Нела Михаиловић: Комедија је друга страна трагедије

Nela Mihailović: Komedija je druga strana tragedije

30 marta 2019

Pozorište je moja najveća ljubav, jer smo se na Fakultetu dramskih umetnosti, zapravo, školovali za pozorište, a malo smo se sretali s kamerom, filmom i televizijom. To učimo kasnije, usput, krademo zanat „u letu“. Veoma volim televiziju, ona mi je donela mnogo radosti. Kako je ona najmoćniji medij, popularnost se, zapravo, stiče na televiziji. To glumcima kasnije olakšava da rade u pozorištu.

Ovo, za „Novosti“, kaže glumica Nela Mihailović, koja je na „Danima komedije“ u Jagodini u predstavi „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu tumačila lik Danice Čvorović.

Dodaje da je čest gost na jagodinskom festivalu, da je prvi put igrala 1994. godine u predstavi „Ukroćena goropad“, potom u „Rodoljupcima“, a prošle godine u „Sumnjivom licu“ u režiji Andraša Urbana, „predstavi koja je pravljena iz jedne potpuno druge perspektive, koja je poseban, urbanovski žanr“.

– Jagodinska publika je negovana publika, što je i očekivano, jer ovo je 48. festival. Mislim da je to jedinstvena smotra u Srbiji, a iako ima nekih novih festivala, ovaj je svakako najjači, najeminentniji i važan za pozorište uopšte. On je svetla tačka u pozorišnom životu i u današnjem trenutku u Srbiji – ocenila je dramska umetnica.

Mihailovićeva otkriva da ni sama više ne zna da li postoji „predstava koja je samo komedija, a da to, uz poštovanje svakog, ne bude jeftino“. Prema njenom mišljenju, komedija je druga strana medalje na kojoj je i tragedija, te jedno bez drugog više ne funkcioniše. Kako u životu, tako i u pozorištu.

– Činjenica je da mi život preslikavamo u pozorište i da pokušavamo da pravimo predstave u kojima publiku upozoravamo, opominjemo i teramo je na razmišljanje. A to se radi humorom i gorčinom. I jedno i drugo treba „svariti“, a treba imati snage i za smeh. Zato mislim da je nemoguće pronaći predstavu koja je samo i apsolutno komedija. Da je tako, mislim da bi to bila neka vrsta prevare i laži – dodala je glumica.

Srbi su, kaže, duhovovit narod, koji pokušava da preživi braneći se humorom od poprilično teške i tragične stvarnosti u kojoj živimo već predugo. Zato je, smatra, najteže u jednoj predstavi igrati i komediju i dramu.

– Čini mi se da lik Danice Čvorović upravo nosi dramsku težinu, ali sadrži i puno humora. Publika se smeje kada prepozna stvarnost, smeje se Danici koja priča o skupoći i nabraja cene. Plasiram to na komičan način, a zapravo, reč je o tužnoj stvarnosti. E, pa to je, prema mom mišljenju, najbolja komedija. Kada se smejemo teškim stvarima. To je način da ih prevaziđemo i da sutra možemo da ustanemo i izguramo novi dan – zaključuje Nela Mihailović.

PONOSNA NA KLASU

GLUMU je Nela Mihailović diplomirala u klasi Vladimira Jevtovića sa Nebojšom Glogovcem, Vojinom Ćetkovićem, Sergejom Trifunovićem, Borisom Pingovićem, Natašom Ninković, Danijelom Ugrenović i Danijelom Kuzmanović.

– Volim da ih sve nabrojim, jer je to jedna divna klasa o kojoj se priča i dan-danas. Ponosna sam na braću i sestre s te klase – iskrena je glumica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *