Nekome duševni bol, nekome čast

Nekome duševni bol, nekome čast

20 decembra 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Uđoh ove sedmice, prvi put u životu zbog nečeg ozbiljnog, u jednu sudnicu. Ne šalim se. Ne bih, ako ne moram, da prizivam genijalnog Kočića i njegovog Davida Štrpca, budući da je reč o suđenju u mojoj zemlji, pred našim sudijama i tužiocima.

Elem, došao sam u sudnicu u Višegradu da posvedočim da sam baš ja taj zbog čijeg su teksta tužene ove novine. Prvi put u 20 godina mog novinarskog rada neko je prijavio da sam napisao „neistinu“ koja je nekome prouzrokovala duševnu bol u vrednosti od 2.000 KM. Sutkinji, koja mi je delovala strogo i pravedno, rekao sam da ova tužba mnogo više govori o tužiocima nego o meni i mojim novinama. Tužioci su odmah skočili, tvrdeći da nisu razumeli šta to znači. Pojasnio sam im, a sada ću opet. Da utvrde gradivo, iako je reč o profesorima.

Dakle, reč je o dvojici profesora iz višegradske gimnazije „Ivo Andrić“ koji su se krajem maja oštro usprotivili velikodušnoj ponudi Emira Kusturice i Anrićgrada da maturanti te gimnazije uđu u istoriju kao prva generacija koja će prodefilovati kroz grad od kamena i slikati se pred bistom velikog nobelovca čije ime nosi i njihova škola. Prirodna, izrazito lepa, ali i jeretična ideja za Višegrad, grad u kojem se, od dolaska nove lokalne vlasti, ljudi (i deca!) dele na snažne pristalice i ogorčene protivnike Andrićgrada.

Pomenutom profesorskom dvojcu stres i duševnu bol nanelo je pisanje mog i još pet drugih medija iz RS i Srbije (svi su tuženi!), prema kojem su oni sprečavali ulazak maturanata u Andrićgrad po političkim instrukcijama predstavnika lokalne vlasti. Oni tvrde da su oštećeni mojim pisanjem jer, kako kažu, niti su sprečavali niti su politički angažovani (iako ima svedoka koji drugačije tvrde).

Ono što se danima pitam jeste šta je tu, dođavola, kleveta? Nisam napisao da su kriminalci, lopovi, da su potkupljeni da rade prljav posao.

Napisao sam da su izvršavali političke instrukcije, što jeste politički angažman, bez obzira na to da li ste ili niste član bilo koje partije. I zašto se, pored toliko posla u ovakvoj zemlji, sudovi uopšte bave besmislenim optužbama?! Pre više od decenije, kao član radne grupe OEBS-a, učestvovao sam u izradi Zakona o zaštiti od klevete i znam šta smo njime hteli da postignemo. Hteli smo da ograničimo medije u pisanju optužbi bez dokaza, ali smo hteli i da ih zaštitimo od procesa koji predstavljaju pritisak na njihov rad i slobodu.

I da vam kažem: upravo je pokretanje ovakvog procesa krunski dokaz o političkom angažmanu pomenutih profesora! Pitam se: odakle im novac da pokrenu šest tužbi i kako će platiti troškove, ako izgube te procese? Pardon, ko je obećao da će platiti troškove? I kome je u interesu da vrši pritisak na medije koji su, uglavnom, na strani kulture i umetnosti naspram primitivizma i političkih interesa? Pitao sam ovo lično ministra prosvete i kulture RS. Da bih ga potakao da razmišlja. I da, valjda, nešto i uradi.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *