Nekima je za Ukrajinu kriv Gorbačov

Nekima je za Ukrajinu kriv Gorbačov

10 aprila 2014

Gorbachev_2077502bGrupa ruskih poslanika traži pokretanje istrage protiv bivšeg predsednika Mihalila Gorbačova zbog raspada SSSR i krize u Ukrajini, koja je posledoca toga.

„Svi mrtvi u Kijevu su na savesti onih koji su bili u Kremlju 1991. i koji su… rasturili tu veliku zemlju“, rekao je poslanik Mihail Degtiarev za radio Eho Moskva, misleći na poginule tokom nereda na protestima u Kijevu koji su vodili svrgavanju proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru.

Degtiarev je zahtev parlamentu za pokretanje postupka protiv Gorbačova potpisao sa još dvojicom poslanika Ujedinjene Rusije i dvojicom iz Komunističke partije.

Bivši predsednik Gorbačov (84) „star je čovek, niko ga neće poslati u zatvor, ali bez ovakve odluke mi ne možemo da napredujemo ni kao zemlja, ni kao nacija“, dodao je taj poslanik.

Mihail Gorbačov odbacio je, međutim, odgovornost za raspad Sovjetskog saveza i prebacio je na poslanike sovjetskog parlamenta koji su glasali za takvu odluku koju su, protiv njegovog mišljenja, potpisali tadašnji predsednik Boris Jeljcin i njegovi tadašnji ukrajinski i beloruski kolega.

„Nema potrebe za istragom: Duma koja je glasala (za tu odluku) treba da se ukrca u vagone u pravcu Magadana“, oblasti na krajnjem istoku Rusije poznatoj po sovjetskim gulazima, rekao je Gorbacov u izjavi za isti radio.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *