НЕКЕ ЗЕМЉЕ ЋЕ БИТИ ПОТОПЉЕНЕ: Ниво океана се убрзано повећава (ВИДЕО)

NEKE ZEMLJE ĆE BITI POTOPLJENE: Nivo okeana se ubrzano povećava (VIDEO)

6 januara 2016

arktik-ispitivanje-640x354Naučnici tvrde da se nivo okeana povećava brže nego što se do sada mislilo, kao i da se sve više leda na polovima topi.

Istraživanje sprovedeno na Grenlandu ukazuje na to da slojevi firna (zamrznuti sneg) na površini imaju manje vode u sebi nego što se do sada verovalo.

Međunarodni tim naučnika je otputovao na dansku teritoriju u severnom Atlantiku kako bi se ispitivali slojevi firna koji deluju kao sunđer, upijajući vodu kada je hladno i otpuštajući je kada se zagreju, i otkrili su da ledeni slojevi Grenlanda čuvaju manje vode nego što je ranije procenjeno.

Sloj leda na Grenlandu je debeo oko 80 metara ali se smanjuje što se atmosfera više zagreva.

Kao rezultat toga, u okean se oslobađa sve veća količina otopljene vode, zbog čega dolazi do povećanja nivoa okeana.

Vodeći autor studije, dr Horst Mekgut sa Univerziteta u Cirihu u Švajcarskoj je rekao: „Naša istraživanja u suštini pokazuju da firn brzo reaguje na promenu klime. Njegova sposobnost da ograniči otapanje leda zadržavanjem vode je izgleda manja nego što smo mislili.

Nepoznato je kako je firn reagovao na nedavno veoma toplo leto na Grenlandu. Cilj našeg istraživanja je da razjasnimo da li je firn zaista sposoban da zadrži otopljenu vodu ili je preopterećen“.

Istraživači su putovali stotinama kilometara širom Grenlanda, bušeći rupe od 20 metara u ledu i koristeći radar da izmere strukturu i dubinu slojeva firna.

Slična studija je sprovedena pre 20 godina kada su naučnici ispitivali slične lokacije.

Sada su ispitivane lokacije na kojima ima više „ledenih sočiva“, odnosno mesta gde voda curi kroz firn jer on ne može da je zadrži.

Ipak, koautor dr Dirk fon As iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda, rekao je: „Izgleda da je intenzivan i redovan prolazak otopljene vode formirao brojna ledena sočiva, što otežava apsorpciju otopljene vode“.

To u principu znači da ledena sočiva deluju kao poklopac na sloju firna, onemogućavajući mu da zadrži vodu, koja zato dospeva u okean i podiže nivo okeana.

Još jedan od autora studije, Majk MekFerin, rekao je: „Ovaj proces nije ranije uočen na Grenlandu. Nije poznato do koje mere su firnovi obloženi ovim ledenim omotačima te stoga nije ni moguće odrediti količinu dodatno otopljenog leda“.

Video možete pogledati OVDE

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *