Неки нови Тесла или Миланковић се сигурно неће родити у Хрватској!

Неки нови Тесла или Миланковић се сигурно неће родити у Хрватској!

7 августа 2015

tompsonknin09Пише: Предраг Марковић

Из хрватских извјешћа, са разних домољубних скупова, избија такав понос на тај догађај, као да је Хрватска победила снаге Ромела, Ајзенхауера и Жукова заједно, а не Милана Мартића и Горана Хаџића. У стварности је Хрватска мобилисала више војника него што је било радно способног становништва у западним и јужним деловима РСК. Иза Хрватске су стајале САД, тако што су НАТО снаге бомбардовале српска радарска постројења, а хрватску војску саветовали умировљени амерички генерали. Иза крајишких Срба није било никога. Специјални изасланици из Београда већ су демонтирали већину моћнијег наоружања, као што су ракете на Петровој гори. Страна јавност, згрожена догађајима у Сребреници две недеље раније, посматрала је трагедију Крајишника са злурадом равнодушношћу.

Исти они државници, који су подстакли побуну крајишких Срба четири године раније, сада нису дозволили колонама избеглица да прођу кроз Београд. Мало је примера таквог занемаривања својих сународника у српској историји. У ранијој епизоди са избеглицама из Хрватске, 1941. године, њихов дочек је био организованији. Тадашња Србија је била много мања и сиромашнија од Србије деведесетих, није ни била држава, већ област која је уз Пољску, Словенију и совјетске територије имала најгори положај у окупираној Европи. И у таквом, згаженом остатку Србије, избеглице су прихваћене сразмерно боље него 1995.године.

Наша држава се ни касније није много поправила. Хрватска је покоље и паљевине заменила префињенијом политиком тајних оптужница за ратне злочине, па онда привидно нежнијим отимањем земљишта, станарског права и пензија. Званичници Србије нису желели да љуте своје хрватске саговорнике, па се нису баш претерано обазирали на те ситнице. Пасивност Србије по питањима имовинских и пензијских права је тим чуднија када се има у виду да би решавање ових проблемо донело велики новац опљачканим Крајишницима, а самим тим и њиховој новој држави. А имамо два хрватска Србина на свом новцу: Теслу и Миланковића.

Да ли је и како ово страдање могло да се избегне? Када је све отишло доврага? Запаљива реторика београдских медија и целог Милошевићевог режима је сигурно одиграла своју улогу, као и петљања разних „националних радника “ на терену. Међутим, нова хрватска држава није чинила ништа да умири своје Србе. Хрватски Срби су се уплашили, а застрашивали су их и медији, да се понавља 1941. година. Али, то се чинило и другима. Хрватски публициста јеврејског порекла Славко Голдштајн написао је књигу са баш тим насловом: „1941: година која се враћа“. Усташе су се уз почасти враћале у земљу. Највиши хрватски државници су у говорима хвалили НДХ. Туђман је осетио да му одговара ескалација кризе. Рат би му помогао из макар три разлога. Прво, хомогенизовао би Хрвате. Друго, разорио би идеју о могућности заједничког живота. Није случајно највећа жртва рата у Хрватској ‒ Вуковар, град са највећим процентом Срба (скоро 40%), Југословена и мешаног становништва (у неким пописима и до 20%). И треће, разарање хрватских градова побудило би симпатије код светског јавног мњења и избрисало успомену на усташе и најгори могући имиџ једине независне хрватске државе у историји. Да би се ситуација заоштрила, уклањани су људи који су били за сарадњу, као осијечки полицајац Јосип Рајхл-Кир.

Држава Србија и део српских вођа у Хрватској ишли су на руку Туђмановом плану. Бомбардовање и пљачкање околине Дубровника, једног од ретких у свету познатих градова бивше Југославије, згрозило је и оне људе који никада нису чули ни за Србе ни за Хрвате. Разорени Вуковар је доспео и до спота Мајкла Џексона. Глупост српских држвника је помогла да држава Хрватска, упркос снажним елементима неонацизма, постане симбол борбе за демократију против, наводно, неокомунистичког диктатора Милошевића. На све то, стално су погоршавали квалитет руководства хрватских Срба. Отерали су мудрог Јована Рашковића, који је веровао у умерено решење, неку врсту аутономије. Руководство крајишких Срба је бивало све горе, до ненадмашног Горана Хаџића. Још нису најјасније околности за одбијање плана З-4. Уместо скоро-државе, коју је прећутно нудио тај план, народ Николе Тесле је добио протеривање.

И поред свег зла које су претрпили, Крајишници су успели, после олује која им је почупала корење, да никну у новој земљи. Основали су мала и средња предузећа, породичне фирме и газдинства, махом по Војводини. Један од њих је са кесом дошао из Осијека и направио пословну империју у Банату. Обогатили су Србију. Не знамо да ли ће се међу њима родити нови Никола Тесла, Милутин Миланковић или Арсен Дедић. Ако се то деси, биће то пре у Инђији или Пазовама, него ли у Равним котарима, Книнској крајини, Лици, Банији и Кордуну…

(Достајебило)

KOMENTARI13 коментара

 1. Ranko-Banja Luka says:

  Najviše što boli, to je da smo mi, prekodrinski Srbi, kao neki Indijanci u očima beogradske čaršije.. A svi smo Srbi, bilo da smo iz Knina, Banja Luke, Herceg Novog ili Beograda. Ovaj tekst upravo to potvrđuje. Dok god se u Beogradu ne okanu jugoslovenske promisli, do tada će se stalno i tako razmišljati o Srbima prečanima, kao o nižoj srpskoj rasi. Na zadovoljstvo ustaša i balija.. I Vi, cijenjeni administratori portala ,,Intermagazin.rs", molim Vas, uključite ćirilicu na komentare, dosta više latinice kao ulaz za ustaška bulaznjenja i niske strasti. Znamo mi dobro šta nam misle ti gadovi, nema potrebe da i oni čitaju naša razmišljanja i da nas provociraju na primitivnoj bazi, molim ćirilicu kao relaksaciju i pismo kao ljepši srpski razgovor međ' nama samima. Pozdrav svim slobodoumnim ljudima!

 2. Batina says:

  Gle malih U kurvica. Dodjite kod Djoleta da vas djole spusti na dole.

 3. Sa says:

  Sve.bas sve,odradili su globalisticki placenici koji jos uvek sede u Bg.

 4. За Србију says:

  Слажем се са Ранком. План З-4 није био повољан. Аутор текста је требао да прочита тај план, по којему се Крајина цепа на два дела и велики део Крајишке територије са Србима остаје ван плана.

 5. Žan Žak Masturbatourr says:

  U Kromanjoniji od sad se rađaju SAMO i ISKLJUČIVO Kromanjonci, debili i idioti.

 6. Aca Banjac says:

  Doci ce i nas dan...oteto se more vratiti ili nema mira...nikada...

 7. Splićo says:

  @Aca Banjac Bla-bla-bla... :-D :-D :-D

 8. Borna says:

  Ja ne znam sta se vise i raspravlja o tom planu Z4 ? Taj bezvrijedni plan nista Krajiskim Srbima nije nudio sta u tom trenutku vec nisu imali. Uostalom on nije imao nikakvu medjunarodnu pravno vazecu vrijednost. Bacan im je pijesak u oci i nista vise. A cini mi se da i sada nekim ludama sluzi za istu svrhu. Ranko-BanjaLuka @ a sta mislis da sPlico ne zna cirilicu? Hahaha Jugoslaven je on. Ucilo dete u osnovnoj skoli cirilicu.

 9. Dux says:

  @ Borna U Splići ti vidiš dete???!!!! Kakva osnovna škola te spopala, jel ti to imaš temperaturu???? Pa tog su izbacili iz noćne škole, jer nije znao da čita latinicu!!!

 10. Borna says:

  Dux@ Mozda sPlico ne zna citati latinicu ali moras priznati da zna da sere na latinici.

 11. Dux says:

  @ Splićo Jeste susid-prosto ne znam da li da ti se smejem ili da uzmem LOPATU, hahahaha :-) :-) Jesu li lekići stavljeni???? Ajd' ZINI, hahahaha :-) :-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u