantniji dokument zbirke dokaz o ratnim zločinima bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Valdhajm je na poziciji predsednika Austrije bio do 1992. godine a preminuo je 2007. godine.

Prvi nagoveštaj Valdhajmovih kriminalnih radnji datira iz 2008. godine kada je otkriveno da je svojevremeno služio kao aktivni oficir Vermahta. U Valdhajmovoj zvaničnoj biografiji stoji da je u više navrata služio u Bosni i Hercegovini, najčešće u Sarajevu.

Dokazi o Valdhajmovoj nacističkoj prošlosti šokirali su svet. Iako je Valdhajm tek pred smrt priznao da je služio kao vojnik, odbio je da da priznanje o bilo kakvim kriminalnim radnjama.

(Web-tribune.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. LJuba NS says:

    Kurt Valhajm je radio za Američke fašiste kada je bio u UN oni su ga ucenjivali i on je morao da radi za njih.Tako funkcionišu UN i zato je Amerika gora od nacizma i njen teror je prepoznatljiv.

  2. Spasoje says:

    Slažem se Ljuba NS da je Amerika gora od nacizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *